Te is fával fűtesz otthon? Vigyázz, ezért súlyos bírság jár Magyarországon

Te is fával fűtesz otthon? Vigyázz, ezért súlyos bírság jár Magyarországon

agrarszektor.hu
Nem tilos, de a hazai erdőkben komoly szabályokhoz kötött még a gallyak és aprófák összegyűjtése. A Vérteserdő Zrt vezérigazgatója a HelloVidéknek elmondta a legfontosabb tudnivalókat, de összegyűjtötték azt is, hol lehet az országban „Szedd magadban” 2024 telén olcsó tüzelőhöz jutni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A 2022-es év rendhagyónak számított: a rezsi szabályok változása után a szokásosnál is jobban meglódult a tűzifa iránt kereslet, emelkedtek az árak és egyre több lett a csaló. Hatósági áras lett a tűzifa, az igényekkel az állami erdőgazdaságoknál kellett jelentkezni, háztartásonként pedig legfeljebb 10 erdei köbmétert lehetett igényelni. Egy magán erdészetben 36-38 ezerért adták akkor köbméterét, a hatósági ár 30 ezer forint volt. Mindez tartott egészen 2023. április 15-éig, amióta megszüntették az árstopot, azóta az erdészetek saját maguk határozzák meg a köbméterenkénti árat. Az eltelt időszakban egyfajta visszarendeződés történt. De mi a helyzet most, 2024. februárjában? Hogyan alakultak az árak, mekkora most a tűzifa iránti kereslet? 

Aki most szeretne fát venni, az nem fog csalódni

2023 őszétől kezdődően a belföldi, lakossági tűzifa iránti keresletben is csökkenést tapasztaltunk. Ennek vélhetően az előző évi vásárlások nagyságrendje az oka. Az igényektől függően maradéktalanul ki tudjuk elégíteni a tűzifára irányuló keresletet

- közölte a Vérteserdő Zrt. vezérigazgatója, Macsek Lajos, majd hozzáatett, a hazai erdőgazdaságok ellenőrzött forrásból származó, minőségi faanyaggal, jó árakkal várnak:

Hasított, darabolt kiszerelésben is, személyre szabott szállítással! Akár személyesen az erdészeti igazgatóságainkon Tatabányán, Csákváron, Pusztavámon vagy Kisbéren, de telefon és online elérhetőségeinken is fogadják kollégáink az érdeklődőket.

A Vérteserdő Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy az erdészeti társaság évente átlagosan 150 ezer bruttó m3 faanyagot termel ki az erdőtervi előírások lehetőségei szerint, a természetvédelmi korlátozások időbeli és térbeli megkötéseinek figyelembevételével. A vagyonkezelt terület faállományának évi folyónövedéke pedig 198 ezer bruttó m3.

A Vérteserdő Zrt. működési területén levő élőfakészlet folyamatosan nő, ezzel megfelelve a tartamos gazdálkodás szabályrendszerének. Erdőfelújítási módszereinkben is lehetőség szerint a természetes felújítási módokat (szálalóvágás, fokozatos felújítóvágások) helyezzük előtérbe. A választék-szerkezetünkben a tűzifa meghaladja a 65-70 %-os részarányt, mely a fentebb is ismertetett élőhely-mozaikok - néhol igencsak szélsőséges termőhelyi adottságok - miatt alakul így. A kitermelt tűzifa lakossági illetve apríték formájában erőművi felhasználásra kerül. A fennmaradó kb. 30-35 %-on iparifa választékok, mint a fűrészipari rönk, a rostfa, a szőlőtám, papírfa osztoznak. Érdekesség, hogy a mélyművelésű bányák működéséig sok bányaválasztékot is termelt a társaság. Nagy mennyiségű un. bányafára, bányadorongra, pillérfára volt szükség a bányajáratokban.

Szedd magadban is lehet tűzifának faló fát gyűjteni, csak nem mindegy hogyan

A hazai erdőkből fát kitermelni kizárólag csak az erdészeti hatósághoz történt, előzetes bejelentést követően lehetséges a megfelelő szakmai tudás, képzettség és engedélyek birtokában közölte elöljáróban a Vérteserdő Zrt. Kiemelték, a lakosságnak azonban lehetősége van az adott erdészeti igazgatóságunknál megkötött szerződés birtokában - az erre kijelölt területeken - saját felhasználásra faanyagot gyűjteni. Erre jellemzően így téli időszakban, a véghasználati fakitermeléseket követően nyílik mód. Figyelni kell azonban arra is, hogy a megfelelő formában felkészített, mérhető faanyag elszállítása a befizetést követően, az erdész által kiadott érvényes szállítójeggyel történhet. Így azonban jóval olcsóbban jövünk ki. A Vérteserdő honlapján szereplő árak szerint - Szedd magadban a Tűzifa:

  • Kemény lombos vastag és vékony tűzifa: 13500 Ft/m3 – 17 145 Ft/m3
  • Lágy lombos és fenyő vastag és vékony tűzifa: 10 000 Ft/m3 – 12 700 Ft/m3

Csak a földön fekvő, jellemzően korábbi fakitermelést követően visszamaradt faanyag gyűjthető össze, de tudni kell, hogy:

  • A gyűjtés megkezdését megelőzően a gyűjtési szándék bejelentése a Társaság erdészetein keresztül lehetséges. A bejelentő és az erdészet érdekegyezése esetén a tevékenység részletes feltételeit (hely, időtartam, speciális körülmények) a felek között létrejött megállapodás tartalmazza.
  • A gyűjtési tevékenység befejezését követően a készletezett anyag az illetékes kerületvezető által kerül felmérésre, majd a gyűjtött faanyag ellenértékének megfizetését követően kerülhet sor a faanyag erdőtörvényben és EUTR rendeletben rögzített / hatályos jogszabályokban rögzített feltételek szerinti szállítására.
  • Az erdőterületet a munka elvégzése, ill. az összegyűjtött faanyag elszállítása után nevelővágást követően az erdő további fenntartására, véghasználatot követően erdőfelújításra alkalmas állapotba kell hozni.

Mit mond az erdőtörvény a tüzelő gyűjtéséről?

Az Erdőtörvény 61§ (1) bekezdés c; pontja alapján élő fáról, cserjéről gallyat, díszítő lombot levágni, mohát gyűjteni tilos (kivéve az erdőgazdálkodó által végezhető/végeztethető minőségi törzsnevelést elősegítő nyesést). Aki ezt a szabályt megszegi, a gyűjtött mennyiségtől függően 50 és 500 ezer forint közötti erdővédelmi bírságra számíthat. Erdei haszonvételnek számít az elhalt fekvő fa és gally gyűjtése, elhalt száraz ág nyesése is. Ezen erdei haszonvétel gyakorlását az erdőgazdálkodó jogosult meghatározni, tehát engedélye nélkül nem lehet gyakorolni, és a gyűjtés során is be kell tartani, hogy a tevékenység nem károsíthatja, veszélyeztetheti az erdő biológiai sokféleségét, talaját, természetes felújulását, a védett természeti értékeket valamint az erdei életközösséget. Aki a tevékenységet az erdőgazdálkodó hozzájárulása nélkül végzi, vagy az erdei haszonvételek gyakorlására vonatkozó szabályokat megsérti, alkalmanként 10.000 Ft-tól 50.000 Ft-ig terjedő erdővédelmi bírság megfizetésére kötelezhető - olvasható ITT.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?