Ez elképesztő: nem is gondolnád, milyen halat találtak a Balatonban

Ez elképesztő: nem is gondolnád, milyen halat találtak a Balatonban

agrarszektor.hu
Angolnákat fogott ki egy szerencsés horgász még májusban a Balatonból. A gond csak az, hogy a tóba utoljára még 1991-ben telepítettek angolnát.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Rendkívüli kapása volt egy Kökény Balázs nevű horgásznak Balatonbogláron, ugyanis angolnákat fogott. A legnagyobb kifogott angolna példány 1,6 kilogramm volt, de a legkisebb is meghaladta az 1 kilogrammot. Az eset különlegessége, hogy az európai angolna Nyugat- és Közép-Európa északi részén őshonos, míg Magyarországon az invazív fajok egyike - írta meg az Infostart. Ráadásul a Balatonba utoljára 1991-ben telepítettek angolnát. Átlagosan kettő éves korú példányokat helyeztek ki, így a 2023-ban fogott egyedek legalább 34 évesek. Ezek a halak ugyanis megélnek az édesvízben, de szaporodni kizárólag tengerben tudnak.

Egy, az agrojager.hu-n olvasható beszámoló szerint az angolnák várhatóan 15-20 éven belül végleg ki fognak kopni a Balatonból. Az állománycsökkenés pozitív hatása már napjainkban is érzékelhető, az általa elnyomott fajok állományának erősödése tapasztalható. Fontos megemlíteni, hogy a zsákmányolt angolnát tilos szabadon engedni idegenhonos, invazív léte miatt. A kifogott angolnát célszerű zárható fedéllel rendelkező vödörben tartani, mivel igazi szabadulóművész hírében áll. Egyes példányok több száz métert is meg tudnak tenni szárazföldön anélkül, hogy maradandó károsodást szenvednének.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?