Makro adatok a gazda szemével: A tejipari beruházások hatására növekszik a hazai tejfeldolgozás?

Takarék Agrár24
Egy korábbi bejegyzésünkben foglalkoztunk a hazai tejárak kérdésével és megállapítottuk, hogy elsősorban a beltartalom és a belföldi feldolgozói kapacitások elégtelensége felelős az uniós szinten a legalacsonyabbak közé tartozó felvásárlási árakért. Most nézzük meg, látható-e az eddigi beruházások hatása a belföldi tejfeldolgozók felvásárlásaiban?

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A hazai tejiparban az elmúlt években jelentős fejlesztéseket történtek köszönhetően az ágazatba beáramló jelentős támogatásoknak is. Nagy István agrárminiszter nyilatkozata alapján a magyar tejipart a 2014 és 2020 közötti időszakban közel 26 milliárd forint hazai és uniós támogatás segítette - 50%-os támogatás intenzitás mellett ez legalább 52 milliárd forint beruházást jelent, de számos fejlesztés saját forrásból valósult meg, így a teljes beruházási érték elérheti akár a 70-80 milliárd forintot is. Az előbbiek következtében a hazai tejiparban számos kapacitásnövelő fejlesztést jelentettek be az elmúlt 2 évben - több új kisebb-közepes tejüzem került átadásra, jellemzően a meglévő tejhasznú tehenészetre alapozva, de mellette a hazai ágazat jelentősebb szereplői is több kapacitásnövelő beruházást hajtottak végre. A hazai fejlesztések közül kiemelendő az Alföldi Tej Kft. debreceni sajtüzemének tavalyi átadása - a 15 milliárd forintos beruházással egy évi 8.000 tonna kapacitású modern sajtüzem került átadásra, amely a hazai sajtimport akár hetedét is képes kiváltani.

EZ IS ÉRDEKELHET

A beruházásokra vonatkozóan elérhető elméleti maximális kapacitás adatok alapján a hazai tejfeldolgozók kapacitása akár évi 150 ezer tonnát is meghaladóan növekedhet. Vajon az átadott beruházások hatása látszódik-e már a hazai tejfelvásárlás volumenében is?

Forrás: KSH. Takarékbank Agrárcentrum szerk.

A fenti kérdésre a válasz egyértelműen, igen: KSH adatok alapján a hazai tejfeldolgozók által felvásárolt tehéntej mennyisége a 12 havi gördülő mennyiség alapján 2019 második felétől folyamatos emelkedést mutat. A 2020. júniusi adatok alapján az előző év hasonló időszakához képest a növekedés mértéke meghaladja +4%-t, illetve a +64 ezer tonnát. A hazai tejfelvásárlás növekedése mindenképpen pozitív, mivel a hazai megtermelt tehéntej kevesebb mint 80%-a került itthon feldolgozásra, ami uniós szinten is az egyik legalacsonyabb érték (az uniós átlag 95%). A hazai tejhasznú szarvasmarha ágazat tejtermelése is növekszik, idén elérheti akár az évi 2 millió tonnát is. A tejipari beruházások felfutásával ugyanakkor a növekvő hazai tehéntej termelés mellett csökkenhet a nyerstej exportunk is, amellyel a feldolgozottság, hozzáadott érték tekintetében (jelenleg elsődlegesen nyerstejet exportálunk és feldolgozott tejterméket importálunk) a külkereskedelmi egyenlegünk is javulhat. 

Írta: Magyar Attila - Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?