Egekben a cékla ára a lengyek piacokon, a helyi termelők mégsem örülnek

Egekben a cékla ára a lengyek piacokon, a helyi termelők mégsem örülnek

agrarszektor.hu
Lengyelországban a cékla nagybani ára az utóbbi évtizedet figyelembe véve igen magas, a termelők mégsem elégedettek helyzetükkel. Ennek oka, hogy tavaly novemberben igen alacsony szintről kezdtek el emelkedni a nagybani árak, de januárban és februárban ennek a drágulásnak a mértéke egyre mérséklődött. Egy január végi komoly visszaesést követően február közepére a januári csúcsig emelkedtek vissza az árak, amelyek jelenleg a 0,9-1,2 PLN/kg (80-110 Ft/kg) közötti sávban mozognak.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A termelők mégsem boldogok, mert a frisspiacon a cékla iránti kereslet még mindig elmarad a várt szinttől. Az idei átlagár csak 5%-kal magasabb a tavalyinál, ugyanakkor 9%-kal elmarad a 2022-es szinttől, pedig a termelési költségek idén sokkal magasabbak. Ráadásul a cékla piacán a helyzet összehasonlíthatatlanul kedvezőtlenebb, mint a sárgarépa piacán, ahol az árak új csúcsokat döntögetnek. És a kilátások sem túl kedvezőek, mert egyelőre semmi jel sem utal arra, hogy a kereslet a közeljövőben számottevően erősödne. Ezt az exportárak is alátámasztják. Szakértői előrejelzések szerint ezért a cékla nagybani árában február folyamán jelentős változás nem várható - írja a FruitVeB.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?