Merre tovább gabonaárak?!

Merre tovább gabonaárak?!

Takarék Agrár24
A gabonaárak hetek óta tartó erőteljes emelkedése után, az elmúlt héten - 49. - erőteljes korrekció következett be. Ha már korrekcióról beszélünk, nem mehetünk el Ausztrália korrigált terméseredményei és Kanada idei szezonra becsült terméskilátásai mellett, melyek rendesen megmozgatták a komoly felszállóágban lévő búzaárakat. Tehát azt valószínűsítjük, hogy jelenleg is nagyon erős a spekulatív a "fiktív" kilátások alapján történő árképzés a rendelkezésreállás helyett.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Ez látszott a 2020. december 8-i kereskedési napon is, melyben az európai jegyzések nem követték le a tengerentúliakat, így Európában a búza és a kukorica jegyzések drágultak, ami valószínűleg az európai termésmennyiségekkel, tehát a helyi rendelkezésreállásal is magyarázható.

Forrás: IGC, USDA, Takarékbank Agrárcentrum szerk.

A 49. heti gyengülésben - búza ára tonnánként cca. 10 euróval, a kukorica ára pedig tonnánként csaknem 9 euróval csökkent - szakértők Kína elemaradó vásárlási étvágyát sejtik. Várakozások szerint, továbbra is gyengülés várható a kukorica és szójabab piacán, hacsak nem következik be drámai változás a dél-amerikai időjárásban egy újabb szárazabb időszakkal. Ugyanakkor a kereskedők az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) 2020.12.10-én esedékes havi világpiaci kereslet-kínálati jelentésére is reagálnak. A búza határidős árait továbbra is erősen nyomják az ausztrál és kanadai előrejelzések. A jelenlegi járványhelyzet és a Kínával folytatott kereskedelmi háború is komoly kockázatokat hordoz még magában, ami még jelentős hatással lehet az árfolyamokra.

Összességében megtorpanni látszik az eddigi áremelkedés, a lendülete mindenképp, erről ír Bidló Gábor is december 7-i írásában, amelyből az alábbi részt emelnénk ki a hazai piac sajátosságai vonatkozásában:

"A hazai piacon a szezonok közötti átmenő készletek alacsony szintje, erőteljes új-termés iránti keresletet okozott, ami az árakat is jócskán megemelte, ugyanakkor ezt a hazai kereslet és a készletek közötti eltérés fűtötte leginkább. Mindazonáltal az exporton elérhető árszintek csökkenése, vagy a logisztikai korlátok következtében kialakuló szállítási csúszások miatt a csökkenő árak a belső piacon is érvényesülni fognak. Így nem zárható ki, hogy a jelenleg le nem kötött búza és kukorica tételeket a következő évben már csak alacsonyabb áron lehet értékesíteni." (forrás linkje)

Írta: Dózsa Gergely, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?