Megszületett a megállapodás: engedtek a francia gabonaszállítók

Megszületett a megállapodás: engedtek a francia gabonaszállítók

agrarszektor.hu
A francia kormány enyhíteni fogja a gabonaszállítás korlátozását a Szajnán az idei olimpia idején. A döntés az ágazat azon aggodalmára válaszul született, hogy az Európai Unió legnagyobb gabonatermelő országában zavarok léphetnek fel idén az aratás időszakában.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Szajna a termény szállításának egyik fő útvonala Rouen északi kikötőjébe, Franciaország legnagyobb gabonaexport-termináljába. Az Intercereales ágazati szövetség becslései szerint mintegy 1 millió tonna gabona halad át az útvonalon a július közepétől augusztus közepéig tartó betakarítási csúcsidőszakban, amely idén egybeesik a párizsi olimpiai játékokkal - írta meg a Reuters.

A Szajna lezárása a fővárosi forgalom elől a július 26-i megnyitó ünnepség előtt, amelyet a folyó mentén rendeznek meg, hat és fél napig fog tartani, szemben a korábbi, alig több mint egyhetes tervekkel

- közölte Marc Fesneau mezőgazdasági miniszter.

A folyóparti megnyitó ünnepség lesz az első alkalom, hogy a nyilvánosságnak szabad bejárása lesz egy olimpiai megnyitóra, és komoly biztonsági kihívást jelent a hatóságok számára, akik mintegy 300 ezer ember részvételére számítanak. Az Intercereales képviselőivel együtt felszólalva a mezőgazdasági miniszter azt is bejelentette, hogy a folyami zsilipeket a szokásos este 8 óra helyett éjfélkor zárják le a játékok idején. Ez lehetővé teszi a gabonahordók haladását a folyón, és pótolja a nappali korlátozásokat, amikor a Szajnán úszóversenyeket rendeznek.

Marc Fesneau szerint a folyami dokkokat is rendelkezésre bocsátják a gabonahordók számára, hogy a párizsi hajózási zárlatok idején várakozhassanak. A hatóságok felmérik a folyami korlátozásoknak a gabonaágazatra gyakorolt pénzügyi hatását - tette hozzá. A mezőgazdasági ágazat sürgős kérdéssé vált a kormány számára, miután a múlt hónapban országos tüntetéseken adtak hangot az alacsony jövedelmek, a környezetvédelmi szabályozás és az olcsó import miatt érzett dühnek. Franciaország támogatja a gabonaágazat szereplőinek azon kérését, hogy őket is vonják be az Ukrajnából származó uniós import korlátozására irányuló sürgősségi intézkedésekről szóló döntéshozatalba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?