Merre tovább gabonaárak?!

Merre tovább gabonaárak?!

Takarék Agrár24
A gabonaárak hetek óta tartó erőteljes emelkedése után, az elmúlt héten - 49. - erőteljes korrekció következett be. Ha már korrekcióról beszélünk, nem mehetünk el Ausztrália korrigált terméseredményei és Kanada idei szezonra becsült terméskilátásai mellett, melyek rendesen megmozgatták a komoly felszállóágban lévő búzaárakat. Tehát azt valószínűsítjük, hogy jelenleg is nagyon erős a spekulatív a "fiktív" kilátások alapján történő árképzés a rendelkezésreállás helyett.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Ez látszott a 2020. december 8-i kereskedési napon is, melyben az európai jegyzések nem követték le a tengerentúliakat, így Európában a búza és a kukorica jegyzések drágultak, ami valószínűleg az európai termésmennyiségekkel, tehát a helyi rendelkezésreállásal is magyarázható.

Forrás: IGC, USDA, Takarékbank Agrárcentrum szerk.

A 49. heti gyengülésben - búza ára tonnánként cca. 10 euróval, a kukorica ára pedig tonnánként csaknem 9 euróval csökkent - szakértők Kína elemaradó vásárlási étvágyát sejtik. Várakozások szerint, továbbra is gyengülés várható a kukorica és szójabab piacán, hacsak nem következik be drámai változás a dél-amerikai időjárásban egy újabb szárazabb időszakkal. Ugyanakkor a kereskedők az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) 2020.12.10-én esedékes havi világpiaci kereslet-kínálati jelentésére is reagálnak. A búza határidős árait továbbra is erősen nyomják az ausztrál és kanadai előrejelzések. A jelenlegi járványhelyzet és a Kínával folytatott kereskedelmi háború is komoly kockázatokat hordoz még magában, ami még jelentős hatással lehet az árfolyamokra.

Összességében megtorpanni látszik az eddigi áremelkedés, a lendülete mindenképp, erről ír Bidló Gábor is december 7-i írásában, amelyből az alábbi részt emelnénk ki a hazai piac sajátosságai vonatkozásában:

"A hazai piacon a szezonok közötti átmenő készletek alacsony szintje, erőteljes új-termés iránti keresletet okozott, ami az árakat is jócskán megemelte, ugyanakkor ezt a hazai kereslet és a készletek közötti eltérés fűtötte leginkább. Mindazonáltal az exporton elérhető árszintek csökkenése, vagy a logisztikai korlátok következtében kialakuló szállítási csúszások miatt a csökkenő árak a belső piacon is érvényesülni fognak. Így nem zárható ki, hogy a jelenleg le nem kötött búza és kukorica tételeket a következő évben már csak alacsonyabb áron lehet értékesíteni." (forrás linkje)

Írta: Dózsa Gergely, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?