Makro adatok a gazda szemével: A tejipari beruházások hatására növekszik a hazai tejfeldolgozás?

Makro adatok a gazda szemével: A tejipari beruházások hatására növekszik a hazai tejfeldolgozás?

Takarék Agrár24
Egy korábbi bejegyzésünkben foglalkoztunk a hazai tejárak kérdésével és megállapítottuk, hogy elsősorban a beltartalom és a belföldi feldolgozói kapacitások elégtelensége felelős az uniós szinten a legalacsonyabbak közé tartozó felvásárlási árakért. Most nézzük meg, látható-e az eddigi beruházások hatása a belföldi tejfeldolgozók felvásárlásaiban?

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A hazai tejiparban az elmúlt években jelentős fejlesztéseket történtek köszönhetően az ágazatba beáramló jelentős támogatásoknak is. Nagy István agrárminiszter nyilatkozata alapján a magyar tejipart a 2014 és 2020 közötti időszakban közel 26 milliárd forint hazai és uniós támogatás segítette - 50%-os támogatás intenzitás mellett ez legalább 52 milliárd forint beruházást jelent, de számos fejlesztés saját forrásból valósult meg, így a teljes beruházási érték elérheti akár a 70-80 milliárd forintot is. Az előbbiek következtében a hazai tejiparban számos kapacitásnövelő fejlesztést jelentettek be az elmúlt 2 évben - több új kisebb-közepes tejüzem került átadásra, jellemzően a meglévő tejhasznú tehenészetre alapozva, de mellette a hazai ágazat jelentősebb szereplői is több kapacitásnövelő beruházást hajtottak végre. A hazai fejlesztések közül kiemelendő az Alföldi Tej Kft. debreceni sajtüzemének tavalyi átadása - a 15 milliárd forintos beruházással egy évi 8.000 tonna kapacitású modern sajtüzem került átadásra, amely a hazai sajtimport akár hetedét is képes kiváltani.

EZ IS ÉRDEKELHET

A beruházásokra vonatkozóan elérhető elméleti maximális kapacitás adatok alapján a hazai tejfeldolgozók kapacitása akár évi 150 ezer tonnát is meghaladóan növekedhet. Vajon az átadott beruházások hatása látszódik-e már a hazai tejfelvásárlás volumenében is?

Forrás: KSH. Takarékbank Agrárcentrum szerk.

A fenti kérdésre a válasz egyértelműen, igen: KSH adatok alapján a hazai tejfeldolgozók által felvásárolt tehéntej mennyisége a 12 havi gördülő mennyiség alapján 2019 második felétől folyamatos emelkedést mutat. A 2020. júniusi adatok alapján az előző év hasonló időszakához képest a növekedés mértéke meghaladja +4%-t, illetve a +64 ezer tonnát. A hazai tejfelvásárlás növekedése mindenképpen pozitív, mivel a hazai megtermelt tehéntej kevesebb mint 80%-a került itthon feldolgozásra, ami uniós szinten is az egyik legalacsonyabb érték (az uniós átlag 95%). A hazai tejhasznú szarvasmarha ágazat tejtermelése is növekszik, idén elérheti akár az évi 2 millió tonnát is. A tejipari beruházások felfutásával ugyanakkor a növekvő hazai tehéntej termelés mellett csökkenhet a nyerstej exportunk is, amellyel a feldolgozottság, hozzáadott érték tekintetében (jelenleg elsődlegesen nyerstejet exportálunk és feldolgozott tejterméket importálunk) a külkereskedelmi egyenlegünk is javulhat. 

Írta: Magyar Attila - Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?