Elmaradt a betakarítás sok helyen: a fagyok miatt a földben marad a termés

Elmaradt a betakarítás sok helyen: a fagyok miatt a földben marad a termés

agrarszektor.hu
Hollandiában 5 százalékkal kisebb a 2023-as étkezésiburgonya-termés az egy évvel korábbinál. A termőterület csökkenése és az alacsonyabb hozamok egyaránt hozzájárultak a termésmennyiség csökkenéséhez.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Holland Központi Statisztikai Hivatal (CBS; Centraal Bureau van Statistiek) előzetes adatai szerint a 2023. évben a belföldön megtermelt étkezési burgonya termésmennyisége az előző évhez képest 5%-kal, 3,4 millió tonnára csökkent. Ez a visszaesés egyrészt a termőterület zsugorodásának (2022-höz képest 1,2%-os csökkenés, 75,7 ezer hektárra), másrészt az előző évinél 1,2%-kal gyengébb, 45,8 t/ha-os hozamoknak a következménye - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A rendkívül csapadékos időjárás miatt több területen el is maradt a betakarítás, tehát még mindig vannak betakarítatlan, földben lévő állományok. A fagyok miatt igen valószínű, hogy ezek már nem is kerülnek felszedésre, de legalábbis rendes termés ezekről a területekről nem várható. Hollandiában összesen 158 ezer hektáron termesztenek burgonyát, ebből 40 ezer hektáron vetőburgonyát, 42600 hektáron ipari felhasználású (magas keményítőtartalmú) fajtákat, és a fennmaradó 75,7 ezer hektáron étkezési burgonyát.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?