Elkapkodják külföldön ezt a magyar zöldséget: itthon miért nem kell?

Elkapkodják külföldön ezt a magyar zöldséget: itthon miért nem kell?

agrarszektor.hu
A hazai gasztronómia csak mostanában kezdi felfedezni spárgát, pedig Magyarország igazi nagyhatalomnak számít: nagyjából 2 ezer hektáron mintegy 3 ezer tonnát termesztenek belőle évente, ezzel hazánk az Európai Unió hatodik-hetedik legnagyobb spárgatermesztője. Itthon mégis kevés fogy belőle, a termés túlnyomó része importra kerül. A spárgaszezon jellemzően április végétől június elejéig tart, vagyis legalább olyan hosszú, mint az eperé. Idén azonban a szokatlanul enyhe időjárás miatt hetekkel előbb megjelenhet a magyar spárga a piacokon.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A piaci adatok szerint Magyarországon nagyjából 2000 hektáron termesztenek spárgát, az éves termésmennyiség 3000 tonna körül mozog. Ennek 80-90%-a azonban exportra kerül, főként Németországba és Ausztriába - írta meg a HelloVidék. A spárgaszezon jellemzően április végétől június elejéig tart, vagyis legalább olyan hosszú, mint az eperé. Idén azonban a szokatlanul enyhe időjárás miatt hetekkel előbb megjelenhet a magyar spárga a piacokon. Milyen szezon elé néznek a termesztők? Erre válaszolt Kocsis Márton, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) szakmai referense.

A szakember elmondta, hogy Magyarországon a spárgatermesztés 90%-a két területen, Bács-Kiskun (60-65%, 700-800 hektár) és Csongrád-Csanád (28%, 310-360 hektár) vármegyékben koncentrálódik. Az utóbbi évtizedre az volt a jellemző, hogy 2015-körül egy fellendülés kezdődött, és az akkori 1100 hektáros terület 1500 hektár környékére bővült, majd ez a növekedés a koronavírus-járvány kitörése idején, 2020-ban lecsengett, és 1200 hektár közelébe esett vissza. Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád körzetében az országos átlagnál kevesebb a csapadék, így a tavalyi viszonylag csapadékos év ellenére is a termelők arról számoltak be, hogy öntözniük kellett (volna), így a gyöktörzsek rügydifferenciálódása több területen is elmarad az optimálistól, ami csökkentheti a termés mennyiségét - tette hozzá Kocsis Márton.

Arra a kérdésre, hogy hogyan hatott a tavalyi sok csapadék, és az idei szokatlan meleg tél a spárga magyarországi termesztésére, a FruitVeB szakmai referense elmondta, hogy a meleg tél nem okozhat különösebb problémát azoknál a gazdáknál, akik tavaly normálisan védekeztek spárgalégy és spárgabogár ellen. Ilyenkor nem a tél, hanem a növényvédelem miatt nem tudnak áttelelni ezek a kártevők. Azonban ha valaki elhanyagolta a védekezést, ott az áttelelő állományok gondokat okozhatnak.

A meleg tél inkább abban érezteti hatását, hogy idén extrém korai szezonkezdettel lehet számolni. Tavaly április 20-a körül indult a teljes szedés, idén viszont már március közepén megindultak a rügyek, ami azt jelenti, hogy április 5-10 körül már jelentős mennyiség kerülhet a piacokra. Ilyenkor jelentenek veszélyt a fagyok, mert a földből már kibújt állományokra egy talajmenti fagy katasztrofális hatással van

- emelte ki Kocsis Márton

A tavalyi év mérlegét illetően a szakember elmondta, hogy a hazai termelők nagy átlagban jó évet zártak, a termés mennyiségileg is rendben volt (5000 tonna körüli országos volumen), és az április végi szezonkezdetnek köszönhetően a fagykárok (bár voltak) hatása is enyhébb volt. Növényvédelem szempontjából is kedvezően alakult a helyzet, mert nem volt extrém csapadék, így a rozsdásodás és a gombák ellen nem kellett a szokásosnál többet védekezni és a termelők a rovarkértevőknél sem tapasztaltak túlszaporodást. Jól alakultak az árak is, ami azt jelenti, hogy viszonylag magasan indultak, és nem zuhantak be meredeken a nagyobb tételek piacra érkezésekor sem. Kocsis Márton szerint ugyanakkor

idén pont az jelenti a veszélyt, hogy a korai szezonkezdet idején még a spanyol spárga van a piacokon, és van olyan aggály, hogy emiatt esetleg valamivel alacsonyabb lesz a magyar zöldség ára.

A spárgapiac trendjeit illetően a szakember elmondta, hogy az éttermek, hotelek igényei igen eltérőek, van, aki az extra solo (24mm-nél is vastagabb spárgasípok) méretet igényli, mások a lila spárgát keresik valószínűleg dekorációs célból. Talán a legmeglepőbb új trend az utóbbi években, hogy a háziasszonyok nagyon szeretik a vékonyabb spárgát, ami már a leves méret (12 mm átmérő alatt) körüli. Ezt általában nyersen, salátába teszik, és tapasztalatuk szerint igen zsenge, emiatt valószínűleg a gyerekek is szívesen fogyasztják. Nyugat-Európában is van egy hasonló trend, ott is a nagyon vékony, úgynevezett vad spárga lett divatos - tette hozzá Kocsis Márton.

A spárgafogyasztás ösztönzését illetően a FruitVeB szakmai referense elmondta, hogy az utóbbi időben egyre jobban terjednek is a kosárközösségek: ide közvetlenül a termelők szállítanak be, a vásárlók pedig interneten le tudják foglalni, meg tudják rendelni az általuk igényelt mennyiségeket. A legnagyobb kosárközösség Pécsett működik, de Kaposváron és más településeken is találunk ilyeneket. Ha valaki összehasonlítja a termelői és nagy boltokban található fogyasztói árakat, azt fogja látni, hogy legalább háromszoros, de gyakran ötszörös a különbség, míg a kosárközösségekben olyan áron kapható a zöldség, ami a bolti árnak bizony csak a töredéke.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06