Milliárdokra büntette az unió Magyarországot egy 5 évvel ezelőtti hiba miatt

Milliárdokra büntette az unió Magyarországot egy 5 évvel ezelőtti hiba miatt

agrarszektor.hu
Az Európai Unió Törvényszéke a mai napon meghozott ítéletével elutasította Magyarországnak keresetét, és elrendelte a 2011 és 2016 között a minősített termelői csoportok részére kifizettet uniós támogatások visszafizetését. Íme az ügy háttere.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Az ország uniós csatlakozását követően éveken át támogatni lehetett a termelői csoportok létrehozását, és évről évre csökkenő mértékben, de a működési költségeikhez is hozzá lehetett járulni az alapításuktól számítva 5 éven át. A támogatás összegét a csoport éves értékesített termelése alapján számították ki egy bizonyos felső határig.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény gyakorlati szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) nyújtandó vidékfejlesztési támogatásról szóló rendelet szerint támogatásban csak olyan termelői csoportok részesülhetnek, amelyeket a tagállam legkésőbb 2013. december 31-ig (a hétéves pénzügyi ciklus végéig) hivatalosan elismer - derül ki az Európai Unió Törvényszékének ítéletéből. Csakhogy a támogatást szabályozó hazai 81/2004. FVM rendelet 2015. szeptember 17-ig volt hatályban, így a termelői csoportok támogatása továbbra is zajlott. (A "félreértést" az okozhatta, hogy a vidékfejlesztési források a futó pénzügyi ciklus határidején túl jellemzően két évig még felhasználhatóak, ám ez a lehetőség az építéssel járó beruházások befejezését szolgálja - agrárszektor.hu.)


A Bizottság 2015. szeptember 7. és szeptember 11. között a termelői csoportok részére nyújtott támogatásokra vonatkozó ellenőrzéseket folytatott le. Megállapította, hogy Magyarországon

a termelői csoportok minősített elismerésére került sor a határidő lejártát követően, ami további öt évre támogatás igénybevételét tette lehetővé a számukra.

A Bizottság rámutatott, hogy az ÚMVP nem tartalmazott hivatkozást e kiegészítő jogállásra nézve, így ezt a Bizottság nem is hagyhatta jóvá. A Bizottság a 2017. február 10-i levelében közölte, hogy a fenti okokból javasolja Magyarország 28.469.656 euró uniós finanszírozásból való kizárását. Magyarország megtámadta a határozatot, de álláspontját nem tudta megvédeni a bíróság előtt, így mára bizonyossá vált:

a 2011 és 2016 között Magyarország által a minősített elismeréssel rendelkező termelői csoportok részére nyújtott teljes támogatási összeget vissza kell fizetni. A 28 millió eurós összeg 9,5 milliárd forintnak felel meg.

Ez eltörpül a Groupama Aréna 19,5 milliárd forintos építési költsége mellett, viszont csaknem négyszer annyi pénz, mint amennyit a termelők különféle minőségbiztosítási rendszerekhez való csatlakozására fordítottunk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?