2022. május 25. szerda Orbán

Hírek - Növény

Aggódhatnak a gazdák - Túl nagy a szárazság és kevés a csapadék

A száraz, szeles idő után kissé nedvesebb léghullámok érkeznek Magyarország felé északkelet és kelet irányából. E miatt a következő napokban elsősorban délutánonként záporok, zivatarok alakulnak majd ki, a nagyon hiányzó, országos, áztató eső azonban még nem érkezik meg a héten. A szokatlanul meleg időjárás a mezőgazdaságban is megmutatkozott, az akác virágzása ugyanis két héttel az átlagos időponttól hamarabb elkezdődött.
 
 

Az elmúlt hét közepétől az országban elszórtan alakultak ki záporok, zivatarok, amelyekből csak foltszerűen, kevés helyen öntözte meg a talajt csapadék. Inkább csak a délnyugati országhatárnál volt számottevő mennyiség, a legtöbb helyen azonban egyáltalán nem esett. A hőmérséklet sok helyen emelkedett 30 fok közelébe, és voltak helyek, ahol ezt meg is haladta, így az erre a hónapra jellemző átlagos értékeknél 8-10 fokkal volt melegebb. Ugyanakkor a hét legvégére északkeleti áramlással csontszáraz, az eddigieknél pár fokkal kevésbé meleg levegő érkezett a feltámadó széllel az ország térségébe, így az elszórt záporok is megszűntek. Ugyanakkor a múlt héten az akác virágzása is megkezdődött, mely az átlagos időpontot csaknem két héttel megelőzi, a meleg miatt azonban az elvirágzás is gyorsnak ígérkezik – írja a met.hu.

A talaj is tovább száradt az elmúlt napokban, felső rétege az ország nagyobb részén már alig tartalmaz nedvességet. Főként a könnyebben kiszáradó homokos talajokon már a középső talajrétegekben is számottevő vízhiány mutatkozik. 50-100 centiméteres mélységben azonban továbbra is országszerte nedvesség van a talajokban. Az ország folyó- és állóvizeinek hőmérséklete 20 fok körül alakul.

Az elkövetkező 6-8 nap során folytatódik a meleg, de változékony időjárás. A hőmérséklet csúcsértéke többnyire 25 fok körül alakul majd, a minimumok pedig jellemzően 10 fok felettiek lesznek. A májusi fagyosszentekre sem ígérkezik komolyabb lehűlés, így fagy nem fenyeget. Csaknem minden nap várható az országban, elsősorban a délutáni, esti órákban zápor, zivatar, országos áztató eső azonban nem valószínű. Ugyanakkor az egy hetes csapadékösszeg területi átlagban jellemzően 5-8 milliméter alatt marad, azaz a legtöbb helyen alig fog esni. A többnyire északkeleti, keleti szél jellemzően minden nap megélénkül majd napközben, hétfőn, kedden, pénteken és vasárnap pedig időnként erős lesz, a zivatarok környezetében pedig viharos szélre is számítani kell.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben