Párizsban 7 éve nem látott szintre emelkedett a BÚZA ára!

Párizsban 7 éve nem látott szintre emelkedett a BÚZA ára!

Takarék Agrár24
2021.01.13-án, szerdán a búza ára Párizsban megközelítette 230 eurót tonnánként. Utoljára csaknem hét évvel ezelőtt - 2013 májusában - volt magasabb a búza ára a határidős piacon. További érdekesség, hogy már az új termés ára is elérte a 200 eurót tonnánként a párizsi árutőzsdén, ráadásul az európai kukoricaár ismét - a múlt heti korrekciót követően - meghaladta a 210 eurós szintet tonnánként.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Megjegyzés:

Mindhárom növény - búza, kukorica és a szója - tonnánként számított ára komoly emelkedésben van. Ez több okra vezethető vissza, de talán a legfontosabb az USA agrár minisztériumának (USDA) havi jelentése - World Agricultural Supply and Demand Estimates, - ami 2021. január 12-én jelent meg. Melyben olvasható, hogy az USDA kedden jóval erőteljesebben csökkentette a kukorica termését és készleteit a világon, mint amire a piac számított. Ebből az is következik, hogy a takarmánygabona és a fehérjetakarmány rendelkezésre állasa jóval szűkebb az eddigi várakozásoknál.

Ugyanakkor, az orosz hatóságok által a közelmúltban bejelentett 25 eurós exportadó túl alacsonynak bizonyul ahhoz, hogy a nagyon magas búzaárak miatt elszabadult liszt- és kenyérárakat megállítsa. Emiatt az orosz hatóságok komoly emelést helyeztek kilátásba (az extra vám a 17,5 millió tonnás exportkvóta felső határáig érvényes: felette már 50%-kal és minimum 100 euróval nő az adó tonnánként).

Emellett egyrészt Kína is jelentősen bővítené gabonaimportját a gyorsan növekvő sertésállománya miatt. Másrészről pedig Argentína egyelőre megszüntette a kukoricára vonatkozó exportkorlátozásait, ezáltal enyhítve a takarmánygabona piacra nehezedő nyomást.

Az szójabab-határidős piacán sem tört meg az emelkedés, sőt a WASDE jelentés még rá is erősít az árak emelkedésére. 2021.01.14-én is majd 2 százalékot nőtt az árfolyam. Ezt megerősítették a várakozásoknál erősebb heti exportértékesítések és az elemzők várakozásai is. Az USDA adatai szerint a szójabab heti exportértékesítése összesen 1,235 millió tonna körül alakult, felülmúlva a 400 000 és 1,2 millió tonna közötti piaci előrejelzéseket. A 2020/21-es gazdasági évben Kína szójabab importja 98 millió tonnát kicsit meghaladóan fog alakulni, szemben a korábbi várakozásokkal, melyek 95 millió tonna környékére tették azt.

Forrás: https://www.agrarheute.com/markt/marktfruechte/getreidepreise-steigen-getreidepreise-2021-steil-576761

https://www.zmp.de/en/exchanges/matif/matif-corn_future https://www.igc.int/en/gmr_summary.aspx

https://www.finanzen.net/rohstoffe/weizenpreis

https://www.raiffeisen.com/markt/telegramm/produkt/euronext/mais/index.html

https://www.usda.gov/oce/commodity/wasde/wasde0121.pdf

Írta: Dózsa Gergely - Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?