Amerikai farmer: Az aszály éve lehet 2021

Amerikai farmer: Az aszály éve lehet 2021

Takarék Agrár24
Egy nemrég kelt blogbejegyzésben a több mint 7 éve nem látott magasságokba emelkedő Egyesült Államokbeli terményárak kapcsán a tavaszi vetést esetlegesen hátráltató hideg időjárásról írtunk, de van még egy fontos tényező, ami megmagyarázhatja határidős piacok "ideges" ármozgásait a látszólag kis hírek esetén is. A mostani rövid írásban ennek nagyságrendjét, kiváltó okait és várható hatását mutatjuk be.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

EZ IS ÉRDEKELHET

Lényegét tekintve az Egyesült Államok történetének egyik legnagyobb szárazsága van most tél/tavasz viszonylatban a https://droughtmonitor.unl.edu/ legfrissebb adatai alapján. A helyzet azért különösen riasztó, mert az USA dél-nyugati részére már évek óta nem érkezett érdemi mennyiségű csapadék. A térképen sötétvörös színben, extrém csapadékhiányos terület a Szikláshegység (Rocky Mountains) látszik, ahonnan a nagyobb folyók/vízgyűjtő területek vinnék a folyókba és víztározókba az utánpótlást. A szárazság már Észak-Dakotát is elérte, és január-március közt az utóbbi 126 évben nem tapasztalt csapadékhiányt okozott. Mivel jelentős tavaszi búza és szója termesztő tagállamról van szó, ezért nehéz döntés előtt állnak az ottani farmerek, akik évente átlagosan 4-5 millió tonna szóját is termelnek.

Az újabb aszályos időszak egyik kiváltó oka a Csendes-Óceánon 2-7 évente lezajló La Nina jelenség lehet, ami 2020-ban kezdődött, de áthúzódik 2021 elejére is. A jelenség lényege, hogy az óceánon a melegebb víztömeg nyugatra, Kína és Indonézia felé áramlik, miközben a hidegebb veszi át a helyét az Amerika partjainál. A jó hír, hogy - a legfrissebb adatok alapján - márciusra már gyengült a jelenség, de az általa okozott időjárási anomáliák 2021 során még jelentősek lehetnek világszinten.

Az amerikai szárazság kapcsán egy texasi farmer azt nyilatkozta, hogy már 2 éve nem érkezett hozzájuk érdemi csapadék. Az ottani gazdálkodókat érintő időjárási kihívások mellett a globális élelmiszer ellátás szempontjából egyelőre jó hír, hogy a szezonnak megfelelően, időarányosan vetnek a farmerek, miközben reménykednek, hogy jön majd eső. Más esélyük sajnos nincs, ugyanis sok helyen az öntözést is korlátozzák mert alacsony a víztározók töltöttsége, lakossági és ipari célra is fontos a vízbázis megőrzése. A vetésfelmérés adataiból amúgy már látszik, hogy az őszi búza fejlődése is megsínyli az ottani szárazságot.

Mivel az USDA (USA agrárminisztériuma) április eleji WASDE jelentése még nem említi kiemelt helyen a szárazság várható hatását a 2021-es termésre, ezért a Chicago-i határidős piac idegeskedése érthető, és az is, hogy miért érnek el újabb csúcsokat a kukorica és más terményárak. Amint bekerül WASDE prognózisba egy esetleges termés kiesés május elején, az további kukoricaár növekedést okozhat a mostani 250 USD/tonna szintekről akár az utoljára 2013-ban elért 300 USD/tonna körüli történelmi csúcsok közelébe (+20% a mostani szintről). A 2021-es USA-beli és globális időjárás kapcsán az eddigi, sok helyen száraz és hideg tavaszt látva egyelőre kisebb az esély a hozamok és a termésmennyiség szempontjából jó évre, miközben a további terméskiesés kockázatai magasak. 

A határidős piacok, és a friss hírek alapján lényegesen több a további áremelkedés irányába ható tényező, mint ami képes lenne a jelenlegi szinteken stabilizálni, vagy akár mérsékelni a nemzetközi terményárakat, amelyekhez végső soron a magyar termelőknek is alkalmazkodni kell. A hazai termelők alkalmazkodását a Takarék Agrár24 több mint 100 blogbejegyzésben átadott információkon túl a Takarékbank Agrárcentrum által biztosított finanszírozási megoldások is segíthetik.

Írta: Antal Áron, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?