Potyognak a forintok az égből, megjött a várva várt eső a világ jelentős termőterületein

Potyognak a forintok az égből, megjött a várva várt eső a világ jelentős termőterületein

Takarék Agrár24
A jelenlegi rövid blogbejegyzésben a világszintű időjárás legfrissebb alakulására teszünk egy kitekintést. Az ihletet egy olyan emlék adta, amikor pár évvel ezelőtt egy gazdálkodóval szemléltük egy közös rendezvényen, ahogy május végén megérkezett az első érdemi eső, nagyjából az utolsó pillanatban a szántóföldi növényei számára. A gazdálkodó élt azzal a vizuális hasonlattal, hogy amit láttunk akkor, az olyan értékkel bírt számára, mintha potyogtak volna a forintok az égből.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Hasonló élményben lehetett része az utóbbi napokban, hetekben a világ távolabbi pontjain a brazil és egyes amerikai farmereknek is. Az USDA legfrissebb, május 25-i globális időjárás áttekintő elemzéséből kiolvasható, hogy világszinten számos, aszállyal sújtott területen érkezett érdemi csapadék, ami segíti a vetések fejlődését. Különösen az Egyesült Államok vonatkozásában írtuk egy korábbi blogbejegyzésben, hogy 2021 az aszály éve lehet, és ezen tompított valamennyit a nemrég érkezett csapadék. A gabona határidős piacokon is hozzájárulhattak az árak május végi megnyugvásához a globális időjárás kapcsán érkező kedvező hírek.

Összességében tehát az idei, globális gabona terméskilátások vonatkozásában az időjárás oldalán csökkentek a kockázatok, de a keresleti oldalon, még nem egyértelmű, hogy Kína vásárlási éhsége mennyire tartós, vagy átmeneti. Az Egyesült Államok friss gabona logisztikai jelentése (USDA) alapján még a több évi átlag fölötti, az úton lévő áruk mennyisége és bár minimálisan tompult az év eleji rekord kínai megrendelések hatása, de még nem látni pontosan a rendelési mennyiségek vonatkozásában a sok évi átlaghoz való visszatérést, ha egyáltalán bekövetkezik majd.

Érdemes tehát követni a globális időjárást, a világpiaci árakat a hazai termelőknek is. A megfelelő inputbeszerzési, termésértékesítési stratégiákkal, valamint az ezekhez igénybe vehető Takarékbank Agrárcentrumokban is elérhető finanszírozással tompíthatók a 2021-es év eredmény várakozásokat érintő kockázatai. 

Írta: Antal Áron, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 13. 14:03