Hatalmas darazsak jelentek meg Európában: Magyarországon is felbukkanhatnak

Hatalmas darazsak jelentek meg Európában: Magyarországon is felbukkanhatnak

agrarszektor.hu
Az elmúlt napokban több helyen is megjelent az hír, hogy Európában is megjelentek a rettegett ázsiai óriás lódarazsak. Ez azonban szerencsére nem igaz, nem a kegyetlen méhgyilkosok felbukkanását észlelték a szakemberek, hanem a hanem a jóval kisebb ázsiai lódarázsét. Ez utóbbi a Magyarországon élő európai lódarázsnál is kisebb és egyáltalán nem agresszív.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az első hírekkel ellentétben nem az óriás ázsiai lódarázs, hanem a jóval kisebb és békésebb ázsiai lódarázs jelent meg Európában. A Magyar Természettudományi Múzeum darázsgyűjteményének vezetője szerint fajkeverésről van szó - olvasható az Infostart oldalán. Vas Zoltán szerint igaz, hogy a 2000-es évek elején Kínából Franciaországba betelepült egy bizonyos fajta ázsiai lódarázs, aminek a tudományos megnevezése Vespa velutina. Körülbelül tíz év alatt egész Franciaországban elterjedt, majd haladt tovább a környező országokba, közelítve Magyarország felé is. Már van ismert előfordulása az Egyesült Királyságban, Németországon és Olaszországban is.

A Vespa velutina azonban nem azonos a hazai hírekben megjelenő, szintén ázsiai származású óriás lódarázzsal - mondta a szakértő, hozzátéve, hogy az utóbbi valóban óriási, csaknem kétszerese a hazánkban is őshonos lódarázsnál. Az ázsiai óriás lódarázs (Vespa mandarinia) öt centimétert meghaladó testhosszú is lehet, míg európai rokonának a nagyobb példányai sem igazán haladják meg a három és fél centit. A Vespa velutina viszont még a nálunk élő lódarázsnál is kisebb, mert két és fél-három centiméternél nem nő nagyobbra.

Tehát nem azt a monstrumot hurcolták be, és nem is most, hanem 19 évvel ezelőtt

- szögezte le Vas Zoltán.

A szakember szerint elképzelhető, hogy a Vespa velutina idővel Magyarországon is fel fog bukkanni, de ez a jelenlegi helyzethez képest nem fog nagy különbséget jelenteni. Vagyis elmondható, hogy a magyarok nem fognak nagyobb darázsveszélyben élni, mint addig.

A Vespa velutina jelentette veszélyt illetően a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa megerősítette, hogy a előszeretettel vadászik a házi méhekre. Vas Zoltán azonban hozzátette, hogy ezzel kapcsolatban csak meglehetősen szerteágazó, anekdotikus információk állnak rendelkezésre, noha közel húsz éve jelen van Európában.

Esetleg lokálisan okozhat kisebb problémákat, de generális, mély apokalipszisre nem kell számítani

- fogalmazott Vas Zoltán.

A szakértő szerint az ázsiai óriás lódarázs annyiban rosszabb a hazánkban is őshonos lódarázsnál, mint amennyivel nagyobb, ugyanis a nagyobb testméret több mérget is jelent egy szúrásnál. De nem agresszívebb, nagyjából ugyanúgy működik, mint a hazai lódarázs: a fészek közelében igencsak veszélyes lehet, azon kívül viszont - ha az ember nem kezdi el csapkodni, hessegetni - „nem keresi a bajt”.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?