Aggódhatnak a gazdák - Túl nagy a szárazság és kevés a csapadék

agrarszektor.hu
A száraz, szeles idő után kissé nedvesebb léghullámok érkeznek Magyarország felé északkelet és kelet irányából. E miatt a következő napokban elsősorban délutánonként záporok, zivatarok alakulnak majd ki, a nagyon hiányzó, országos, áztató eső azonban még nem érkezik meg a héten. A szokatlanul meleg időjárás a mezőgazdaságban is megmutatkozott, az akác virágzása ugyanis két héttel az átlagos időponttól hamarabb elkezdődött.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elmúlt hét közepétől az országban elszórtan alakultak ki záporok, zivatarok, amelyekből csak foltszerűen, kevés helyen öntözte meg a talajt csapadék. Inkább csak a délnyugati országhatárnál volt számottevő mennyiség, a legtöbb helyen azonban egyáltalán nem esett. A hőmérséklet sok helyen emelkedett 30 fok közelébe, és voltak helyek, ahol ezt meg is haladta, így az erre a hónapra jellemző átlagos értékeknél 8-10 fokkal volt melegebb. Ugyanakkor a hét legvégére északkeleti áramlással csontszáraz, az eddigieknél pár fokkal kevésbé meleg levegő érkezett a feltámadó széllel az ország térségébe, így az elszórt záporok is megszűntek. Ugyanakkor a múlt héten az akác virágzása is megkezdődött, mely az átlagos időpontot csaknem két héttel megelőzi, a meleg miatt azonban az elvirágzás is gyorsnak ígérkezik - írja a met.hu.

A talaj is tovább száradt az elmúlt napokban, felső rétege az ország nagyobb részén már alig tartalmaz nedvességet. Főként a könnyebben kiszáradó homokos talajokon már a középső talajrétegekben is számottevő vízhiány mutatkozik. 50-100 centiméteres mélységben azonban továbbra is országszerte nedvesség van a talajokban. Az ország folyó- és állóvizeinek hőmérséklete 20 fok körül alakul.

Az elkövetkező 6-8 nap során folytatódik a meleg, de változékony időjárás. A hőmérséklet csúcsértéke többnyire 25 fok körül alakul majd, a minimumok pedig jellemzően 10 fok felettiek lesznek. A májusi fagyosszentekre sem ígérkezik komolyabb lehűlés, így fagy nem fenyeget. Csaknem minden nap várható az országban, elsősorban a délutáni, esti órákban zápor, zivatar, országos áztató eső azonban nem valószínű. Ugyanakkor az egy hetes csapadékösszeg területi átlagban jellemzően 5-8 milliméter alatt marad, azaz a legtöbb helyen alig fog esni. A többnyire északkeleti, keleti szél jellemzően minden nap megélénkül majd napközben, hétfőn, kedden, pénteken és vasárnap pedig időnként erős lesz, a zivatarok környezetében pedig viharos szélre is számítani kell.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?