Növekvő terményárak fűtik a vetési kedvet a tengerentúlon is

Takarék Agrár24
A növényi termékek - búza, kukorica, szójabab, növényi olajok - iránti erőteljes exportkeresletre és a gazdaság fellendülésével kapcsolatos várakozásokra reagálva a gazdák az Egyesült Államokban idén tavasszal 37,3 millió hektár kukoricát (+500 ezer hektár) és 36,4 millió hektár szójababot (+2,8 millió hektár) terveznek vetni (Forrás: https://www.agriculture.com).

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Ez csaknem 5 százalékos emelkedést jelent 2020-hoz képest, rekordközeli szójabab-termést és az eddig talán legnagyobb kukoricatermést eredményezve. Mindemellett 2021-ben az amerikai farmerek exportbevételeit is a csillagok közé - 157 milliárd dollár környékére - várják az USDA szakemberi, ebbe persze beleértve a valaha volt legnagyobb kínai exportot 31,5 milliárd dollárral. Ugyanakkor, kezeljük ezeket az előrejelzéseket óvatosan, mivel sokunk emlékeiben élnek még a tavalyi USDA előrejelzésekkel kapcsolatos aggodalmak, kételyek és hogy az időjárás milyen kegyetlen rendező!

A várakozások szerint az Egyesül Államok kukoricatermelése meghaladhatja 381 millió tonnát (eddigi rekord 384,8 millió tonna), a szójababtermése pedig elérheti a 122 millió tonnát (eddigi rekord csaknem 120,5 millió tonna) normál időjárási körülményeket feltételezve a növények vegetációs időszakára.

Az USDA szakértői, a szarvasmarha-, disznó-, brojler- és tejtermelés szerény bővülését feltételezik az idei évre, ugyanakkor mindegyik termék esetében magasabb piaci árakat várnak (Forrás: www.usda.gov).

Ezt alátámasztják a termények árutőzsdei árai is 2021 első negyedévében, miután egymás után a nyolcadik hónapja emelkednek - 2014 júliusa óta ezidáig a legmagasabb szintre. Az összes fontos élelmiszercsoport árai meredeken emelkednek - legfőképpen a gabona, olajos magvak (növényi olajok), de a tej, a hús és a cukorárak is folyamatosan nőnek.

Forrás: www.tradingeconomics.com, Takarékbank Agrárcentrum szerk.

Az előrejelzések szerint a Kínába irányuló a 2021-es amerikai exportbevételek elérik a rekordnak számító 31,5 milliárd dollárt - 4,5 milliárd dollárral magasabb a novemberi előrejelzésnél - míg a 2020. évi exportbevételek a 17 milliárd dollárt alig haladták meg. Ezzel Kína ismét az Egyesült Államok mezőgazdasági termékeinek első számú felvásárlója lesz. Tavaly a kereskedelmi háború miatt a harmadik helyre csúszott vissza, Kanada és Mexikó mögé.

https://www.agriculture.com/news/crops/record-corn-and-soybean-crops-possible-as-farmers-chase-high-prices

Írta: Dózsa Gergely - Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. alkalommal az idei év végén
Budapest Economic Forum 2022
Jön a legjelentősebb hazai makrogazdasági konferencia
Portfolio Future of Finance 2022
Új konferencia a teljes magyar pénzügyi szektor számára
EZT OLVASTAD MÁR?