Ezt rengetegen elrontják a gyümölcsfák permetezésekor: itt hibáznak sokan

Ezt rengetegen elrontják a gyümölcsfák permetezésekor: itt hibáznak sokan

agrarszektor.hu
A beporzást segítő rovarok, többek között a méhek, tevékenysége nélkülözhetetlen, nélkülük számos növény nem fejleszt termést. A termesztett növényeknél előfordulnak olyan helyzetek, amikor a károsítók - kórokozók vagy kártevők - a virágzó növényeket vagy magát a virágzatot támadják meg, veszélyeztetve a termések kifejlődésének lehetőségét. Ilyen indokolt esetekben, körültekintéssel végzett kémiai kezelésekkel szabad csak beavatkozni.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A virágzásban történő permetezés szervezetekre gyakorolt káros hatása régóta ismert, ezért a forgalmazott növényvédő szerek méhekre gyakorolt hatását engedélyeztetésük előtt vizsgálják és felhasználásukat ennek megfelelően, a beporzó rovarok védelme érdekében szabályozzák is. Vonatkozik ez a rovarölő szerek mellett a gombaölő és gyomirtó szerekre is - olvasható a növényorvos Némethy Zsuzsanna figyelmeztetése a Növényvédőszer.hu oldalán. A szakember írásában kiemelte, hogy a növényvédő szereknél, azok méhekre gyakorolt hatásuk alapján az alábbi kategóriákat állították fel:

  • Kifejezetten kockázatos, azaz méhekre kifejezetten veszélyes,
  • Mérsékelten kockázatos, azaz méhekre mérsékelten veszélyes,
  • Nem jelölésköteles, azaz méhekre nem veszélyes.

Mit kell tudni az egyes kategóriákról?

A kifejezetten kockázatos szereket virágzás alatt - virágnyílástól sziromhullásig - tilos felhasználni. Ez nem csak a termesztett növényekre, hanem annak területén növő és virágzó aljnövényzetre, gyomokra is vonatkozik - figyelmeztetett Némethy Zsuzsanna. A méhek a gyümölcsfákon kívül valamennyi virágzó egyéves lágyszárú növényt is látogatják, ilyenek lehetnek a gyomok, a sorközökbe vetett virágzó vadvirágok, de a szomszédos területeken növő virágzó növények is. Ezek virágzó állapotában is tilos a gyümölcsfák permetezése az ebbe a csoportba tartozó szerekkel.

A mérsékelten kockázatos és/vagy nem jelölésköteles növényvédő szerek felhasználhatók termesztett növények virágzása alatt is károsítók (kártevők) ellen, az előírt feltételek betartásával. A jogszabály méhkímélő technológia néven ismerteti az alkalmazást: annak értelmében a permetezést a mérsékelten kockázatos szereknél a szerek kijuttatását, a permetezést a méhek aktív repülési időszakát követően legkorábban egy órával szabad megkezdeni. A rendelet az engedélyezett időpont kezdetét a csillagászati naplemente előtt egy órában határozta meg, a permetezést legkésőbb 23 óráig be kell fejezni. Estétől reggelig, a méhek viráglátogatásának kezdetéig a kijuttatott permetek a növények felületén megszáradnak, ilyen állapotukban már nem mérgezőek a méhekre a vizsgálatok szerint - jelentette ki a szakember.

A nem jelölésköteles (méhekre nem veszélyes) növényvédő szerekre nem vonatkozik kötelező előírás, korlátozás, a kiválasztott szer korlátozás nélkül használható virágzásban is, nappal is. Óvatosságból ezeknél is ajánlott megvárni a méhek aktív repülésének befejezését, az alkonyati órákat, és utána elvégezni a permetezést. Általában a rovarölő szereknél áll fenn a virágzáskori felhasználás korlátozása vagy tiltása. Ezért a rovarölő szereknél nagyon fontos, hogy a szerek felhasználása előtt az ember tanulmányozza a csomagolásukon olvasható előírásokat, melyek az interneten is megtalálhatóak.

Vannak betegségek, például a virágfertőző monília, melynek fertőzése csonthéjasok virágzásának idejére esik. Olyan években, amikor a fa és a virágok nedvesek, magas a páratartalom (csapadékos az idő) csak megfelelően kiválasztott gombaölő szerrel, 2-3 alkalommal végzett permetezéssel lehet megelőzni a virágzat, később a hajtások fertőzését. Hasonlóan az őszibarack levélfodrosodás betegségénél - virágzáskor is - indokolt a kezelés. Ellenük és más gombabetegségek ellen virágzás alatt is vannak engedélyezett gombaölő szerek, amelyek virágzáskori felhasználása nincs korlátozva, nappal (világosban) is és virágzáskor is kijuttathatóak. Ezek a szerek a méhekre nem jelölés kötelesek, azaz nem veszélyes kategóriába tartoznak. Elővigyázatosságból ésszerű ennek ellenére velük a permetezést a késő délutáni, alkonyati órákra időzíteni. Összegezve: igen, lehet virágzásban is permetezni az engedélyezett növényvédő szerek felhasználására vonatkozó előírások szigorú betartásával, és indokolt, kárelhárítási céllal.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?