Durva lódarázs tűnt fel Magyarországon

Durva lódarázs tűnt fel Magyarországon

agrarszektor.hu
Emberre nem különösebben, de méhekre és más beporzókra annál nagyobb veszélyt jelent az ázsiai lódarázs (Vespa velutina), amelyet a napokban hivatalosan is azonosítottak a szakértők. A 2004-ben Franciaországban megjelent invazív faj megjelenése várható volt idehaza, de a szakértők későbbre várták az itthoni betörését.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

– figyelmeztetett a Magyar Természettudományi Múzeum Facebook-oldalán. A posztban hivatkoznak a Múzeum korábbi közleményére is, amely szerint a faj hazai megjelenése várható volt, és az elmúlt napokban Márta Tamás kimlei méhész megfigyelte és befogta az első hazai példányokat.

A méhészeknek van okuk félni

Az ázsiai lódarazsat (Vespa velutina) 2004-ben hurcolták be Franciaországba, azóta folyamatosan terjeszkedik Európában. Évről évre közeledett Magyarország felé, végül ideért. Pánikra azonban nincs ok: ez a faj valamivel kisebb termetű (2,5–3 cm), mint a nálunk élő európai lódarázs (Vespa crabro), és nem agresszívabb, mint az őshonos társas darázsfajaink.

Asian hornet (vespa velutina)
Ázsiai lódarázs (vespa velutina)

A Természettudományi Múzeum hozzáteszi: a félelemkeltés elkerülése érdekében fontos, hogy a vonatkozó híradásokban az ázsiai lódarazsat, vagyis a Vespa velutina-t ne keverjék össze az óriás lódarázzsal (Vespa mandarinia), amely darázsfaj szintén Ázsiában él, és tényleg hatalmas (akár 5–6 cm), de sosem telepedett meg Európában.

A szakértő is azonosította

A hazai első észlelés híre a napokban érkezett az Országos Magyar Méhészeti Egyesülethez (OMME) Győr-Moson-Sopron megyéből. A szervezet azonnal felvette a kapcsolatot az érintett méhésszel, továbbá egy rovartani szakértővel, aki a fotók alapján megerősítette a gyanút. Ezt követően az elfogott gyanús példányokból is érkezett néhány darab az Egyesülethez, amit az OMME átadott a rovarszakértőnek – áll a szervezet honlapján.

A hivatalos azonosítást követően Magyarország illetékes szervei jelentést tesznek az EU felé az említett invazív faj hazai megjelenéséről – teszi OMME.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?