Elképesztő, ami az ukránoknál zajlik: durván olcsó lett a répa a piacokon

Elképesztő, ami az ukránoknál zajlik: durván olcsó lett a répa a piacokon

agrarszektor.hu
Az EastFruit elemzői a sárgarépa árának fokozatos csökkenéséről számolnak be Ukrajnában: jelenleg a piacon a sárgarépa ára 8-10 UAH/kg (75-90 Ft/kg) között mozog, ami a legfrissebb árfolyamok szerint mindössze 20 dollárcentnek felel meg. Ez az ár lassan eléri a 2020-as rekord mélységet, amikor a sárgarépa kilogrammonkénti ára ugyanebben az időszakban mindössze 17 dollárcent volt.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Megjegyzendő, hogy április vége és május eleje pont az az időszak, amikor a sárgarépa ára emelkedni szokott Ukrajnában. Ennek oka, hogy sok termelő számára jelent kihívást ilyen sokáig tárolni a betakarított készleteket, ezért ilyenkor általában már hiány alakul ki a piacokon. Május végén az új termésből származó friss, korai áru beáramlásával a nagybani árak csökkenni szoktak. Az idei szezonban azonban minden másképp alakult: a sárgarépa kínálata jelentősen nőtt, így a piaci szakértők a 2020-ban tapasztaltakhoz hasonló további árcsökkenésre számítanak - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Továbbra is bizonytalan, hogy Ukrajna déli régióiban a háborús akciók miatt a gazdák milyen mértékben tudták újraindítani a korai zöldségtermesztést, ami jelentősen befolyásolja majd az árak májusi alakulását. A viszonylag alacsony árak ellenére Ukrajna nem folytat jelentős sárgarépaexportot, amit elsősorban minőségi problémák, másodsorban az ágazati tapasztalat hiánya akadályoz: számos helyi gazdálkodó az előző szezonban kezdett el először sárgarépát termeszteni, miután az ország déli részének vízellátását biztosító Nova Kahovka víztározó megsemmisült.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 13. 13:31