Mit látnak a műholdak? - A Területi Monitoring Rendszer 2024-ben

Mit látnak a műholdak? - A Területi Monitoring Rendszer 2024-ben

agrarszektor.hu
A Területi Monitoring Rendszer (továbbiakban TMR) műholdas adatok elemzésével követi nyomon a Közös Agrárpolitika területalapú támogatásaihoz kötődő jogosultsági feltételek teljesülését. A rendszer segítségével a Magyar Államkincstár azt vizsgálja, hogy a termelők a különböző támogatások keretében tett vállalásaikat teljesítik-e, az ott előírt gazdálkodási gyakorlatokat betartják-e.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A TMR-rel a gazdálkodók 2023-ban ismerkedtek meg, ugyanis ez volt a rendszer üzemeltetésének első éve. A vonatkozó uniós rendeletek értelmében a TMR segítségével ellenőrzött jogosultsági feltételek körét nagymértékben ki kell bővíteni 2024-ben. Azaz idéntől a rendszer jóval több jogosultsági feltétel nyomon követését fogja végezni, mint működésének első évében.

Az alábbi cikksorozatban a TMR által végzett ellenőrzéseket szeretnénk részletesen bemutatni. Minden cikkben leírjuk a szóban forgó ellenőrzések pontos célját, módszereit, illetve azt, hogy mit tehet a gazdálkodó a TMR által felfedezett, potenciális meg nem felelések feloldására. Ahol szereztünk tapasztalatokat a TMR előző évi végrehajtásából, ott ezeket is bemutatjuk. A cikksorozat kezdő elemeként, jelen cikkünkben, a nem támogatható területek kimutatására vonatkozó ellenőrzést, illetve a mezőgazdasági táblán belüli felszínborítás egységességére vonatkozó ellenőrzést mutatjuk be.

Nem támogatható területek kimutatása

Az ellenőrzés egyértelmű célja, hogy azonosításra kerüljenek azok a területrészek, vagy akár teljes parcellaigénylések, amelyekre a nem mezőgazdasági jellegük miatt helytelen területalapú igénylések kerülnek benyújtásra. Az ellenőrzés során a bejelentett táblán nem támogatható terület jelenlétét keressük. Ilyen például a tábla területén elhelyezkedő állandó vízfelszín, mesterséges építmény, infrastruktúra létesítmény, napelempark, illetve a parcella területén állandósult raktározások, anyagtárolások.

Milyen megoldási lehetőségekkel élhetnek a kedvezményezettek a konfliktus feloldására? Ha a gazdálkodó egyetért azzal, hogy a területén nem támogatható objektum van jelen, akkor javasoljuk, hogy a nem támogatható terület elhelyezkedésének tudatában módosítsa a parcella határát az Egységes Kérelmében úgy, hogy a módosított rajz már ne tartalmazza a nem támogatható területi elemeket. Szélsőséges esetben az is előfordulhat, hogy a teljes parcella területe nem támogatható, ilyenkor a parcella kérelemből történő visszavonását javasoljuk. Amennyiben azonban a termelő nem ért egyet azzal, hogy a területén nem támogatható objektum van jelen, akkor ennek bizonyítására a MobilGazda applikáción keresztül küldjön be fényképet, amelyhez rövid szöveges leírást is csatolhat.

A következő példákon a bal oldali képen a parcellának a kérelemben szereplő, eredeti körvonalai látszanak (kék színnel); a háttérben a kérelmezés alapjául szolgáló, korábbi évekből származó ortofotó szerepel. A középső képen ugyanez a körvonal látszik, de alatta a TMR jelzését kiváltó, aktuális Sentinel műholdfelvétel látszik. A jobb oldali képen pedig a TMR-jelzés hatására módosított parcella körvonal látható (piros színnel).

1. példa

Az igénylés északkeleti része benyúlik egy bányatóba, pontosabban a bányató terjeszkedett, elérve ezzel az igénylést is. A kedvezményezett módosította az igénylés geometriáját, de az részben továbbra is nem támogatható területre fed.

2. példa

A terület északkeleti részében állandó raktárterület került kialakításra. A kedvezményezett módosította az igénylési határt, így már megfelel a támogatási feltételeknek.

3. példa

A teljes terület elsődleges funkciója raktározás lett. Az igénylést visszavonták.

A felszínborítás egységességének vizsgálata parcellán belül

Az ellenőrzés egyértelmű célja, hogy azonosításra kerüljenek azok a területrészek, melyekre a parcellán belül két (vagy több) eltérő hasznosítás jelenléte miatt pontatlan területalapú igénylések kerülnek benyújtásra. A parcellán belüli inhomogenitásra irányuló ellenőrzés a bejelentett táblán belül eltérő hasznosítások jelenlétét keresi. A tábla területére kívülről érkező, vagy teljes terjedelmében a táblában lévő eltérő hasznosítású területrészek nagy valószínűséggel nem felelnek meg a támogathatósági kritériumoknak. Ilyen például a tábla területébe benyúló szomszédos parcella eltérő vegetációja, vagy a teljes egészében az adott táblán belül lévő, de eltérő vegetációjú hasznosítások.

Milyen megoldási lehetőségekkel élhetnek a kedvezményezettek a konfliktus feloldására? Ha a gazdálkodó egyetért azzal, hogy a területén a szomszéd parcelláról „benyúló”, az igényelt növénytől eltérő hasznosítás is jelen van, akkor javasoljuk, hogy az inhomo­genitást okozó terület elhelyezkedésének megfelelően módosítsa az igénylés határát. Ha az inhomogén területi elemek nem a szomszédos tábla hasznosításának felelnek meg, hanem egyszerűen az igényelt területen belül több eltérő hasznosítás van jelen, akkor javasoljuk, hogy a gazdálkodó módosítsa a tábla határait a kérelemben, és pontosítsa a megadott növényi hasznosítást is. Ennek keretében arra is van lehetősége, hogy a korábbi tábláját több táblára ossza fel. Ezenfelül az is előfordulhat, hogy a gazdálkodó nem ért egyet azzal, hogy a területén a felszínborítás nem egységes. Ennek bizonyítását a MobilGazda alkalmazáson keresztül készített fénykép beküldésével teheti meg, melyhez rövid szöveges leírást is tehet.

A következő példákon a bal oldali képen a parcellának a kérelemben szereplő, eredeti körvonalai látszanak (kék színnel); a háttérben a kérelmezés alapjául szolgáló, korábbi évekből származó ortofotó szerepel. A középső képen ugyanez a körvonal látszik, de alatta a TMR jelzését kiváltó, aktuális Sentinel műholdfelvétel látszik. A jobb oldali képen pedig a TMR-jelzés hatására módosított parcella körvonal látható (piros színnel).

1. példa

 

Az igénylés területén északkelet–délnyugat irányban egy markáns vegetációs határ látható, melynek ellentmondását a kedvezményezett nem oldotta fel határidőre, így helyszíni ellenőrzést kellett elrendelni.

2. példa

A tábla közepe tájékán nyugat–kelet irányban húzódó vegetációs él szembetűnő inhomogenitást jelez. A kedvezményezett nem reagált a TMR-jelzésre, változatlanul hagyta a táblarajzot, így helyszíni ellenőrzés döntött.

3. példa

Az igénylés északnyugat–dél-keleti irányban húzódó vegetációs határ a Sentinel-2 műholdfelvételen tisztán látszik. A kedvezményezett megfelelően módosította a táblarajzot.

4. példa

Az igénylés nyugati határán vegetációs határ látható, melyet a szomszéd tábláról átnyúló hasznosítás okoz. A kedvezményezett módosította a táblarajzot, beljebb hozta a tábla nyugati határát, így már elfogadható az igénylése.

A cikk szerzője és a képek forrása: Magyar Államkincstár

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?