Hullámvasúton az árutőzsdék, taktikáznak az orosz termelők?!

Hullámvasúton az árutőzsdék, taktikáznak az orosz termelők?!

Takarék Agrár24
A gabonapiac a negyedik hét végén lefelé fordult. Az okok alapvetően technikai jellegűek, miután a magas árakból a befektetési alapok is rendesen kivették a részüket és a pozíciózárások, a profitrealizálás egy lefelé irányuló tendenciát idéztek elő, ugyanakkor az alapvető adatok valójában nem indokolták ezt az estést - különösen a búza esetében.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A chicagói határidős piacon a búza, a szójabab és a kukorica ára is esésben van, ami az európai árakat is magával rántotta. Ugyanakkor figyelemmel kell kísérni az alacsonyabb árak fennmaradásának lehetőségét, valamint az újra felfelé történő korrekció esélyét. Érveket mindkét irányhoz találni.

Chicagóban a búza ára az utóbbi kereskedési napokban mintegy 8 százalékos esésen ment keresztül, 634 cent/vékára esett vissza. Az európai határidős piacon a búza ára az 5. hét elejére tonnánként 223 euróra esett vissza, míg 2021.01.22-én még 234 eurós szinten kereskedtek a terménnyel.

A kukorica árak is néhány százalékos esésben vannak a múlt hét óta, ugyanakkor koránt sem akkorában, mint a búza és a szójabab jegyzések. 2021.01.22. és 2021.02.01. között a kukorica jegyzések 500 cent/vékáról 550 cent/véka közelébe emelkedtek, azóta pedig 540 cent/véka közelében tartózkodik. Európában ezalatt a jegyzések pedig 210 Euró/tonnáról ismét 217 Euró/tonna közelébe emelkedtek és jelenleg is a közelében tartózkodnak.

Az utóbbi 3 hétben Chicagóban a szójabab ára is csökkent, ugyanakkor a drámai csökkenést - 2020.01.14-én 1434 cent/véka-n is állt az árfolyam - a múlt héten egy korrekció váltotta fel, aminek következében mára (2021.02.03.) 1370 cent/vékás szintre korrigált vissza, de a jegyzések február 22-én 1309 cent/vékán is álltak.

Mindazonáltal a gondok - mindhárom termény esetében - már a keresleti oldalon is mutatkoznak, köszönhetően a járványhelyzet globális fokozódásának, valamint új ASP járványgócok felfedezésének Kínában, és a javuló időjárási viszonyoknak Dél Amerikában. Mindemellett, ha ez nem lenne elég, Oroszország bejelentette, hogy végül is nem vezet be exportkvótákat, csak fenntartja a vámokat. A háttérben az orosz gazdák erőteljes ellenállása húzódhat meg, mivel exportkorlátozások bejelentése után vonakodtak értékesíteni terményeiket. Ennek ellenére a kvóták feloldása (és a vámok érvényesítése) kapcsán sem valószínű, hogy az orosz kormány sokkal több búzát engedne ki az országból, mint korábban tervezte.

Nyomás alatt az orosz búza?

A gazdáknak a megtermelt búzát valamikor minden bizonnyal el kell adni. Az új szezonra szükségük lesz tárolóra, illetve pénzre az inputanyagok beszerzéséhez. Ugyanakkor a piac attól tart, hogy az orosz gabonatermesztők a lehető legtöbb búzát visszatartják a következő szezonra várható jelentősen kisebb termés miatt. Ami abból is adódhat, hogy orosz elemzők a januári időjárási viszonyok javulásával 76,8 millió tonnáról 77,7 millió tonnára emelték a 2021-es orosz búzatermésre vonatkozó előrejelzésüket a negyedik héten. Ugyanakkor az elmúlt hetekben a búza ára az orosz exportkikötőkben 7 éves csúcsra emelkedett az erős globális kereslet miatt, miközben tavaly Oroszországban rekordtermést - 85,3 millió tonna - takarítottak be. Tehát nagy valószínűséggel az időjárási viszonyok javulása sem lesz akkora hatással az orosz termésmennyiségre, hogy ismét elérjék a 85 millió tonnát, ami mellett is rekord árakon értékesíthették búzájukat az orosz gazdák. 

Írta: Dózsa Gergely - Takarékbank Agrárcentrum

Forrás: https://rohstoffe.euronext.com/

https://www.raiffeisen.com/markt/telegramm/produkt/euronext/mais/index.html

https://www.kaack-terminhandel.de

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?