Komoly támogatást kaphat sok gazda: mutatjuk, mennyi járhat állatonként

Komoly támogatást kaphat sok gazda: mutatjuk, mennyi járhat állatonként

agrarszektor.hu
A Magyar Állattenyésztők Szövetsége arra hívta fel a hazai juh- és kecsketartók figyelmét, hogy módosult a tenyészkos és tenyészbak tenyésztésbe állítás támogatási kérelmének benyújtási időszaka, a támogatás mértéke, illetve a támogatás keretösszege. A 2023. április 1. és 2023. május 31. között, illetve a 2023. június 1. és 2024. május 31. között vásárolt, vagy beállított apaállatokra kell 2024. június 1. és 30. között elektronikus úton a támogatási kérelmet benyújtani.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A kérelemben feltüntetett adatokat a területileg illetékes instruktor igazolja (júniusban!), ezért kérjük, hogy az igazolás kiadása miatt egyeztessen időpontot instruktorával, és a vele egyeztetett módon és formában juttassa el a szükséges dokumentumokat a részére. A rendeletben előírt bizonylatok bemutatása nélkül az igazolás nem adható ki. Ezeket a bizonylatokat pedig a tenyésztőnek 10 évig meg kell őriznie - írja cikkében az Magyar Állatenyésztők Szövetsége.

A támogatás összege 2023. április 1. és 2023. május 31. közötti támogatási időszakban megvásárolt, illetve saját állományból származó tenyésztésbe beállított apaállat ellenértékének 75%-a, de legfeljebb:

  • apaállattá minősített növendék bakonként: 45 000 Forint
  • „A” törzskönyvben nyilvántartott apaállatonként: 120 000 Forint
  • „K” besorolást kapott apaállatonként: 90 000 Forint

A támogatás összege 2023. június 1. és 2024. május 31. közötti támogatási időszakban megvásárolt, illetve saját állományból származó tenyésztésbe beállított apaállat ellenértékének 75%-a, de legfeljebb:

  • apaállattá minősített növendék bakonként: 75 000 Forint
  • „A” törzskönyvben nyilvántartott apaállatonként: 160 000 Forint
  • „K” besorolást kapott apaállatonként: 120 000 Forint
EZ IS ÉRDEKELHET

FONTOS! A 2023. április 1-je után értékesített, vásárolt, saját tenyészetben beállított növendék tenyészkosokra a 2024. június 1-jétől benyújtott támogatási kérelmek esetében már nem lehet támogatást igényelni, csak a növendék bakok után lehet támogatást igénybe venni. Továbbá a saját beállítás esetén a tenyésztő csak „A” minősítésű tenyészkosokat, illetve tenyészbakokat állíthat be a saját állományába, és igényelhet támogatást annak genetikai értékének növelése céljából.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?