Elmaradt a betakarítás sok helyen: a fagyok miatt a földben marad a termés

Elmaradt a betakarítás sok helyen: a fagyok miatt a földben marad a termés

agrarszektor.hu
Hollandiában 5 százalékkal kisebb a 2023-as étkezésiburgonya-termés az egy évvel korábbinál. A termőterület csökkenése és az alacsonyabb hozamok egyaránt hozzájárultak a termésmennyiség csökkenéséhez.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

A Holland Központi Statisztikai Hivatal (CBS; Centraal Bureau van Statistiek) előzetes adatai szerint a 2023. évben a belföldön megtermelt étkezési burgonya termésmennyisége az előző évhez képest 5%-kal, 3,4 millió tonnára csökkent. Ez a visszaesés egyrészt a termőterület zsugorodásának (2022-höz képest 1,2%-os csökkenés, 75,7 ezer hektárra), másrészt az előző évinél 1,2%-kal gyengébb, 45,8 t/ha-os hozamoknak a következménye - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A rendkívül csapadékos időjárás miatt több területen el is maradt a betakarítás, tehát még mindig vannak betakarítatlan, földben lévő állományok. A fagyok miatt igen valószínű, hogy ezek már nem is kerülnek felszedésre, de legalábbis rendes termés ezekről a területekről nem várható. Hollandiában összesen 158 ezer hektáron termesztenek burgonyát, ebből 40 ezer hektáron vetőburgonyát, 42600 hektáron ipari felhasználású (magas keményítőtartalmú) fajtákat, és a fennmaradó 75,7 ezer hektáron étkezési burgonyát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?