Veszélyes lódarázs tűnt fel Magyarországon: ebből még nagy baj lehet

Veszélyes lódarázs tűnt fel Magyarországon: ebből még nagy baj lehet

agrarszektor.hu
2023 augusztusában egy kimlei méhészetben felfedezték a hírhedt invazív faj, az ázsiai lódarázs néhán példányát. A hír érthető okokból nagy riadalmat keltett, mivel a faj rendkívül nagy veszélyt jelent a méhekre, és ahol megtelepszik, ott lehetetlen kiirtani.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Nem egészen két hónapja, augusztusban a Győr-Moson-Sopron vármegyei Kimlén egy méhészetben megtalálták az ázsiai lódarázs (Vespa velutina nigrithorax de Buyson) méhekre vadászó egyedeit. Bár a faj magyarországi megjelenése - annak európai terjedése miatt - várható volt, mégis nagy riadalmat keltett a méhészekben - írta meg a MÁSZ. A faj 2004-es európai felfedezése óta tudni lehet, hogy ahol megtelepszik, onnan kiirtani már nem lehet. A lódarázs elszaporodása esetén komoly károkat okoz a méhészetekben, mivel több ezer egyedből álló kolóniáinak táplálásához nagy mennyiségű fehérjére van szüksége, melyet méhek és egyéb beporzó rovarok elfogyasztásával fedez. Az ázsiai lódarázs egyébként 2016 óta szerepel az Európai Bizottság invazív fajokat tartalmazó listáján, így a megtelepedés ténye védekezési stratégia kidolgozását és intézkedések megkezdését követeli meg az érintett tagállamoktól.

Honnan került Magyarországra?

Az ázsiai lódarázs eredetileg Kelet- és Délkelet-Ázsia szubtrópusi és mérsékelt égövi területein őshonos. Innen jutott el 2004-ben Délnyugat-Franciaországba, ahonnan igen hamar tovább terjedt, 2010-re már az ország egész területén elterjedt, és nem sokkal később Spanyolországban is megjelent. Ezután egyre több helyről jelezték felbukkanását, így Portugália és Olaszország után eljutott Belgiumba, Németországba, az Egyesült Királyságba, Svájcba, Luxemburgba és Hollandiába. A kimlei események pedig azt mutatják, hogy idén sajnos hazánkban is felbukkantak az első példányok.

Miért veszélyes?

Az ázsiai lódarázs ragadozóként a fehérjeigényét különböző ízeltlábúak, különösen méhek elfogyasztásával fedezi. A kaptár kijárója előtt röptében támadja meg a gyűjtésből hazatérő méheket, amelyeket a hátuk felől közelíti meg, így azok helyzetükből adódóan nem tudnak védekezni. Áldozatát leszúrja, majd egy faágra vagy fűszálra leszállva, azon hátsó lábaival kapaszkodva, fejjel lefelé csüngve leharapja az elejtett méh szárnyait, lábait, fejét, a test többi részét pedig becipeli a közeli fészkébe. Ha messzebb kell vinnie a táplálékot, akkor csak a tort szállítja el. A gyengébb családokat kirabolja, ilyenkor a kifejlett méhek mellett a virágport és a mézkészletet is megdézsmálja.

Hogyan ismerhetjük fel?

Az ázsiai változat a Magyarországon őshonos európai lódarázshoz hasonló méretű, ám annál valamivel kisebb (17-32 mm) termetű. A tor és a potroh nagy része fekete, a fekete potrohgyűrűk elülső szélén vékony sárga-narancssárga csík van. A negyedik potrohszelvény teljes egészében élénksárga-okkersárga, benne rendszerint kis fekete háromszög alakú rajzolat látható. Lábvégei élénksárgák-narancssárgák, ez repülés közben is messziről feltűnik (innen származik az angol elnevezése: yellow legged hornet, vagyis sárga lábú lódarázs). Feje fekete, arca, rágói narancssárgák.

(Forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?