Makro adatok a gazda szemével: Miért korrigálta lefelé előrejelzését az IGC - Nemzetközi Gabonatanács?

Makro adatok a gazda szemével: Miért korrigálta lefelé előrejelzését az IGC - Nemzetközi Gabonatanács?

Takarék Agrár24
A Gabonatanácsnál április óta növekvő globális terméseredményekkel számoltak, az előrejelzések viszont most valamelyest rosszabb képet mutatnak - ugyanakkor a már korrigált terméseredmények több mint 2 százalékkal haladják meg a tavalyi számokat.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A júniusi rekord előrejelzést júliusban 2,225 milliárd tonnára módosították. Ennek oka elsősorban az alacsonyabb búza- és kukoricatermés, amely a tavalyi betakarított 2.176 milliárd tonnás mennyiségnél azért így is körülbelül 50 millió tonnával több.

Felvetődik a kérdés, hogy mi a helyzet hazánkban az aratás tekintetében, és nemzetközi szinten hogyan alakul a kereslet és a kínálat?

Úgy tűnik, évek óta először fordulhat elő (2016/2017-es időszaktól), hogy a globális kínálat meghaladja a keresletet. Noha az IGC a legfrissebb előrejelzésében lefelé korrigálta az júniusi számait, világszinten az átmenő készletek mérete a maga 625 millió tonnájával (júniusban 635 millió tonna volt az előrejelzés) még így is jóval a 619 millió tonnás becsült szint felett van.

Mindazonáltal a 2,225 milliárd tonnás előre jelzett globális gabonatermés is 7 millió tonnával magasabb, mint a becsült 2,218 milliárd tonnás gabonafelhasználás. Búza tekintetében ugyanakkor a kilátásokat 768 millió tonnáról 762 millió tonnára módosították, amelyek megegyeznek a becsült értékekkel. Ez a csökkenés az USA, az EU és a Fekete-tengeri régió a korábban feltételezetthez képesti alacsonyabb eredményeinek köszönhető.

Említésre méltó tény, hogy Kínában befejeződött az aratás és rekord mennyiségek kerültek a tárolókba. Ugyanakkor a 136 millió tonna - 24 millió hektárról - minősége nem kifogástalan, nagyrészt takarmány minőségű. Szakértői vélemények szerint az újra felfutó kínai sertéságazatnak annyi takarmánybúzára lesz szüksége, hogy rég nem látott mennyiségben vásárolhat be Kína a világpiacon. Egyes becslések szerint ez akár a 6 millió tonnát is meghaladhatja.

Az északi féltekén jelenleg is zajló aratás már hatással van a jegyzésekre is, a párizsi árutőzsdén a búza jegyzése szeptemberi lejáratra múlt pénteken (2020.07.24.) elérte a 185 Euro/tonnás szintet, ahonnan a 31-ik hét elejével kissé már le is fordultak a jegyzések.

Magyarországon vegyes várakozásokkal tekintettünk még néhány hete is az aratás felé. Az időjárás következtében idén kicsit vontatottabban is halad, mint ahogy azt megszoktuk, de a hozamokat tekintve a területek 70 százalékának learatása után eddig a várakozások felett teljesít a növény.

Az igen kedvezőtlen - aszályos - tavaszi időjárásnak köszönhetően korábban komoly kétségek merültek fel idén a hozamok kapcsán - többen számoltak be gyengén fejlett kalászokról és alacsony szármagasságról. Mindezt azonban az eddigi friss aratási adatok megcáfolni látszanak.

A hazai árakat tekintve a takarmánybúzáért 50 - 51, a malmi búzáért pedig 53 - 55 ezer forintot adnak tonnánként jelenleg a telephelyen, az ár a termésminőség és -mennyiség függvényében változhat.

Írta: Dózsa Gergely, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?