Durva, ami a gabonával történhet az EU-ban: fontos hírek érkeztek

Durva, ami a gabonával történhet az EU-ban: fontos hírek érkeztek

agrarszektor.hu
Felfelé módosította az Európai Unió 2024-es lágybúza-termésére vonatkozó előrejelzését a Strategie Grains. A kedvező változtatás okaként a Spanyolországban uralkodó, kedvező feltételeket jelölték meg, ugyanakkor azt is jelezték, hogy az EU termelése még így is el fog maradni a tavalyi évitől a kontinens más területein hullott nagy mennyiségű eső miatt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A korábbinál kedvezőbb lágybúza-termést prognosztizál a Strategie Grains az Európai Unióban 2024-ben. A kereskedők többek között az uniós betakarítási kilátásokat figyelik, mivel az északi félteke terményei az érzékeny tavaszi vegetációs időszakba lépnek. A Strategie Grains tanácsadó cég uniós előrejelzéseit széles körben követik a gabonapiacon - olvasható a Reuters oldalán. Mint ismeretes, az EU a világ egyik legnagyobb búzaexportőre és kukoricaimportőre. Egy kisebb uniós búzatermés visszafoghatja az EU exportját, és megerősítheti Oroszország pozícióját a világ legnagyobb búzaszállítójaként. A következő uniós gabonatermés nagysága befolyásolni fogja az olcsóbb ukrán gabona iránti keresletet is, amely az uniós mezőgazdasági termelők tiltakozását váltotta ki.

Franciaországban a vetés óta tartó, túlzottan csapadékos időjárás komoly aggodalomra ad okot, míg Bulgáriában és Romániában csapadékhiány tapasztalható. Spanyolországban eddig jók voltak a termesztési feltételek, de a betakarítás még messze van, így a terméspotenciálok még mindig veszélyben vannak

- írta a Strategie Grains havi jelentésében.

Mit mutatnak a számok?

A Strategie Grains közölte, hogy a 2024/25-ös szezonban mintegy 121,8 millió tonnás lágybúza-termésre számítanak az EU-ban, ami a márciusi 121,6 millió tonnás előrejelzéshez képest ugyan nagyobb mennyiséget jelent, de még mindig több mint 3%-kal marad el a tavalyi terméstől. Az árpa esetében 0,7 millió tonnával 52,5 millió tonnára emelte a következő uniós termésre vonatkozó előrejelzését, ami most 10,5%-kal haladja meg a tavalyi, aszály sújtotta termést. A cég az EU idei kukoricatermését 63,4 millió tonnára prognosztizálta, ami mintegy 1 millió tonnával kevesebb a márciusi előrejelzéshez képest, bár közel 3%-kal magasabb a tavalyi szintnél.

A termésbecslések változásait a tanácsadó vállalkozás az északnyugat-európai nedves termésviszonyok mellett a régió keleti részén tapasztalható szárazsággal indokolta. Mint írták, a búza és az árpa vetését megzavaró esőzések miatt egyes gazdák várhatóan több kukoricát fognak vetni, bár a kukorica nem vonzó árai másokat arra ösztönözhetnek, hogy tavasszal más növényekkel próbálkozzanak.

EZ IS ÉRDEKELHET
EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?