Valóban csökkennek a nettó vételi pozíciók kukoricában és szójababban?

Valóban csökkennek a nettó vételi pozíciók kukoricában és szójababban?

Takarék Agrár24
A befektetők február utolsó hetében csökkentették a nettó vételi pozícióikat, vagyis a magasabb árakra vonatkozó várakozásaikat mind a kukorica, mind pedig a szójabab tekintetében - derül ki a Commodity Futures Trading Commission (az Egyesült Államok határidős árutőzsdei kereskedéssel foglalkozó bizottsága) adataiból. Ez magyarázza jelenleg a kissé oldalazva csökkenő árakat az előbbi két termény tekintetében, a búza pedig valószínűleg követi a kukorica és szójabab jegyzéseket.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Március 2-ára a befektetői portfóliók kukorica nettó vételi pozíciói 330 839 határidős ügyletre (30 007 097 tonna) csökkentek, míg ugyanezek egy héttel korábban 345 060 kontraktust (31 296 942 tonna) tettek még ki. Ez a legalacsonyabb pozíció március 2-a óta.

A szójabab tekintetében is csökkentek (143 329 kontraktusra = 19 507 077 tonnára) a befektetési alapok és más nagybefektetők nettó vásárlási pozíciói a nyolcadik hétre, ami e termény tekintetében január 19 -e óta a legkisebb nettó vételi pozíció annak ellenére, hogy a hetedik heti adat még majd 160 ezer kontraktust (21 776 000 tonna) mutatott.

A búzában (HRW) is a csökkenő nettó vételi pozíciók játszották a főszerepet a nyolcadik héten, melyek 51 684 ügyletre (7 034 192 tonna) csökkentek a hetedik heti 53 191 ügyletről (7 239 295 tonna), ami körülbelül karácsony óta a legkisebb adat. Mindazonáltal a lágy búza (SRW) tekintetében ez idő alatt pedig a nettó vásárlási pozíciók erősödését mutatják az adatok, méghozzá a hetedik heti 20 461 kontraktusról, 25 360 kontraktusra nőttek a kötések a nyolcadik hétre.

A fenti adatokból is látszik, hogy március közepére eljutottunk egy kisebb korrekciós időszakhoz, melyben a nagy befektetési alapok realizálták eddig elért profitjuk egy részét, ugyanakkor a csökkenés nem tűnik akkorának, hogy a bizalom fogyásának akárcsak egy szikrája is felmerülne a terménypiacok emelkedését illetően. Mindazonáltal a március 9-i WASDE jelentés is alátámasztani látszik egy jelenlegi profit realizálási és korrekciós időszakot, mivel elemzők pont a kukorica és a szójabab esetében vártak volna alacsonyabb átmenőkészleteket. Jelenleg már mindenki a következő WASDE jelentést várja, hogy milyen irányt vesznek a vetések és termésbecslések, valamint hogyan alakulnak a különböző termények tekintetében a készletek.

Mindemellett a német és európai termésbecslési adatok is óvatosan fogalmaznak, hogy "nem lesz rekordtermés a búzából", de a globális fogyasztás folyamatosan növekszik. Az Egyesült Államokban tomboló komoly szárazperiódus, valamint a szójabetakarításban elsősorban dél-amerikai fejleményként a La Nina éghajlati jelenség csökkenthetik a termést szója, kukorica és búza esetén, ami szintént a magasabb globális árak irányába hat.

…és itt még nem is igazán tudunk a május körül tervezett nyitásról - a járványhelyzet okozta korlátozások kapcsán - és az abból valószínűleg következő sokkszerű fogyasztási hullám majdani adataiból kiindulni, ugyanakkor ezek a várakozások a kínai fogyasztás eddigi stabil növekedésével az árak további növekedését okozhatják. Szintén növekednek, egy másik blogbejegyzésünkben említett szállítási költségek is és ezek is beépülnek a végtermékek árába. Ugyanakkor azok a termelők, akik nem férnek hozzá megfelelő logisztikához alacsonyabb termelői árat is realizálhatnak, mint szerencsésebb versenytársaik!

A 2021-es év vonatkozásában elmondhatjuk, hogy kínálati oldalon az időjárás várakozásokra inkább szűkítő hatások vannak beárazva, miközben keresleti oldalon látható egy nagyon kedvező hatás, ami nagyrészt a kínai fogyasztás bővülésének tudható be. Ezekhez a várakozásokhoz képest egy ideálishoz közeli időjárás okozhat rekordtermést, és akkor csökkenhetnek érdemben az árak. Minden más esetben a mostani árazáshoz képest oldalazás, vagy további emelkedés is elképzelhető, így valószínű, hogy a nyár beköszöntével fogyasztóként az élelmiszerek kapcsán is egy drágább világra ébredünk majd. 

Forrás: https://www.agriculture.com/news/three-big-things/3-big-things-today-march-8-2021 

Forrás: www.investing.com 

Írta: Dózsa Gergely - Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?