Nagy a baj: jelentősen lemaradtak a vetéssel az európai gazdák

Nagy a baj: jelentősen lemaradtak a vetéssel az európai gazdák

agrarszektor.hu
Az elemzők szerint a közelmúltban Franciaországban és Németországban tapasztalt hidegbetörés károkat okozhatott károkat okozott a vízzel elöntött gabonaföldeken. Azonban nagyobb aggodalomra adhat okot, hogy az elmúlt időszakban tapasztalt heves záporok tovább késleltették a vetéseket.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Franciaországban tavaly december közepe óta nem történt jelentős előrelépés az őszi vetésekben, ami azt jelenti, hogy 2024-ben nagyobb mennyiségben kell majd tavaszi kultúrákat, tavaszi árpát, kukoricát és napraforgót vetni. Erről Jean-Charles Deswarte, az Arvalis francia növénytermesztési intézet munkatársa beszélt - írta meg a Reuters. Az őszi gabonafélék vetésterületének csökkenése több mint 500 ezer hektár lehet, attól függően, hogy a gazdák úgy döntenek-e, hogy újravetik-e az őszi gabonaféléket a vízzel elöntött parcellákon, ahol a növények alig keltek ki, vagy rossz volt a talajelőkészítés.

Még tökéletes időjárás esetén is nehéz lesz a hozamokat kompenzálni, ami azt jelenti, hogy alacsonyabb termésre kell számítani. A kérdés az, hogy a vízfelesleg nem ártott-e a termésnek

- tette hozzá Jean-Charles Deswarte.

A Franciaországban az elmúlt napokban tapasztalt hidegbetörés valószínűleg ártott volna a vízzel elöntött földeknek, de nem volt elég ahhoz, hogy a jól fejlett növényeket károsítsa. Emellett segített a gazdáknak abban, hogy hozzáférjenek a földjeikhez az újbóli vetés kapcsán.

Éles váltás történt az időjárásban a németeknél

Az új év kezdetén Németországban is éles időjárásváltozás következett be, a hőmérséklet a franciaországinál alacsonyabbra, sokfelé mínusz 7-10 Celsius-fokra csökkent. Ez ugyan okozhatott némi növénypusztulást a szántóföldeken, de ennek mértéke még nem látható. Ahogy egy német elemző fogalmazott, a hótakaró egyes területeken meglehetősen vékony. A karácsonyi heves esőzések és meleg hőmérséklet után aggályos a mélyfagyok hatása a vízzel elöntött földeken lévő gabonára. A német nemzeti statisztikai hivatal ezért arra számít, hogy a 2024-es betakarításra szánt őszi búza vetésterülete több mint 7%-kal fog csökkenni az előző évhez képest, elsősorban a nedves talajviszonyok miatt.

Lengyelországban és Nagy-Britanniában is lehetnek károk

Lengyelországban a védő hótakaró vékony volt, és némi kár lehetséges - mondta Wojtek Sabaranski a Sparks Polska elemzőcégtől. Mint fogalmazott, az ország legtöbb régiójában az őszi vetésű növények alacsony hőmérsékletnek és fagynak voltak kitéve. Ezért nem zárható ki némi helyi növénypusztulás, különösen a későn vetett őszi káposztarepcénél, de jelenleg még túl korai lenne megmondani.

Nagy-Britanniában a csapadékos időjárás szintén komoly problémát jelentett, különösen délkeleten és északnyugaton voltak heves esőzések. A CRM Agri egyik friss jelentésében az állt, hogy az őszi vetésű növények állapotát továbbra is rontja a szeptember óta az Egyesült Királyságot sújtó csapadékmennyiség. A brit Mezőgazdasági és Kertészeti Fejlesztési Tanács (AHDB) múlt havi felmérése szerint az Egyesült Királyság búzaterülete 3%-kal, 1,66 millió hektárra csökkent, ami 2020 óta a legalacsonyabb érték.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?