Veszélyes növény terjed Magyarországon: egyre több településen jelenik meg

Veszélyes növény terjed Magyarországon: egyre több településen jelenik meg

agrarszektor.hu
Egy szakember, Kelemen András, a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa és a Szegedi Egyetem Ökológiai Tanszékének adjunktusa létrehozott egy Facebook-csoportot Kaktuszok a természetben néven, ahol az emberi kontroll alól kiszabadult és lakott területeken kívül található kaktuszok előfordulásokról gyűjt információkat. Célja az, hogy a jövő természetvédőit egy végeláthatatlan szélmalomharctól megkímélhesse, és, hogy még inváziójuk kezdeti fázisában lehessen védekezni ellenük.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A coloradói fügekaktusz például nem őshonos, viszont rendkívül szívós növény, ezért veszélyes lehet a hazai növényvilágra. Ahogy a heverő medvetalpkaktusz is hasonló problémát jelent, az Alföldön már küzdeni kell ezek ellen. Kelemen András nyomán szeptemberben egy videós cikkben arról írtunk, hogy nem egészen egy év alatt megháromszorozódott az ismertté vált „kivadult” kaktuszállományok száma. A csoportban a napokban megjelent egy térkép, és Kelemen András új információkat osztott meg. Kiderült: az oldal elindítása előtt a hazai botanikai szakirodalomban csupán 5 adat jelent meg alkalmi vagy meghonosodott kaktuszállományokról - írja az Infostart.

EZ IS ÉRDEKELHET

Egy év elteltével viszont már ott tartunk, hogy mintegy 76 helyről lehet tudni, ahol a természetben megtelepedtek a kaktuszok. Ebből 7 területen több faj is előfordul, így a természetben megjelent kaktuszpopulációk száma a jelenlegi ismeretek szerint legalább 89. A legtöbb állomány egyébként a Duna-Tisza közén van - szám szerint 50 -, de sok előfordulást észleltek a Dunántúlon is. Az Északi-Középhegységből, illetve az Alföld tiszántúli területeiről viszont csak nagyon kevés állomány ismert. A nemzeti parkok igazgatóságait már elkezdték tájékoztatni a helyszínekről, tavasszal zárulhat le a folyamat. A bejegyzésből kiderült, hogy néhány állomány felszámolása már meg is történt, valamint több helyen voltak erre irányuló, olykor hatalmas munkaigényű törekvések. Ezek eddig azonban nem jártak teljes sikerrel. További érdekesség, hogy bizonyítékot találtak arra, hogy a kaktuszok képesek maggal szaporodni a természetben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55