Fontos hírek érkeztek az agrártámogatásokról: ez minden magyar gazdát érint

Fontos hírek érkeztek az agrártámogatásokról: ez minden magyar gazdát érint

agrarszektor.hu
Hamarosan elindul az új agrártámogatási rendszer szabályain nyugvó egységes kérelmek benyújtási időszaka. A magyar gazdák hamarosan élesben is megtapasztalhatják mindazt, amit az Agrárminisztérium és a NAK közös rendezvényein, kiadványaiból és tájékoztatójából az elmúlt hónapokban elsajátítottak.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Már nincs messze a több agrártámogatást is magában foglaló egységes kérelmek benyújtási időszaka. A Magyar Államkincstár várhatóan a következő néhány napon belül megnyitja a benyújtási felületet, a gazdálkodóknak pedig május közepéig lesz lehetőségük a kérelmek feltöltésére - olvasható a Világgazdaság oldalán. Noha a korábbi években sokan kérték a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászainak segítségét az ügyintézéshez, idén várhatóan több munkájuk lesz a szakembereknek, az új közös agrárpolitika (KAP) szabályai ugyanis számos ponton változást hoztak. A tét nem kicsi, a következő hetekben tetemes összeg sorsa dőlhet el. A KAP forrásaiból mintegy 6,6 milliárd eurót tesznek ki az I. pillér agrártámogatásai.

A területalapú támogatások továbbra is garantálják a gazdálkodók biztos alapjövedelmét. Az összeg a korábbiakhoz hasonlóan alakul majd, hektáronként 147 euró körül várható. Újdonság, hogy az alaptámogatás igényléséhez a gazdálkodóknak meg kell felelniük a feltételesség előírásrendszerének. Az alaptámogatás bizonyos birtokméret alatt további összeggel egészül ki. Ezt a támogatási formát csak azok a gazdaságok vehetik igénybe, amelyek támogatható birtokmérete nem haladja meg az 1200 hektárt. A termelők 10 hektár alatt 30 ezer forintos, 150 hektárig pedig körülbelül 15 ezer forintos hektáronkénti pluszforrásra számíthatnak.

Az Európai Unió környezetvédelmi és fenntarthatósági törekvéseivel összhangban indul el az agroökológiai program, amelynek keretében a gazdák az egyes alapelemek közül választva tovább növelhetik a nekik járó támogatást, így, ha jól állítják össze az „étlapjukat”, a korábbinál jóval magasabb hektáralapú támogatást tudnak összegyűjteni, mint amennyit az előző ciklus idején kaptak. A fiatal gazdák természetesen ebben a ciklusban is számíthatnak többlettámogatásra, ahogyan a termeléshez kötött konstrukciók is elérhetők lesznek.

Annak érdekében, hogy a gazdák a lehető legfelkészültebben tudjanak belevágni az új támogatási rendszerben az egységes kérelmek benyújtásába, az Agrárminisztérium és a NAK szakemberei országjárást tartottak, amelyen tájékoztatták a gazdákat az új támogatási rendszer lényeges elemeiről, a legfontosabb változásokról, a határidőkről. Emellett zajlott a falugazdászok és a szaktanácsadók felkészítése, akikhez a gazdálkodók bátran fordulhatnak segítségért. Az elmúlt hónapokban számos tájékoztatóanyagot készítettek a gazdálkodóknak, az Agrárminisztérium pedig új honlapot hozott létre, ahol minden fontos információt elérhetnek az érdeklődők.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?