Megvan, mekkora eső jöhet a héten Magyarországon: itt a friss előrejelzés

Megvan, mekkora eső jöhet a héten Magyarországon: itt a friss előrejelzés

agrarszektor.hu
A virágzó gyümölcsfáikra kedvező a meleg és száraz idő, ugyanakkor a tavaszi vetések főleg az Alföldön már nagyon várják az esőt. A talaj fölső rétege ugyanis már sokfelé kiszáradt. A folytatásban egy hidegfront hozott csapadékot, de nem eleget, az Alföldre 20-30 mm kellene, de arrafelé mindössze 5 mm körüli mennyiség valószínű. Az eső, valamint a kedden nyugatiasra forduló és tovább erősödő szél kimossa, kisöpri a levegőből a napok óta az eget elhomályosító, Afrika északnyugati részéről származó sivatagi port.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az előző héten jobbára száraz időjárásban volt része Magyarországnak. Két nagyobb csapadékhullám érkezett, az első szerda, a második csütörtök este, összességében azonban csak nyugaton és északon esett 10 mm-t meghaladó mennyiség, az ország nagyobb részén 5 mm sem hullott - olvasható a HungaroMet Zrt. friss agrometeorológiai jelentésében. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege az Alföldön helyenként még a 10 mm-t sem éri el, az átlaghoz képest csak a nyugati részeken van többlet, hazánk döntő részén 10-30 mm-rel elmarad attól.

5 napos csapadékösszeg 2023. március 30-ig (mm)5 napos csapadékösszeg 2023. március 30-ig (mm)
A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. március 31-ig (mm)A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. március 31-ig (mm)

A 90 napos csapadékösszeg is döntően hiányt mutat, az elmaradás az ország délkeleti kétharmadán 30-60 mm között van. A talaj felszín közeli rétege főleg ez utóbbi területeken kimondottan száraz, a 20-50 cm-es talajréteg még országszerte jó nedvességellátottságú, a fél méternél mélyebb réteg pedig telített állapotban van.

A 90 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. március 31-ig (mm)A 90 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. március 31-ig (mm)
Talajnedvesség a talaj felső 20 centiméteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. március 31-én (%)Talajnedvesség a talaj felső 20 centiméteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. március 31-én (%)
Talajnedvesség a talaj felső 50 centiméteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. március 31-én (%)Talajnedvesség a talaj felső 50 centiméteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. március 31-én (%)

A hőmérséklet márciusban a sokéves átlagnál 3-4 Celsius-fokkal volt melegebb. A múlt héten hétfőn a maximumok 15, majd a hét közepén már 20 fok körül alakultak. Hétfőn és kedden keleten, északkeleten nagy területen még gyenge éjszakai fagyok is előfordultak. Péntektől erős déli áramlással szaharai eredetű, meleg légtömeg érkezett fölénk, mely nagyon sok, a sivatagban fölkavart port tartalmazott. Szombattól a hőmérséklet nyárias magasságokban, 25 fok körül tetőzött, rekordokat döntögetve. A talaj hőmérséklete a fölső 20 cm-es rétegben 15, 50 cm-en pedig 10 Celsius-fok körüli.

A 30 napos középhőmérséklet eltérése az átlagtól 2023. március 31-én (Celsius-fok)A 30 napos középhőmérséklet eltérése az átlagtól 2023. március 31-én (Celsius-fok)
Minimum hőmérsékletek 2023. március 26-án (Celsius-fok)Minimum hőmérsékletek 2023. március 26-án (Celsius-fok)
Maximum hőmérsékletek 2023. március 31-én (Celsius-fok)Maximum hőmérsékletek 2023. március 31-én (Celsius-fok)

Az őszi vetések, ahol nem volt tartós belvíz, jó állapotban vannak, két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. A kalászosok tábláinak többsége már szárba indult, az őszi káposztarepce pedig helyenként már kezd virágozni. Az Alföldön, főleg az északi részén még mindig vannak belvízfoltok, ezek kiterjedése csökken, de a vetések ezekben a foltokban kipusztultak. Az egész országban, de különösen az Alföldön egyre nagyobb szükség lenne az esőre, elősorban a tavaszi vetések szempontjából, hiszen a talaj legfölső rétege sokfelé ki van száradva. Az őszi vetések nagyobb gyökérzete a mélyebb rétegekben még bőségesen talál nedvességet. Sokféle gyümölcsfa virágzik jelenleg, és az erdők is kezdenek lombosodni, több héttel korábban a szokásosnál. A virágzásra a száraz, meleg idő kedvező, ugyanakkor a szél és a nagy por a beporzó rovarok munkáját akadályozza.

Az elmúlt héten csak kevésszer esett, a számított levélnedvesség-tartam (amikor vizes volt a növények levélzete) alacsonyan alakult, a legtöbb helyen az időszak kevesebb, mint 10-20%-át tette ki. A párás időszakok hossza is alacsonyan maradt. Növényvédelmi szempontból ez kedvezőnek tekinthető, a gombás megbetegedések terjedésének ez a száraz időszak nem optimális.

Számított (becsült érték) levélnedvesség-tartam (az az időtartam, amíg csapadékhullás következtében vizes a vegetáció levele) a 2024. március 31. 7 órát megelőző öt nap során lágyszárú növényekre (óra)Számított (becsült érték) levélnedvesség-tartam (az az időtartam, amíg csapadékhullás következtében vizes a vegetáció levele) a 2024. március 31. 7 órát megelőző öt nap során lágyszárú növényekre (óra)

Április 1-jén egy hidegfront érkezett az ország fölé, így a héten előbb lehűlésre, majd újra melegedésre lehet számítani. A hőmérséklet csúcsértéke keddre 14-19 fokig mérséklődik, majd a hét legvégére visszatérnek a nyarat idéző, 25 fok körüli értékek. Éjszakai fagy a héten nem valószínű. A ma esti hidegfront kisöpri térségünkből a szürke, poros légtömeget. Csapadékot is hoz, de nem eleget: a Dunántúlon és északon eshet 10 mm-t meghaladó, míg az Alföldön csak 5 mm körüli mennyiség. Csütörtökön is eshet kevés de eső, de ez egyelőre nem tűnik számottevőnek. A hét többi része száraznak ígérkezik. Összességében alacsony marad a levélnedveség-tartam, északkeleten lehet 24 órát meghaladóan vizes a növények levele. Kedden sokfelé lesz erős, időnként viharos a nyugati, északnyugati szél, majd a hét további részében is gyakran lesz élénk a légmozgás napközben. A talaj felső fél méteres rétege ezen a héten az Alföldön tovább veszít majd nedvességtartalmából, nyugaton lehet egyensúlyban a csapadék és a heti párolgás. A talaj hőmérséklete a fölső 5-15 cm-en kezdetben pár fokot csökken, de nem megy 10 fok alá, majd a hét második felében újra 15 fok köré emelkedik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A sebesség minden, csak nem állandó (x)

A Valley X-Tec hajtómű, az iparág első nagy sebességű központi motorja lehetővé teszi, hogy olyan dolgokat tegyen a központi körforgóval, amelyek korábban nem voltak lehetségesek.

Támogatott tartalom

Fagykár után (x)

Az előző hetekben érkezett lehűlés miatt a helyenként fellépő fagy erőteljes károsodást okozott a növényeinkben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?