2021. május 6. csütörtök Ivett, Frida

Hírek - Növény

30 milliárd feletti nemzeti támogatást kapnak a gazdák

A vidékfejlesztési tárca él a Csatlakozási Szerződés adta lehetőséggel, és kiegészíti a területalapú (SAPS) támogatások összegét, így a magyar gazdálkodók nem kerülnek versenyhátrányba a EU régi tagállamainak termelőivel szemben.
 
 

A 2010. évi kiegészítő nemzeti támogatásokra a vidékfejlesztési miniszter rendelete értelmében 30.6 milliárd forint áll rendelkezésre, amely top up-ra, valamint juh- és kecsketenyésztési csekély összegű (de minimis) támogatásokra folyósítható.

A Magyarországra érkező uniós közvetlen támogatások, csak fokozatosan érik el a régi tagállamok támogatottsági szintjét. A magyar gazdáknak úgy kell részt venniük az EU belső piacán zajló versenyben, hogy immár hatodik éve tartós hátrányban vannak. Ebben az évben például a terület alapú támogatásnak mindössze 70%-át kapják a Közösségtől, és 2013-ra érik el a 100%-ot.

A lemaradást részben kompenzálja a Csatlakozási Szerződésben is rögzített jog, miszerint az új tagállamok a nemzeti költségvetésből 30 százalékkal kiegészíthetik az Európai Mezőgazdasági Garancia Alap (EMGA) forrásból biztosított közvetlen területalapú támogatást.

A kiegészítő nemzeti kifizetések nemcsak a versenyhátrány részbeni kompenzálását szolgálják, hanem a mezőgazdasági termelők széles körénél hozzájárulnak a mezőgazdasági termelés fenntartásához, ezáltal a vidék népességmegtartó erejének megőrzéséhez is.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu