Elárasztotta az import burgonya ezeket a piacokat: durva, honnan jön a java

Elárasztotta az import burgonya ezeket a piacokat: durva, honnan jön a java

agrarszektor.hu
Kifejezetten korán indult az idei évben az újburgonya betakarítása Lengyelországban, mivel az enyhe tél és a meleg március miatt felgyorsult az állományok fejlődése. Ezen valami késleltetett ugyan az áprilisi fagyos időszak, sőt, a fagyok miatt némi terméskieséssel is kell számolni, mégsem ez aggasztja legjobban a lengyel termelőket, hanem az árak alakulása. A lengyel nagybani piacokon ugyanis folyamatos, napi szintű árcsökkenés tapasztalható, és a főbb termesztőkörzetekben. Sieradz és Kalisz környékén a minimálárak 3,00 PLN/kg (275 Ft/kg) körül alakulnak, míg a szűkösebb kínálattal rendelkező országrészekben még mindig a 6,00 PLN/kg (545 Ft/kg) körüli ár a meghatározó.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Romániából importált újburgonya nagykereskedelmi ára viszont 2,80 PLN/kg (255 Ft/kg) környékétől kezdődik. Mindez azt jelenti, hogy a leggyakoribb nagykereskedelmi ársáv 3,00-6,00 PLN/kg (275-545 Ft/kg) közötti, ami átlagosan 4,50 PLN/kg (410 Ft/kg) körüli árat jelent. Május második dekádjának végén ez meglehetősen alacsonynak számít, így nem csoda, hogy a termelők azon aggódnak, mi lesz a következő időszakban, ha már a szezon ilyen korai szakaszában ennyire olcsó az áru. A jövedelmezőség szempontjából a legfontosabb indikátor az lesz, hogy milyen szinten állandósul majd az átlagár - ez a stabilizálódás általában július első hetének vége körül következik be, de ebben szezononként óriási eltérések lehetnek: egy évvel ezelőtt rekordmagas volt ez a szint (1,70 PLN/kg; 155 Ft/kg), 2014-ben pedig tragikusan alacsony (0,30 PLN/kg; 27 Ft/kg) - írja a FruitVeB

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 24. 12:38