Milliárdokra büntette az unió Magyarországot egy 5 évvel ezelőtti hiba miatt

Milliárdokra büntette az unió Magyarországot egy 5 évvel ezelőtti hiba miatt

agrarszektor.hu
Az Európai Unió Törvényszéke a mai napon meghozott ítéletével elutasította Magyarországnak keresetét, és elrendelte a 2011 és 2016 között a minősített termelői csoportok részére kifizettet uniós támogatások visszafizetését. Íme az ügy háttere.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az ország uniós csatlakozását követően éveken át támogatni lehetett a termelői csoportok létrehozását, és évről évre csökkenő mértékben, de a működési költségeikhez is hozzá lehetett járulni az alapításuktól számítva 5 éven át. A támogatás összegét a csoport éves értékesített termelése alapján számították ki egy bizonyos felső határig.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény gyakorlati szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) nyújtandó vidékfejlesztési támogatásról szóló rendelet szerint támogatásban csak olyan termelői csoportok részesülhetnek, amelyeket a tagállam legkésőbb 2013. december 31-ig (a hétéves pénzügyi ciklus végéig) hivatalosan elismer - derül ki az Európai Unió Törvényszékének ítéletéből. Csakhogy a támogatást szabályozó hazai 81/2004. FVM rendelet 2015. szeptember 17-ig volt hatályban, így a termelői csoportok támogatása továbbra is zajlott. (A "félreértést" az okozhatta, hogy a vidékfejlesztési források a futó pénzügyi ciklus határidején túl jellemzően két évig még felhasználhatóak, ám ez a lehetőség az építéssel járó beruházások befejezését szolgálja - agrárszektor.hu.)


A Bizottság 2015. szeptember 7. és szeptember 11. között a termelői csoportok részére nyújtott támogatásokra vonatkozó ellenőrzéseket folytatott le. Megállapította, hogy Magyarországon

a termelői csoportok minősített elismerésére került sor a határidő lejártát követően, ami további öt évre támogatás igénybevételét tette lehetővé a számukra.

A Bizottság rámutatott, hogy az ÚMVP nem tartalmazott hivatkozást e kiegészítő jogállásra nézve, így ezt a Bizottság nem is hagyhatta jóvá. A Bizottság a 2017. február 10-i levelében közölte, hogy a fenti okokból javasolja Magyarország 28.469.656 euró uniós finanszírozásból való kizárását. Magyarország megtámadta a határozatot, de álláspontját nem tudta megvédeni a bíróság előtt, így mára bizonyossá vált:

a 2011 és 2016 között Magyarország által a minősített elismeréssel rendelkező termelői csoportok részére nyújtott teljes támogatási összeget vissza kell fizetni. A 28 millió eurós összeg 9,5 milliárd forintnak felel meg.

Ez eltörpül a Groupama Aréna 19,5 milliárd forintos építési költsége mellett, viszont csaknem négyszer annyi pénz, mint amennyit a termelők különféle minőségbiztosítási rendszerekhez való csatlakozására fordítottunk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?