Súlyos milliárdokat osztanak szét a magyar állattartók között: íme, a részletek

Súlyos milliárdokat osztanak szét a magyar állattartók között: íme, a részletek

agrarszektor.hu
Jó hírekkel érkezett a MÁSZ elnökségi ülésre Feldman Zsolt. A mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Magyar Állattenyésztők Szövetsége elnökségi ülésén és részletesen tájékoztatta a tenyésztőszervezetek vezetőit az állattenyésztők által idén igényelhető támogatásokról. Az Agrárminisztérium továbbra is kiemelt stratégiai ágazatként kezeli az állattenyésztést, amit a támogatási rendszer kialakításánál és a források elosztásánál is figyelembe vesznek - hangsúlyozta Feldman Zsolt Mezőfalván, a MÁSZ elnökségi ülésen.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Tejhasznú tehén és anyajuh támogatásokat kifizették

Az AM ezekben a hetekben az egységes kérelem beadásának előkészítésén dolgozik, ami a terveik szerint április 20-án indulhat. Eddig összesen több mint 300 milliárd forintot utalt át a Kincstár a termelőknek idén. Állatalapú jogcímek közül az anyajuh és tejhasznú tehén támogatást már elutalták, még a hízottbika és az anyatehén támogatások kifizetése van hátra. Itt a csúszást az ellenőrzések elhúzódása okozza. Előreláthatólag április végére ezeket is utalni tudják - írja a MÁSZ.

EZ IS ÉRDEKELHET

Új elemek a termeléshez kötött uniós támogatásoknál:

Tejhasznú tehéntartás támogatás: A környezetvédelmi engedélyben foglaltaktól lényegesen eltérő, illetve a vízminőséget veszélyeztető gyakorlat esetén, ha az a termeléshez kötött támogatással érintett állatok tartásával összefüggésben valósult meg, akkor támogatás nem adható.

Anyatehéntartás támogatás: Birtokátruházás és kiesés-pótlás lehetősége megszűnik.

Hízottbika tartás támogatás: Szakszerű apaállat használat a támogathatóság feltétele lesz, amit az adott fajtában illetékes tenyésztőszervezet igazol.

Anyajuhtartás támogatás: Birtokátruházás lehetőség megszűnik. Lehet ugyanakkor pótolni a kieső egyedet olyan állattal, amely már a kérelem benyújtásakor is a kérelmező tenyészetében állt.

EZ IS ÉRDEKELHET

ÁNT jogcímek közül csak az anyatehén támogatást tudják idén kifizetni

Az idei költségvetési keret nem teszi lehetővé, hogy a tavaly igényelt, tehát a 2022 évre vonatkozó, de idén fizetendő ÁNT tej, ÁNT hízottbika, extenzifikációs, ÁNT anyajuh és KAT anyajuh támogatásokat kifizessék. Az ÁNT anyatehén támogatást ugyanakkor ki tudják fizetni.

Új ÁTK felhívást idén nem indítanak

A VP keretében az elmúlt években meghirdetett kis és nagy ÁTK felhívások lezárultak, újabb kérelmek benyújtására már nincs lehetőség. Az állattartóknak az elmúlt két évben közel 2500 kérelmet összesen 430 milliárd forint összegben hagytak jóvá.

Átlagosan 50 százalékkal nőttek az őshonos támogatások fajlagos összegei

Az őshonos ex situ, in vitro és tenyésztésvezető alkalmazására benyújtott támogatási kérelmek száma 226 a jóváhagyott összeg 6,12 milliárd forint. Ezek valójában a 2017-ben indult program meghosszabbításai. A tavaly beadott in situ kérelmek száma 1764, a jóváhagyott összeg 20,93 milliárd forint. Ennek keretében mintegy 40 őshonos fajta 100 ezer egyede kaphat a korábbi időszakhoz képest átlagosan 50 százalékkal több támogatást a következő 2 évben.

EZ IS ÉRDEKELHET

Májusban indul az új tej állatjóléti pályázat

A tej állatjóléti támogatás 2017-ben indult öt éves programja tavaly járt le és idén új, 2024 decemberéig tartó felhívást tettek közzé, amelyre május 1. és 31. között lehet jelentkezni. Arra figyelni kell, hogy a tej állatjóléti támogatás kifizetési kérelmét az Egységes Kérelmekkel együtt kell majd beadni idén és jövőre is. A rendelkezésre álló keretösszeg 28 milliárd forint. Az AM 500-600 tejtermelő részvételével számol. Az elmúlt öt éves ciklusban összesen 75 milliárd forintot fizettet ki a Kincstár 565 tejtermelőnek.

Sikeres a kiskérődző állatjóléti támogatás

A tavaly indult kiskérődző állatjóléti támogatásra 8,52 milliárd áll rendelkezésre és 1366 kérelmet hagyott jóvá a Kincstár.

18,3 milliárd forint a sertés, 25 milliárd forint a baromfi állatjóléti többletvállalásokra

Sertés állatjóléti támogatásra három jogcímen nyújtanak támogatás összesen 18,3 milliár forint összegben. Hízók után 10,2; kocákra 7,8; az idén befejeződő PRRS mentesítésre 0,3 milliárd forintot különítettek el. Baromfi ágazatnak két keretből összesen 25 milliárd forint áll idén rendelkezésére állatjóléti támogatásokra. A korábbi években megszokott rendszerben 10 milliárd forintot, a VP keretei között 15 milliárd forintot igényelhetnek a baromfitartók állatjóléti többletvállalásokért cserében.

EZ IS ÉRDEKELHET

148-as rendelet és állati hulla elszállítás keretei feltöltve

A 148-as rendelet forráskerete 2023-ban is 12,5 milliárd forint, amiből 2,4 milliárd forintot dedikáltan a baromfitartók, 1,4 milliárd forintot a vemhes üszőkre lehet igényelni. Új elem az AMR (antimikrobiális rezisztencia) elleni védekezéshez elvégzett vizsgálatokra biztosított 600 millió forint. Az állati hulla elszállításra 4 milliárd forintot különítettek el erre az évre.

De minimis támogatások keretei

Az állattenyésztőket érintő csekély összegű támogatások jogcíme és azok keretei így nézek ki:

 • tenyészkos, tenyészbak beállítás: 350 millió Ft
 • tenyészbika beállítás: 700 millió Ft
 • rendezett piaci kapcsolatok kialakítása: 40 millió Ft
 • nyúltenyésztés támogatása: 100 millió Ft
 • méhészeti járművek támogatása: 100 millió Ft
 • méhegészségügyi támogatás: 950 millió Ft
 • hal tenyészanyag támogatás: 100 millió Ft
 • Szárított takarmány támogatása: 180 millió Ft

Legalább 50 százalékos támogatásintenzitás

2023-tól a KAP Stratégiai Terv válik a támogatási rendszer alapjává, amely a vidékfejlesztési és közvetlen támogatásokat, valamint az ágazati intézkedéseket egyben tartalmazza (1500 oldalon). Az AM a Stratégiai Terv keretei között továbbra is fenntartja az állattenyésztés kiemelt támogatását. Lesznek beruházási, tenyésztéssel, génmegőrzéssel, járványvédelemmel kapcsolatos és egyéb támogatások. A támogatásintenzitás alapesetben 50%, de ez elérheti a 65%-ot amennyiben a pályázó fiatal mezőgazdasági termelő, ökológiai gazdálkodás esetén pedig plusz 10%-os intenzitást lehet kapni. A támogatás maximális mértéke tovább növelhető legfeljebb a jogosult költségek 80%-ig, amennyiben a beruházás kifejezetten környezetvédelmi, illetve klímavédelmi célokat szolgál.

EZ IS ÉRDEKELHET

Főbb változások a támogatásigényléseknél:

 • Kérelmek benyújtása 2023 április 20-tól június 9-ig.
 • Teljes időszakban szankciómentes benyújtás.
 • Kizárólag elektronikus kapcsolattartás.
 • Megszemélyesített adatok - állatlétszám alapú intézkedések esetén is (szarvasmarha-, juh-, kecskefélék esetében).
 • Az állatlétszám alapú támogatások (termeléshez kötött és átmeneti nemzeti) is az EK részei, nincs eltérő szabályozás.
 • Új Történelmi Bázisjogosultság (2018) megállapítása iránti kérelem is egyben.

A Kincstár szigorúan veszi az ENAR bejelentéseket

Fontos az ENAR-adatok (pl. állatmozgás és szaporítási adatok) jogszabályban foglaltaknak megfelelő, naprakész vezetése. Az ENAR adatai alapján fogja a döntéseit meghozni, utólagosan már nem lehet pótolni a hiányt. A beadott kérelmek adattartalmának helyességéért a kérelmező marad a felelős. A Nébih törekedni fog arra, hogy az állatra vonatkozó bejelentések adatai mihamarabb bekerüljenek a központi adatbázisba, onnan pedig az Egységes Kérelem felületére, ám ez nem mindig tud azonnal megtörténni. Ilyenkor a még hiányzó ENAR bejelentések adataival a gazdálkodóknak ki lehet egészíteni a kérelmüket. Újdonság a hízottbika támogatásnál a szakszerű apaállat használat igazolása, ami a MÁSZ kérésére a tenyésztőszervezetek közreműködésével valósul meg.

EZ IS ÉRDEKELHET

A 2023-as termeléshez kötött támogatások fajlagos összegei egyedenként (395 Ft/euro árfolyam mellett):

 • anyajuh 11.226 Ft
 • anyatehén 55.280 Ft
 • hízott bika 21.468 Ft
 • tejhasznú tehén 125.211

Nem csökkennek a tenyésztési támogatások

Jó hír, hogy a Pénzügyminisztériummal sikerült megállapodni egy 500 millió forintos átcsoportosításáról, amelyet a tenyésztésszervezési támogatások keretének kiegészítésére tudnak majd felhasználni. Mivel évek óta túligénylés van ezen a jogcímen és a rendelkezésre álló 1,3 milliárd forintnál jelentősen több igény érkezik be évről-évre a tenyésztőszervezetek részéről, ezért a MÁSZ javaslata alapján az Agrárminisztérium 2024-re 2 milliárd forintra tervezi emelni ezt a keretet, de ezt még nem hagyta jóvá a Pénzügyminisztérium. Március 17-ig összesen 591 millió forintot fizetett ki tenyésztés-szervezési támogatásokra a Kincstár.

Működik a kamatstop, indul az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel Max

A hitelköltségek csökkentését a kamatstop intézménye szolgálja. 2022 november 15-től 2023 június 30-ig kamatstopot vezettek be. Ennek köszönhetően a kamatláb nem lehet magasabb a tavaly nyári értéknél. 14 százalékpontos kamattámogatást (6,77% körüli kamatláb) vehetnek igénybe az aszálykárt szenvedett termelők és az állattartók. A hitel legfeljebb 200 millió forint összegben és maximum 3 éves futamidővel vehető fel likviditási- és jövedelmezőségi problémák könnyítéséhez. A beruházások támogatására rendelkezésre áll a KAVOSZ Zrt. koordinációjában működő Agrár Széchenyi Beruházási Hitel Max. Ennek keretében a KKV agrárvállalkozások legfeljebb 10 éves futamidejű beruházási hiteleket vehetnek fel maximum 500 millió forint összegben, 10%-os önerő mellett évi 5% kamatra. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 13. 14:03