Zajlik az aratás, de még nem látni, hogy merre mozdul a kukorica és a búza nemzetközi ára

Zajlik az aratás, de még nem látni, hogy merre mozdul a kukorica és a búza nemzetközi ára

Takarék Agrár24
Az Északi féltekén javában zajlik az aratás, de egyelőre még nem látni, hogy merre mozdul el a kukorica és a búza nemzetközi ára. Blogbejegyzésünkben összegyűjtöttük, hogy az EU-n kívüli területeken milyenek a kilátások, továbbá azt is bemutatjuk, mikorra derül ki, van-e érdemi negatív hatása az Egyesült Államokat sújtó rendkívül meleg és aszályos időjárásnak - amelyről már egy korábbi blogbejegyzésben is említést tettünk.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Egyesült Államokban - az USDA július 12-i WASDE jelentése alapján - csapadékhiányos a kukorica, de valójában csak az augusztus 12-én megjelenő Crop Production jelentésből derül majd ki, hogy érhette-e olyan hőstressz a növényt a virágzás időszakában, amely érdemi terméskieséssel jár. Eddig csak minimálisan módosították a mennyiségi terméskilátásokat az előző havi elemzéshez képest. A kukoricabajusz kifejlődését követő 4-5 napon belül történik meg a sikeres beporzás nagy része, és ha eközben éri a növényt hőstressz, akár naponta 6% is lehet a negatív hatás a végső hozamokra. A földjeiken lévő növények minősége egyelőre a korábbi évekhez hasonló megoszlást mutat, és a fejlődésük is az időszaknak megfelelő - a július 12-i Crop Progress jelentés szerint. Az őszi búza aratásának előrehaladása a top 18 szövetségi államban (amelyek az USA kibocsátás 90%-át adják) közelíti a 60%-ot, így csak minimális elmaradást mutat a 4 év átlagában az adott időszakra jellemző 65%-os szinthez képest.

Oroszországban kedvezőek a kukorica és a búza idei terméskilátásai a szibériai erdőtüzek ellenére. A Kazahsztán fölötti és a Volga és Urál búza termőterületeket érinti a legkisebb mértékben a szárazság (a nyugatibb, észak-kaukázusi területeken az őszi búzát kevésbé, viszont az inkább Volga és Urál régiókban összpontosuló tavaszi búzát jobban). A fő kukoricatermő területükön viszont a sokévi átlaghoz képest inkább nedves az időjárás, amely kedvezően hat az idei terméskilátásokra.

A déli féltekére evezve Brazíliában is jelentős a szárazság, először fordul elő hivatalos aszály-vészhelyzet az elmúlt 100 évben, Argentínában viszont jók a kilátások. Az USDA WASDE jelentése alapján a rendkívüli aszály miatt 102 millió tonnáról 93 millió tonnára csökkent a brazil kukorica éves termésvárakozása (máj->jún WASDE). Argentína esetében - mivel az országot nem sújtja a szárazság - 47-ről 48,5 millió tonnára javult a kukorica termésvárakozás.

Világszinten a teljes kukorica termésvárakozás ~ 5 millió tonnával csökkent előző hónaphoz képest, így összességében 280 millió tonna alá süllyedhetnek a záró készletek a 2020/2021-es termelési év végére. Nem újdonság, de továbbra is érdekes tény, hogy a világkészletekből ~ 200 millió tonna még mindig Kínában található, amely az éves takarmánycélú felhasználásuk közel 100%-át is fedezné.

Az ausztrál 2020/2021-es termelési év rekord mennyiségeket hozott az őszi vetésű növények 55 millió tonnájával - feltehetően a tavasszal zárult La Nina miatti kedvezőbb csapadék viszonyok mellett. (Ehhez hasonló termésmennyiséget csak 2016/2017-ben sikerült elérni, amikor 2016 elején szintén La Nina következett be).

Keresleti oldalon 2021 közepére Kína étvágya veszített az év eleji intenzitásából. 2021 elején az Egyesült Államok még rekord mennyiségben exportált kukoricát és búzát is Kínába, de mostanra - az USDA júliusi gabona szállítási jelentése szerint (grain transportation report) - megtorpant mennyiségileg a lendület, visszatérnek a szezonális átlaghoz a vasúti kapacitás kihasználtságok és egy magasabb árszint mellett. A megtorpanás oka lehet, hogy Kínában esésnek indultak a sertésárak, így a takarmánycélú, részben spekulatív import keresletük is leköveti ezt.

A kínai sertésárak stabilizálódása várhatóan nem egy pillanat alatt történik meg. Az átmeneti túlkínálat oka lehet az is, hogy a közel 150 kg-ra túlhizlalt állatokat vágták le először, így a darabszám x 110 kg/állat vágósúly mellett még nem feltétlen lesz a korábbi egyensúly közelében a kínai piac. Újabb ASP (afrikai sertéspestis) jelentések is megjelentek, továbbá a regionális korlátozások miatt tartományonként sem lesz még egy darabig egyensúlyban a kínálat és a kereslet.

Érdemes figyelni tehát a nemzetközi terméskilátásokat az EU-n kívül is, mert az árhatások előbb-utóbb begyűrűznek hozzánk. Aki előre gondolkodik, bármilyen értékesítési stratégiát is választ az idei termény vonatkozásában, érdemes a pénzügyi, likviditási igényeit is ahhoz igazítania. Ebben lehetnek segítségükre a Takarékbank Agrárcentrum szakértő finanszírozói is.

Írta: Antal Áron, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?