Ez elképesztő: nem is gondolnád, milyen halat találtak a Balatonban

Ez elképesztő: nem is gondolnád, milyen halat találtak a Balatonban

agrarszektor.hu
Angolnákat fogott ki egy szerencsés horgász még májusban a Balatonból. A gond csak az, hogy a tóba utoljára még 1991-ben telepítettek angolnát.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Rendkívüli kapása volt egy Kökény Balázs nevű horgásznak Balatonbogláron, ugyanis angolnákat fogott. A legnagyobb kifogott angolna példány 1,6 kilogramm volt, de a legkisebb is meghaladta az 1 kilogrammot. Az eset különlegessége, hogy az európai angolna Nyugat- és Közép-Európa északi részén őshonos, míg Magyarországon az invazív fajok egyike - írta meg az Infostart. Ráadásul a Balatonba utoljára 1991-ben telepítettek angolnát. Átlagosan kettő éves korú példányokat helyeztek ki, így a 2023-ban fogott egyedek legalább 34 évesek. Ezek a halak ugyanis megélnek az édesvízben, de szaporodni kizárólag tengerben tudnak.

Egy, az agrojager.hu-n olvasható beszámoló szerint az angolnák várhatóan 15-20 éven belül végleg ki fognak kopni a Balatonból. Az állománycsökkenés pozitív hatása már napjainkban is érzékelhető, az általa elnyomott fajok állományának erősödése tapasztalható. Fontos megemlíteni, hogy a zsákmányolt angolnát tilos szabadon engedni idegenhonos, invazív léte miatt. A kifogott angolnát célszerű zárható fedéllel rendelkező vödörben tartani, mivel igazi szabadulóművész hírében áll. Egyes példányok több száz métert is meg tudnak tenni szárazföldön anélkül, hogy maradandó károsodást szenvednének.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?