Amerikai farmer: A tavaszi időjárás 2013-as csúcsokig hajtotta a chicagoi gabonaárakat

Amerikai farmer: A tavaszi időjárás 2013-as csúcsokig hajtotta a chicagoi gabonaárakat

Takarék Agrár24
Az Egyesült Államok tavaszi időjárásról, a kukorica és a szója vetésük előrehaladásáról érkező, április közepi hírek, újabb magasságokba repítették a kukorica és hozzá kapcsolódva az egyéb agrár tömegáruk májusi határidős árait a Chicagoi árutőzsdén (CME). Az USDA (amerikai agrárminisztérium) április 11-i heti vetési felmérése nem tartalmazott érdemi elmaradást tavalyi év azonos időszakához képest, de az Észak Amerikai kontinens közepére behúzódó újabb hideg időjárási hírekkel együtt már elegendő volt ahhoz, hogy az árjegyzések újabb magasságokba emelkedjenek.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Ahogy korábbi Agrár24 blogbejegyzésekben is említették a Takarékbank Agrárcentrum szakértői, az agrár termékek iránti világszintű kereslet 2021-ben érdemben bővül, különösen Kína import étvágyának köszönhetően. Utóbbi vonatkozásában a Reuters áprilisi cikkében bemutatta, hogy az optimista piaci várakozásoknál is nagyobb lett az Egyesült Államok 2021. februári kukorica export mennyisége. A 6,3 millió tonnát elérve, 17%-kal szárnyalta túl a 2008-ban felállított februári rekord értékét, és 2018 júliusa óta a legmagasabb egy havi kivitelt jelentette (közel 3 éves havi maximum érték). Március végéig Kína több mint 23 millió tonna 2020/21-es kukoricát kötött le az Egyesült Államokból, miközben a korábbi csúcs értékesítési év ebben a viszonylatban 2011/12-ben alig haladta meg az 5 millió tonnát.

Ahogy közeledünk a nyár felé és melegszik az idő, egyre jobban érdemes figyelni az USDA heti felméréseit az ottani vetés időarányos előrehaladásáról. A magas árak összességében biztosan növelik mind a kukorica, mind pedig a szója vetési hajlandóságát az amerikai farmereknél, de a hűvös talajba vetett magoknál még nagy a kockázata, hogy lassú, vagy hiányos lesz a csírázás. A hazai növénytermesztőknek jó hír, hogy továbbra is kitartanak a magas árak, az állatartóknál és feldolgozóknál pedig már nagy rá az esély, hogy a teljes 2021-es évüket meghatározza a dráguló takarmány. 

Írta: Antal Áron, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?