Vigyázó szemetek keletre vessétek!

Takarék Agrár24
A világ baromfihús termelésére és fogyasztására 2020 végére, az előző évhez képest 2-2,5 %-os csökkenést vetítünk előre, az exportban, a globális ellátási láncok miatt ennél kevesebbre, hiszen azon országok, akik erősen importfüggők, ők fogyasztásukat minden nehézség ellenére igyekeznek kielégíteni, termelő kapacitások létesítése nem végezhető el egy év alatt.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Abban, hogy a világ baromfihús exportja nem csökkent nagyobb mértékben két országnak bizony van szerepe, nevezetesen Oroszországnak és Ukrajnának. A két ország lélekszáma összesen 180-190 millió fő, az átlagos jövedelem alacsony, éves baromfihús fogyasztásuk egy főre vetítve 30 kg/év az OECD adatai alapján, ami csaknem 30 %-kal magasabb, mint egyik legfontosabb helyettesítő terméknek, a sertéshúsénak.

OECD-FAO alapján Takarékbank Agrárcentrum szerkesztés

A Szovjetunió felbomlása mindkét ország termelésében nagy törést okozott, azonban a kétezres évektől rendkívül nagy növekedésnek indult mindkét ország termelése, 20 év alatt csaknem duplájára nőttek. Ami viszont a téma aktualitását adja az, hogy 2020-ra Oroszország önellátó lett, Ukrajna pedig nettó exportőrré vált. Az OECD előrejelzése szerint 5 éven belül az export többlet nagyjából a magyarral ugyanakkora nagyságrendet fog képviselni. Rendkívül nagy területűek az országok, sok a mezőgazdaságban hasznosítható terület (többek között köszönhetően az éghajlatváltozásnak is), a gazdaságok egyre nyitottabbak. A baromfihús termeléshez leginkább szükséges alapanyag a takarmány, ezek legfőbb komponensei a búza, kukorica és szója. Összehasonlításképp kiszámoltuk, hogy egy kg baromfihúsra eső takarmány alapanyag termelés mekkora nagyságrendet képvisel.

Egy kg előállított baromfihúsra eső termésmennyiségek OECD-FAO alapján Takarékbank Agrárcentrum számítás és szerkesztés

A Wageningeni Egyetem kutatása alapján az orosz termelés, főként a kukorica függőségnek, illetve kedvezőtlenebb éghajlati viszonyoknak köszönhetően mintegy 10 %-kal magasabbak az ukránnál. Azonban az orosz termelési költségek is 13-15 %-kal alacsonyabbak az EU átlagnál. Ezek olyan komparatív előnyöknek köszönhetők, mint az olcsó földgáz rendelkezésre állása az országhatárokon belül, továbbá a rendkívül alacsony munkaerő költségek: az ukrán órabérek átlagban 2 EUR-t tesznek ki, az orosz pedig 3,5 EUR. Továbbá vegyük figyelembe az extrém nagy ukrán kukorica termésmennyiséget, ami megfelelő takarmány receptúrázás mellett hatékony fehérje alapanyag lehet a szárnyasok takarmányában.

Összegezve, megítélésünk szerint fontos tekintetünket a keleti versenytársak irányába is vetni, hiszen alapvetően alacsonyabb előállítási költséggel alacsonyabb minőséget, de rendkívül nagy volument termelnek. Emellett megjegyeznénk, hogy Ukrajnában a baromfitenyésztésnek az étkezési tojás előállításon keresztül erős hagyományai vannak, ők a világ második legnagyobb termelői Kína után, ezáltal rendkívül fontos exportőrök is. Mindkét ország közel esik Ázsiához, azon belül Kínához. 2020 harmadik negyedévére a Kínai baromfi import 20-25 %-a már Oroszországból érkezett. Gondoljunk bele, milyen változásokat indukálhat az, ha az oroszok lesznek a legnagyobb baromfi exportőrök Kína irányába? S az Ukrán export pozíció erősödése az EU irányába?

A baromfipiaci trendekről, az orosz-ukrán felfutásról bővebben a hamarosan megjelenő Agrárláz 2021 kiadványukban is olvashat! 

Írta: Héjja Csaba, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

EZT OLVASTAD MÁR?