Ne csak termeld, add is el: Hazai sajtgyártás - lesz itthon fizetőképes kereslet a hazai sajtokra?

Takarék Agrár24
Korábbi bejegyzéseinkben foglalkoztunk a továbbra is alacsony hazai tejárak kérdésével és megvizsgáltuk, hogy az elmúlt évek feldolgozói beruházásainak van-e már érezhető hatása a felvásárolt mennyiségekre. Most arra keressük a választ, hogy amit megtermelünk, el tudjuk-e majd adni itthon?

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Az OECD-FAO adatai illetve előrejelzése alapján az egy főre jutó sajtfogyasztás az EU-ban átlagosan ~20 kg/fő, amely 2028-ra 21,5 kg/főre növekedhet. Összehasonlításként a hazai sajtgyártás volumene és a nettó import alapján a hazai fogyasztás (túróval együtt) 11,5 kg/fő körül alakul. A hazai fogyasztás az elmúlt években kismértékben növekszik, de jelentősen elmarad az unió 20 kg/fő-s átlag fogyasztásától, így a hazai sajt fogyasztás bővülésére még jelentős tér mutatkozhat.

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

A hazai sajtgyártás az elmúlt években nőtt, legjelentősebb fejlesztésként az Alföldi Tej Kft. 2019 őszén átadott debreceni sajtüzeme emelhető ki. Az üzem az évi 8.000 tonnás kapacitásával akár az import sajtmennyiség 12-13%-át is kiválthatja, de mellette több jelentős hazai sajtgyártó (például a Savencia Fromage & Dairy Hungary - korábbi nevén Pannontej, Óvártej) is bővítette kapacitásait az elmúlt években.

Forrás: KSH 2020, Takarékbank Agrárcentrum szerk.

A növekvő hazai termelés eddig elsősorban a kivitelt támogatta - a növekvő termeléssel együtt növekedett az export részaránya, a hazai sajtok közel felét exportáljuk. A 2020. március-árpilisi adatokban látható visszaesés - vélhetően - a koronavírus hatására beszűkölő külkereskedelmi piaci lehetőségeknek köszönhető.

A növekvő hazai sajtgyártás ellenére a külkereskedelmi egyenlegünk érdemben nem javult, a 12 havi gördülő adatok alapján az import sajtok mennyisége továbbra is több mint évi 30 ezer tonnával meghaladja a kivitelt. A határparitásos külkereskedelmi árak alapján elmondható, hogy elsősorban az olcsóbb, feltételezhetően gyengébb minőségű import sajtokat fogyasztjuk, miközben a drágább, de feltételezhetően jobb minőségű hazai sajtokat pedig jelentős részben exportáljuk.

Forrás: KSH 2020, Takarékbank Agrárcentrum szerk.

A hazai piacon döntően a trappista sajtot keresik a vásárlók, amely részaránya akár a 70%-ot is elérheti. A hazai fogyasztókban - részben a kereskedelmi láncok folyamatos akciói révén - az átlagosan 1.500 Ft/kg trappista sajtár rögzült, miközben ennek reális ára jelenleg inkább 2.000 Ft/kg körül mozog. A trappista sajtra vonatkozó Magyar Élelmiszerkönyvi előírások várhatóan 2020 végétől szigorodni fognak, így az import sajtok egy része kiszorulhat a trappista sajt kategóriájából. 2021-től tehát a minőség tekintetében már tudatosabban választhatunk, remélhetőleg a hazai fogyasztók minél szélesebb köre fordul majd a jó minőségű hazai sajtok, többek között a trappista sajtok irányába. 

Írta: Magyar Attila - Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. alkalommal az idei év végén
Budapest Economic Forum 2022
Jön a legjelentősebb hazai makrogazdasági konferencia
Portfolio Future of Finance 2022
Új konferencia a teljes magyar pénzügyi szektor számára
EZT OLVASTAD MÁR?