A perzsa selyemakác: mikor virágzik a selyemakác, a selyemakác metszése és gondozása

A perzsa selyemakác: mikor virágzik a selyemakác, a selyemakác metszése és gondozása

agrarszektor.hu
Tudd meg, a perzsa selyemakác magot mikor kell elültetni, selyemakác mikor kezd hajtani, hány évesen virágzik a selyemakác először, hogyan zajlik a perzsa selyemakác metszése!

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A mediterrán típusú virágok, cserjék és fák számtalan kertész szívét hódították már meg: nincs ez máshogy a selyemakáccal sem. A perzsa selyemakác egy szoliterként is ültethető, önmagában díszítő növényfaj, amit könnyen felismerhetünk illatos, rózsaszín, pehelytollszerű virágairól Cikkünkben eláruljuk a kezdő kertészek számára, hogy a selyemakác magot mikor kell elültetni, hogyan járjunk el egy perzsa selyemakác cserjével, hogyan történik a selyemakác metszése, gondozása, mik a selyemakác igényei.

Milyen növény a selyemakác?

A selyemakác egy alapvetően ázsiai származású díszfa, amely könnyen beazonosítható jellegzetes rózsaszín, pehelytollszerű virágairól. A selyemakác levelei zöldek, bordók vagy csokoládébarnák, különlegességük, hogy éjjelente, sötétben összecsukódnak. A lombozat ernyőt formáz, tömör, emiatt kellemes árnyékot ad; a fa megjelenése elegáns, különösen virágzás idején. A selyemakác 9-10 méteres magasságra növő, örökzöld faféle, az év során többször is kibontja színpompás virágait. Ültethetjük egyedülálló faként; mediterrán térségekben gyakran fasorként alkalmazzák.

A perzsa selyemakác ernyős koronája oldalirányban terebélyes, ágai lehajlanak, emiatt nem érdemes túl közel ültetnünk őket egymáshoz, más fafélékhez. Gyökerei szintén szétterülőek; nem szabad járda, kocsibeálló mellé ültetni, mert a növő gyökérzet feltörheti akár a betont is. Nem érdemes továbbá a kerti pihenőhely közelében nevelnünk, vagy alá parkolnunk autónkkal, mert a fa csöpögő, ragacsos nedve és az elhulló, ragacsos virágok összekenhetik őket. Jellegzetes hüvelyes termésében találhatóak a magjai, amelyeket elültetve új perzsa selyemakác fákat nevelhetünk.

Mikor virágzik a selyemakác?

A selyemakác egy szezon alatt, június és szeptember között többször, akár 3-4 alkalommal is virágzik, emiatt kifejezetten kedvelik a színes fák rajongói. A selyemakác facsemeték az első néhány évben még nem biztos, hogy virágozni fognak.

A selyemakác igényei, gondozása

A selyemakác a napfényes, meleg helyeket kedveli; ültessük az udvar olyan pontjára, ahol szétterülő koronájával a lehető legtöbb fényt tudja magába szívni. A perzsa selyemakác a talajra nem túl igényes, elél tápanyagban szegény közegben is, ám vízigénye magas, az állandóan enyhén nedves talajt kedveli, emiatt nagy szárazság idején viszonylag gyakran kell locsolnunk. Tavasszal, a vegetatív állapot megindulása előtt érdemes szerves trágyából készített komposzttal táplálnunk.

A selyemakác metszése

A selyemakác metszése nem igényel túl nagy figyelmet, elég, ha kora tavasszal lemetsszük az elszáradt ágait, hogy a fa koronája megerősödhessen. Mivel nem gyümölcsfáról van szó, a perzsa selyemakác metszése során nem kell tudatosan befolyásolnunk a korona alakját, hagyjuk, hagy vegye fel természetes formáját.

A perzsa selyemakác kártevői, kórokozói

A selyemakác gondozása során fordítsunk figyelmet a kártevők elleni védekezésre, ugyanis az amerikai fehér szövőlepke hernyója akár nagy mennyiségben is megjelenhet a fán; emellett megfertőzheti a növényt a selyemakác levélbolha is. Ha észleljük a kártevőket, permetezésre lesz szükség! A betegségek között a fekete korompenész gomba okozhat gondot, ami a levélbolhák által termelt mézharmaton telepszik meg.

Perzsa selyemakác dézsában

A selyemakác egy olyan díszfa, ami bizonyos méretig egy nagyobb méretű, megfelelő vízelvezetésű dézsában is jól érzi magát. Ültessük a facsemetét agyagos földdel dézsába és öntözzük meg akkor, amikor a selyemakác fa földje tapintásra száraznak tűnik. A selyemakác tövéhez más, dekoratív, de vízigényes virágokat is ültethetünk, nem fogja zavarni. Ha a selyemakác fa túl nagyra nő, keressünk neki egy napfényes helyet a kertben!

A selyemakác ültetése magról: a selyemakác mikor hajt ki?

Azt, hogy a selyemakác magot mikor kell elültetni, befolyásolja, hogy van-e lehetőségünk fóliázni: fólia alatt már áprilisban elültethetjük szabadföldbe, fólia nélkül májusban vessük el. Fontos kiemelnünk, hogy a selyemakác mag nagyon kemény burkolattal rendelkezik, emiatt vetés előtt érdemes leforráznunk, hogy a burok megrepedjen. A magok néhány héten belül kihajtanak; az egész perzsa selyemakác rendkívül gyorsan nő: már az első évben elérheti a két méteres magasságot is!

A selyemakác eladó megválasztása kiemelt fontosságú!

Ha egy perzsa selyemakác vásárlását és ültetését tervezzük, tájékozódjunk, hogy a selyemakác eladó mennyire nevelte gondosan a facsemetét, ugyanis a fát sokszor betegséggel, kártevőkkel megfertőzve árulják. Érdeklődjünk utána, mi a növény előélete, volt-e már betegsége stb.

Perzsa selyemakác ár: mennyibe kerül egy selyemakác fa?

A selyemakác facsemeték ára a fajta különlegességétől, a levelek és a virágzat színeitől függ. A selyemakác ár átlagosan 7-20.000 Ft között mozog, amit természetesen a selyemakác fejlettsége is befolyásol. 1 csomag perzsa selyemakác mag ára (4-6 mag/csomag) átlagosan 7-800 Ft

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?