Ez a módszer tuti működik: így óvják a növényeiket a szemfüles gazdák

Ez a módszer tuti működik: így óvják a növényeiket a szemfüles gazdák

agrarszektor.hu
Minden kiváló genetikájú, hatékony védelemmel ellátott vetőmagban megvan a potenciál, hogy egészséges növénnyé fejlődjön, és remek termést hozzon. Ehhez azonban a gazdáknak már a vetés pillanatától kezdve megfelelő védelmet kell biztosítaniuk, mivel a növénynek már a fejlődés korai szakaszában szembe kell néznie a kórokozók és kártevők okozta kihívásokkal, amelyek megakadályozzák, hogy erős gyökereket és leveleket növesszen, vagy ép és egészséges termést hozzon.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Amikor növényvédelemről beszélünk, az első lépésként a csávázást kell megemlíteni, amely egy olyan folyamat, amelynek során a növényvédő szert közvetlenül a vetőmag felületére juttatják, így az a vetés után azonnal hatni kezd, lehetőséget adva a növénynek a gyors és zökkenőmentes fejlődésre - mondta Sólyom János, a Corteva Agriscience magyarországi vetőmag termékmenedzsere.

A szakértő beszélt arról is, hogy a csávázási technológiák alkalmazása számos pozitív hatással jár. A már elvetett, védett vetőmagok csökkenthetik a gazdák kelés utáni növényvédő szer használatát. Ez minimálisra csökkentheti a további ráfordítások szükségességét, így a gazdálkodó olyan erőforrásokat takaríthat meg, amelyek hozzájárulnak a gazdasága termelékenységéhez. A kezelt vetőmagok jobb stressztűréssel és gyorsabb állománynövekedéssel rendelkeznek. Ez erős, egységes termést és maximális jövedelmezőséget biztosít már a vetéstől kezdve. Emellett a vetőmag alacsony hatóanyagtartalma és a jól célzott kijuttatási terület csökkenti a növényvédő szerek talajfelszínre vagy a hasznos rovarokra gyakorolt környezeti hatását - emelte ki Sólyom János.

A Corteva Agriscience magyarországi vetőmag termékmenedzsere elmondta, hogy a csávázási technológiák ezen pozitív jellemzői összhangban vannak az Európai Bizottság 2020-as "Farm to Fork" stratégiájával, amely az Európai Zöld Megállapodás egyik kulcsfontosságú intézkedése. A stratégia 2050-ig 50%-kal kívánja csökkenteni a növényvédő szerek használatát. A csökkentett hatóanyag-tartalmú növényvédő szerek használata hozzájárul e cél eléréséhez. Emellett nagy hangsúlyt kap a biológiai vetőmagkezelés fejlesztése, amely olyan hatóanyagokból áll, amelyek mikroorganizmusokat, például gombákat és baktériumokat, valamint növényi és algakivonatokat tartalmazhatnak. Ezek az innovatív megoldások hozzájárulnak a fenntartható gazdálkodási gyakorlatok kialakításához és fenntartásához.

A mezőgazdasági kutató és fejlesztő vállalatok folyamatosan innovatív technológiai megoldásokat keresnek a vetőmagok kezelésére. Például a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat Magyarországon is elérhető biológiai csávázó szere egy olyan biostimulátor, amely optimalizált mikroelem-összetételének köszönhetően elősegíti a gyors, erőteljes kelést, serkenti a gyökérnövekedést, különösen az oldalgyökerek fejlődését, ami zöldebb és erőteljesebb növényeket eredményez. Használata elősegíti a tápanyagfelvételt, ami egyenletesebb állományt és nagyobb tőszámot eredményez - ismertette Sólyom János.

A vetőmag gyakran a gazdálkodók legnagyobb befektetése, és a csávázási technológiák alkalmazása védi ezeket a befektetéseket és biztosítja a gazdálkodók jövedelmezőségét. A Corteva elkötelezett az iparág leghatékonyabb vetőmagkezelő eszközeinek fejlesztése mellett, hogy a vetőmagot már a kezdetektől fogva megvédje, hogy az biztonságosan növekedhessen és maximális termést hozhasson.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?