Veszélyes növény jelent meg Magyarországon: ijesztő tempóban terjed

Veszélyes növény jelent meg Magyarországon: ijesztő tempóban terjed

agrarszektor.hu
Nem új jelenség az invazív kaktuszok megjelenése Magyarországon, azonban csak az utóbbi években kapott nagyobb nyilvánosságot. Terjedésüknek jó eséllyel az éghajlatváltozás is kedvez, csak nem éppen úgy, ahogy azt az ember elsőre gondolná. A szárazabb klímához szokott kaktuszok ugyanis könnyebben foglalják el a területet az aszályokat kevésbé tűrő, őshonos növények elől. Azonban nem csak a kaktuszok jelentenek veszélyt, ugyanis egyre jobban terjednek a bambuszok is. És ha ez nem lenne elég, egy olyan növény is megjelent az országban, aminek még magyar neve sincs.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Azokon a területeken kívül, ahol nem őshonosak, a kaktuszok szinte mindig csak emberi beavatkozás révén kerülnek ki a természetbe. A veszély pedig, amit ezáltal jelentenek, nem elhanyagolandó, elszaporodásuk esetén ugyanis nagyon könnyen kiszoríthatnak más, őshonos növényeket és megnehezíthetik a területkezelést, ami a legelők és a mezőgazdasági területek elhagyására kényszerítheti a gazdákat - olvasható a Telex oldalán. A kaktuszok okozta problémát súlyosbítja, hogy védekezni sem könnyű ellenük, mivel nem nagyon vannak természetes ellenségeik idehaza. A kutatók azonban már több módszerrel is kísérleteznek.

A birkák is részt vehetnek az invazív növények terjeszkedésében

Az emberek leggyakrabban zöldhulladékként dobják ki a megunt, vagy túlszaporodott kaktuszokat: ezek azonban legyökerezhetnek a kidobás helyén, és hosszabb távon ott is maradhatnak. Olyan is van, hogy a kaktuszgyűjtők direkt ültetik ki őket, erre jó példa az a Pilisben talált, tizenhárom fajból álló telep, amit valaki azért hozott létre, hogy kísérletezzen, melyik kaktuszai bírják ki az ottani klímát, de a Szegedtől nagyjából tizenhárom kilométerre lévő Sándorfalva melletti erdőben is található ilyen ültetett, aztán elszaporodott állomány.

Az is megfigyelhető, hogy a kaktuszok maguktól szöknek ki a tanyakerítések mellett, ha bármilyen külső behatás letöri a szártagjaikat, és az kicsit arrébb gyökeret tud ereszteni. Ilyet esetről lehet beszélni Csongrád-Csanád vármegye nyugati határán fekvő Öttömösnél, ahol egy romos tanya mellett, egy kiültetésből indultak útnak a kaktuszok. A kaktuszok terjedése általában ivartalanul történik, mert moduláris felépítésük révén a letört szártagok simán legyökerezhetnek és egy teljesen új egyeddé válhatnak. Sokszor láthatóak utak mentén, gyakran járművek viszik őket tovább, és ami elsőre különösen hangzik, hogy például a birkák gyapjába ragadva is több száz métert vagy akár kilométereket is megtehetnek. Hogy a természetben maggal is történhet a szaporodásuk, azt csak tavaly bizonyították magyar tudósok.

Attól, hogy magról is tudnak szaporodni, még nem biztos, hogy ez nagyban hozzájárul a terjedésükhöz, mert azt eddig nem figyelték meg kertekben vagy a természetben, hogy a mageredetű egyedek termőképes egyeddé fejlődnének. Ezek leggyakrabban fiatal korukban elpusztulnak

- mondta dr. Kelemen András, a Szegedi Tudományegyetem ökológiai tanszékének kutatója.

Kelemen maga is részt vett a felfedezésben, ahol kiderült, hogy a maggal való terjesztést állatok végzik, a különböző tudományos cikkek szerint Európában több mint 60 állatfaj képes erre, például nagy testű növényevők, birkák, marhák, szarvasok, kutyafélék, rókák, de még a madarak is. A hazánkban vadon élő kaktuszok közül eddig körülbelül 15 fajt azonosítottak, összesen körülbelül 80 helyszínen találtak kivadult, a természetbe kikerült, aztán elszaporodott kaktuszokat, de mivel több faj is lehet egy-egy helyszínen, így már 95 ilyen populációról tudnak a kutatók.

Ezt a problémát most még meg lehet oldani

Kelemenék létre is hoztak egy Facebook-csoportot, ami előtt kevés információjuk volt a természetben megjelent úgymond kiszökött vagy kiszöktetett kaktuszokról. Húsz ilyenről tudtak, most már ugye közel százról, ami valószínűleg nem annak köszönhető, hogy az utóbbi években több kaktuszt ültettek vagy dobtak ki a természetbe, hanem hogy ezzel a „citizen science” módszerrel, sok embert bevonva, sokkal nagyobb valószínűséggel detektálhatók a populációk. A kaktuszok városi terjeszkedése is jellemző, erre Szeged is jó példa, ahol a panelházak között sétálva is találhatóak kiskertekből kiszökött, a járdák szegélyére vándorolt egyedeket, amelyek kitörtek az emberi kontroll alól. A kutatók velük még nem foglalkoznak, figyelmük egyelőre csak azokra a térségekre összpontosul, ahol lakott területen kívül jelentek meg ezek a növények.

Terjedésük elég sok veszélyt hordozhat magában. Az ökológus szerint Magyarországon is van példa arra, hogy a nagyobb kaktuszállományok mellett visszaszorulnak bizonyos védett növények, az invázióval sújtott területekről így tűnt el például a báránypirosító vagy az amúgy is ritka homoki nőszirom. Ha nagy az állomány kiterjedése, az megnehezítheti a területkezelést, például a legeltetést is. Ausztráliában a 20. század elején országrésznyi területek néptelenedtek el a sok millió hektáron megjelenő kaktuszinváziók miatt, mivel a farmerek már nem tudták az állatokat etetni, és felhagytak a legeltetéssel, elköltöztek.

Afrikában számos nevezetesség, nagyon szép sziklaalakzatok már alig közelíthetők meg, mert benőtték őket a kaktuszok. Magyarországon itt még nem tartunk, közel sem tartozik az ország legnagyobb természetvédelmi problémái közé a kaktuszok inváziós terjedése, viszont azok közé igen, amelyeket még meg lehet oldani

- sorolta dr. Kelemen András.

A szakember szerint a klímaváltozás csak közvetetten van hatással a kaktuszok nyomulására, a hazánkban terjedő medvetalpkaktusz és kötélkaktuszfajok például Észak-Amerikában egészen Kanadáig is előfordulnak, akár olyan élőhelyeken is, ahol a hőmérséklet huzamosabb ideig is -20-25 fok, így a mostani teleket pláne, de a régebbi, jellemzően hidegebbeket is jól bírták. Nem az éghajlatváltozás az elsődleges oka annak, hogy megjelentek - jelezte dr. Kelemen András, hozzátéve, hogy ez csak abban játszhat szerepet, hogy az előfordulási helyeiken egyre jobban teret nyernek az őshonos növényzet rovására. A hosszú és erős aszályokat is jobban bírják, mint az őshonos növények nagy része, ezért utóbbiak sokszor kiszorulnak, elpusztulnak, és ez megkönnyíti a kaktuszállományok terjedését.

Jöhetnek a kaktuszültetvények?

A medvetalpkaktuszok vagy más néven fügekaktuszok neve arra is utal, hogy a termésük ehető, a szakember szerint még ízletes is. Észak-Afrikában a nagyobb tövisek nélküli kaktuszokat takarmányozásra is felhasználják, ledarálják őket és birkáknak adják, és így nemcsak az élelmet, de a vizet is ebből nyerik, így gyakran nem is itatják az állatokat.

Az egyre fokozódó aszályokkal egy csomó helyen ellehetetlenül a tradicionális mezőgazdasági művelés, ezért lehet arra számítani, hogy Magyarországon ültetvényszerűen is elkezdenek majd kaktuszokat termeszteni

- jelentette ki dr. Kelemen András.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az ökológus úgy látja, hogy az évtized végére nagyobb számban lesznek ilyen próbálkozások. A szakértők egyébként mindenkit óva intenek attól, hogy a természetben talált, vadon nőtt kaktuszokat elkezdjék kihúzgálni, például azért, mert gyakran a föld alatt is vannak olyan szártagjaik, amiket nehéz észrevenni vagy eltávolítani, így a beszakadt részekből könnyen új növény hajthat észrevétlenül.

Irtás tekintetében néhány helyen működik a kiásás, de ahol nincsenek védendő értékek vagy ritka növények, vegyszeres kezeléssel is próbálkoztak már a nemzeti parkok munkatársai. A kaktuszok természetben előforduló ellenségei Magyarországon még nem igazán jelentek meg, kaktuszmollyal sok helyen kísérleteztek már a világon, sikerrel, de ennek hatékonysága függ az adott kaktuszfajtól, illetve a környezeti körülményektől is. Gombák közül a szürkepenész pusztíthat el bizonyos medvetalpkaktuszokat, de a teljes populációval általában az sem végez.

Ha nem a kaktusz, akkor a bambuszerdő fog mindent kiszorítani

Nagyon sok idegenhonos inváziós növény van, amely veszélyt jelent a természetre. Ezek közül a természetvédelem látókörébe már nagyjából mindegyik bekerült, de vannak olyan fajok, amikkel még nem nagyon volt érkezésük a szakembereknek foglalkozni, vagy azért, mert kevés helyen, vagy azért, mert kis számban jelentek meg. Kelemen András pár éve egy olyan trópusi-szubtrópusi fűfajt is talált, aminek még magyar neve sincs. Mint mondta, ez szeptember végén kezd virágozni, és novemberben hoz termést, a fagytűrő képessége pedig nagyon rossz. Régebben, mikor még hidegebb őszök és komoly novemberi fagyok voltak, sokkal kisebb lett volna a valószínűsége, hogy sikeresen termést érlel, de ezek a nagyon enyhe őszök és telek lehetővé tették, hogy túléljen és szaporodjon.

De a bambuszok is már a spájzban vannak, jelentősebb nagyságú állományok is nőttek már ki hazánkban, minden mást kiszorítva. A Somogy és Baranya vármegye határán lévő Zselici-dombság egyik patakvölgyében egy egészen nagy bambuszerdőt figyelt meg a kutató, de a Dunántúl több részén, Tolnában egyes domboldalakon is előfordulnak. Ezek inkább a kicsit csapadékosabb erdőklímán élnek meg - magyarázta az ökológus, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy a kaktuszok mellett a Kiskunság területén a pálmaliliom inváziója is fokozottan zajlik.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?