Magasabbra tett léc, kevesebb pénzforrás - Ez vár a magyar birkatartókra

agrarszektor.hu
Egyrészről egy "zöldebb" közös agrárpolitikára, másrészről arányaiban jóval kevesebb büdzsére, bonyolultabb célrendszerre, magasabb elvárásokra több adminisztrációs teherre lehet számítani a közelgő új ciklusban. - fogalmazott dr. Feldman Zsolt, mezőgazdaságért felelős államtitkár a Herceghalmon tartott "A kiskérődző ágazatok helyzete és kilátásai" című tanácskozáson.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A NAIK Állattenyésztési Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézetében tartott rendezvényen megemlékezett a szakma az idei évben elhunyt Fésüs László professzorról, az Intézet volt főigazgatójáról az Magyar Juh- és Kecstenyésztő Szövetség (MJKSZ) korábbi elnökéről, akinek munkássága meghatározó volt a hazai állattenyésztésben. A megemlékezést követő előadásban dr. Feldman Zsolt államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a szűkülő mozgástér mellett meg kell felelni többek között a versenyképesség, a klímaváltozás, a generációváltás és az egészséges élelmiszer-előállítás kihívásainak is.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most!

Összefoglalta az ágazat fejlesztésének szolgálatában álló kormányzati eszközöket, azokat a programokat, amelyek a közelmúltban befejeződtek és azokat, amelyek majd meghatározzák a következő évek munkáit. Elmondta, hogy teljessé vált a hazai állattenyésztés meghatározó jogszabálycsomag, amely egyrészről újabb versenyhelyzetet teremt, hiszen a tenyésztő szervezeteknek lehetőségük nyílik a határokon túli tevékenységre, ugyanakkor a külföldi szervezetek hazai megjelenésével kockázatokat is rejt magában. Hozzátette, bízik benne, hogy sikerül kialakítani azt a piaci alapokra épített szakmaközi szervezeti modellt, amire szükség van a kiskérődző ágazatnak.


Az államtitkár részletesen ismertette az ágazatot érintő támogatási formákat. Elmondta, hogy 825 ezer anyajuh-támogatásra érkezett be kérelem, ami nagyságendileg 8900 forintos egyedenkénti támogatást fog jelenteni. Megegyezte, hogy a jövedelempótló és beruházási, valamint az őshonos támogatásokra épült struktúra lényegében marad a jelenlegi formában, de érzékelhető, hogy a 2020 utáni időszakban a pénzügyi keret összességében véve jóval szűkebb lesz.

A helyzetet tovább nehezíti, hogy az uniós források felhasználásához kapcsolódóan stratégiai tervet kell készíteniük a tagállamoknak, majd ezt egy közös nagy tervbe kell beépíteni. Ezen kívül az EU Bizottsága nem csupán a szabályszerű felhasználást veszi figyelembe, hanem egy eredményorientált megközelítést, számszerűsített célkitűzéseket támaszt a tagországok termelői irányába. Feldmann Zsolt megjegyezte azt is, hogy a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy egy év átmeneti időszak után indul el az új pénzügyi keretrendszer. Az európai költségvetést várhatóan csak a jövő év első felében fogadják el - közölte az államtitkár.

A tanácskozáson a kiskérődző ágazattal kapcsolatban az is elhangzott, hogy más ágazatokhoz képest kisebb befektetési összeg és gyorsabb megtérülés jellemző rá, de ezzel együtt az eredményességhez nélkülözhetetlen a megfelelő szakértelem és legalább kétféle termék előállítása. Ahol ez hiányzik, ott a támogatás szinte nélkülözhetetlen. A hazai juh- és kecskeágazat exportlehetőségei kedvezőek, mivel a világpiacon hiány van az ágazat termékeiből. A megfelelő piaci ellátásához azonban szükség van az állandó minőségre, amihez elengedhetetlen az okszerű fajtahasználat, a korszerű technológia és a versenyképességet nővelő tenyésztési technikák alkalmazása.

Gervai Péter

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?