Ez a módszer tuti működik: így óvják a növényeiket a szemfüles gazdák

Ez a módszer tuti működik: így óvják a növényeiket a szemfüles gazdák

agrarszektor.hu
Minden kiváló genetikájú, hatékony védelemmel ellátott vetőmagban megvan a potenciál, hogy egészséges növénnyé fejlődjön, és remek termést hozzon. Ehhez azonban a gazdáknak már a vetés pillanatától kezdve megfelelő védelmet kell biztosítaniuk, mivel a növénynek már a fejlődés korai szakaszában szembe kell néznie a kórokozók és kártevők okozta kihívásokkal, amelyek megakadályozzák, hogy erős gyökereket és leveleket növesszen, vagy ép és egészséges termést hozzon.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Amikor növényvédelemről beszélünk, az első lépésként a csávázást kell megemlíteni, amely egy olyan folyamat, amelynek során a növényvédő szert közvetlenül a vetőmag felületére juttatják, így az a vetés után azonnal hatni kezd, lehetőséget adva a növénynek a gyors és zökkenőmentes fejlődésre - mondta Sólyom János, a Corteva Agriscience magyarországi vetőmag termékmenedzsere.

A szakértő beszélt arról is, hogy a csávázási technológiák alkalmazása számos pozitív hatással jár. A már elvetett, védett vetőmagok csökkenthetik a gazdák kelés utáni növényvédő szer használatát. Ez minimálisra csökkentheti a további ráfordítások szükségességét, így a gazdálkodó olyan erőforrásokat takaríthat meg, amelyek hozzájárulnak a gazdasága termelékenységéhez. A kezelt vetőmagok jobb stressztűréssel és gyorsabb állománynövekedéssel rendelkeznek. Ez erős, egységes termést és maximális jövedelmezőséget biztosít már a vetéstől kezdve. Emellett a vetőmag alacsony hatóanyagtartalma és a jól célzott kijuttatási terület csökkenti a növényvédő szerek talajfelszínre vagy a hasznos rovarokra gyakorolt környezeti hatását - emelte ki Sólyom János.

A Corteva Agriscience magyarországi vetőmag termékmenedzsere elmondta, hogy a csávázási technológiák ezen pozitív jellemzői összhangban vannak az Európai Bizottság 2020-as "Farm to Fork" stratégiájával, amely az Európai Zöld Megállapodás egyik kulcsfontosságú intézkedése. A stratégia 2050-ig 50%-kal kívánja csökkenteni a növényvédő szerek használatát. A csökkentett hatóanyag-tartalmú növényvédő szerek használata hozzájárul e cél eléréséhez. Emellett nagy hangsúlyt kap a biológiai vetőmagkezelés fejlesztése, amely olyan hatóanyagokból áll, amelyek mikroorganizmusokat, például gombákat és baktériumokat, valamint növényi és algakivonatokat tartalmazhatnak. Ezek az innovatív megoldások hozzájárulnak a fenntartható gazdálkodási gyakorlatok kialakításához és fenntartásához.

A mezőgazdasági kutató és fejlesztő vállalatok folyamatosan innovatív technológiai megoldásokat keresnek a vetőmagok kezelésére. Például a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat Magyarországon is elérhető biológiai csávázó szere egy olyan biostimulátor, amely optimalizált mikroelem-összetételének köszönhetően elősegíti a gyors, erőteljes kelést, serkenti a gyökérnövekedést, különösen az oldalgyökerek fejlődését, ami zöldebb és erőteljesebb növényeket eredményez. Használata elősegíti a tápanyagfelvételt, ami egyenletesebb állományt és nagyobb tőszámot eredményez - ismertette Sólyom János.

A vetőmag gyakran a gazdálkodók legnagyobb befektetése, és a csávázási technológiák alkalmazása védi ezeket a befektetéseket és biztosítja a gazdálkodók jövedelmezőségét. A Corteva elkötelezett az iparág leghatékonyabb vetőmagkezelő eszközeinek fejlesztése mellett, hogy a vetőmagot már a kezdetektől fogva megvédje, hogy az biztonságosan növekedhessen és maximális termést hozhasson.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 05:58