Merre mennek tovább a hazai és uniós nyerstej árak?

Merre mennek tovább a hazai és uniós nyerstej árak?

Takarék Agrár24
A koronavírus miatt bizonytalan piaci környezetben nehéz a fenti kérdésre egyértelmű választ adni, de jelen bejegyzésünkben körbejárjuk a nyerstej kínálati és keresleti oldalára ható tényezőket.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A globális tejkínálatot alapvetően a legnagyobb exportőr térségek határozzák meg, ezen belül is kiemelten az EU, az USA és Óceánia térsége - a globális tejkínálat 2020-ban várhatóan 1,5% körüli mértékben növekszik és jövőre is további növekedés várható, de a jelenleginél alacsonyabb ütemben (1% körüli mértékben). A hazai tejtermelés az ÁT Kft. által "A" módszerrel ellenőrzött tenyészetek évközi adatai alapján jelentősen növekszik, 2020-ban elérheti akár a 2,03 millió tonnát (+3,5% növekedés), így a hazai tejtermelés növekedési üteme jelentősen meghaladja az EU tejtermelésének 2020-re várt 1,4%-os növekedését. A hazai tejtermelés bővülése ugyan jövőre lassulhat, de továbbra is az EU átlagát (+0,8%) meghaladó mértékben növekedhet, amelyet az ÁTK-s támogatási program keretében megvalósuló fejlesztések is támogathatnak.

A korlátozások miatt a HoReCa (hotel-restaurant-catering) szektor visszaesése érzékenyen érintette a fejlett országokban a tejtermékek keresleti oldalát (a Rabobank adatai alapján például az USA sajttermelésének több mint 45%-át a gasztro szegmens használja fel), amelyet az eddigi adatok alapján jelentős részben pótolni tudott a koronavírus-helyzet miatt is megugró lakossági vásárlás. A hazai tejtermék fogyasztás esetében a HoReCa szektor részesedése kisebb, mint a nyugati országokban, így ennek visszaesése kisebb mértékben érinti a hazai ágazatot. A pandémia következtében kialakult tavaszi túlzott vásárlási hullám ugyanakkor a főbb hazai tejtermékek esetében véleményem szerint ellensúlyozni tudta a főbb tejtermékek esetében a HoReCa kiesését.

forrás: DG Agri, AKI, Takarékbank Agrárcentrum szerkesztés

A jelentős gazdasági visszaesés és a pandémiás korlátozások következtében kialakult bizonytalan piaci környezet miatt talán sokakban felvillant a 2015-2016-os időszakban meredeken csökkenő nyerstej ár lehetősége, de az európai piacok és árak alapvetően stabilak maradtak - köszönhetően a különböző uniós intézkedéseknek és a belső kereslet visszaesése mellett növekvő uniós exportnak. A nyerstej uniós termelői átlagára ugyan márciustól az előző évi árszint alá csökkent, de az utóbbi hónapokban az előző évi árszinthez kezdett közelíteni. A nyerstej hazai termelői átlagára változatlanul a 2019-es árszint felett tartózkodik - a Tej Terméktanács a 2020. október-december közötti időszakra 104 Ft/kg alapár alakulást jelez előre.

A belső fogyasztás stagnálása mellett az európai piacok egyensúlyi helyzetének fenntartásához kulcskérdés lesz az EU továbbra is növekvő exportjának fenntartása - a főbb exportpiacok esetében bármilyen piaci zavar jelentős nyomással lehet az EU belső tejpiaci egyensúlyára és az árakra. A HoReCa szektor érdemi visszatérése 2021 második felénél korábban nem várható, a koronavírus újabb hulláma(i) következtében újra bevezetésre kerülő korlátozó intézkedések miatt. Jövő év első feléig - a növekvő globális tejkínálat mellett - még nyomás alatt lehetnek a piacok és az árak. Az előbbiek alapján 2021-re alapvetően stagnáló árakra számítok mind az európai, mind a hazai árak tekintetében - az előrejelzések bizonytalanságát ugyanakkor jelentősen növeli a koronavírus miatt folyamatosan változó piaci környezet.

Írta: Magyar Attila - Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?