Merre mennek tovább a hazai és uniós nyerstej árak?

Merre mennek tovább a hazai és uniós nyerstej árak?

Takarék Agrár24
A koronavírus miatt bizonytalan piaci környezetben nehéz a fenti kérdésre egyértelmű választ adni, de jelen bejegyzésünkben körbejárjuk a nyerstej kínálati és keresleti oldalára ható tényezőket.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A globális tejkínálatot alapvetően a legnagyobb exportőr térségek határozzák meg, ezen belül is kiemelten az EU, az USA és Óceánia térsége - a globális tejkínálat 2020-ban várhatóan 1,5% körüli mértékben növekszik és jövőre is további növekedés várható, de a jelenleginél alacsonyabb ütemben (1% körüli mértékben). A hazai tejtermelés az ÁT Kft. által "A" módszerrel ellenőrzött tenyészetek évközi adatai alapján jelentősen növekszik, 2020-ban elérheti akár a 2,03 millió tonnát (+3,5% növekedés), így a hazai tejtermelés növekedési üteme jelentősen meghaladja az EU tejtermelésének 2020-re várt 1,4%-os növekedését. A hazai tejtermelés bővülése ugyan jövőre lassulhat, de továbbra is az EU átlagát (+0,8%) meghaladó mértékben növekedhet, amelyet az ÁTK-s támogatási program keretében megvalósuló fejlesztések is támogathatnak.

A korlátozások miatt a HoReCa (hotel-restaurant-catering) szektor visszaesése érzékenyen érintette a fejlett országokban a tejtermékek keresleti oldalát (a Rabobank adatai alapján például az USA sajttermelésének több mint 45%-át a gasztro szegmens használja fel), amelyet az eddigi adatok alapján jelentős részben pótolni tudott a koronavírus-helyzet miatt is megugró lakossági vásárlás. A hazai tejtermék fogyasztás esetében a HoReCa szektor részesedése kisebb, mint a nyugati országokban, így ennek visszaesése kisebb mértékben érinti a hazai ágazatot. A pandémia következtében kialakult tavaszi túlzott vásárlási hullám ugyanakkor a főbb hazai tejtermékek esetében véleményem szerint ellensúlyozni tudta a főbb tejtermékek esetében a HoReCa kiesését.

forrás: DG Agri, AKI, Takarékbank Agrárcentrum szerkesztés

A jelentős gazdasági visszaesés és a pandémiás korlátozások következtében kialakult bizonytalan piaci környezet miatt talán sokakban felvillant a 2015-2016-os időszakban meredeken csökkenő nyerstej ár lehetősége, de az európai piacok és árak alapvetően stabilak maradtak - köszönhetően a különböző uniós intézkedéseknek és a belső kereslet visszaesése mellett növekvő uniós exportnak. A nyerstej uniós termelői átlagára ugyan márciustól az előző évi árszint alá csökkent, de az utóbbi hónapokban az előző évi árszinthez kezdett közelíteni. A nyerstej hazai termelői átlagára változatlanul a 2019-es árszint felett tartózkodik - a Tej Terméktanács a 2020. október-december közötti időszakra 104 Ft/kg alapár alakulást jelez előre.

A belső fogyasztás stagnálása mellett az európai piacok egyensúlyi helyzetének fenntartásához kulcskérdés lesz az EU továbbra is növekvő exportjának fenntartása - a főbb exportpiacok esetében bármilyen piaci zavar jelentős nyomással lehet az EU belső tejpiaci egyensúlyára és az árakra. A HoReCa szektor érdemi visszatérése 2021 második felénél korábban nem várható, a koronavírus újabb hulláma(i) következtében újra bevezetésre kerülő korlátozó intézkedések miatt. Jövő év első feléig - a növekvő globális tejkínálat mellett - még nyomás alatt lehetnek a piacok és az árak. Az előbbiek alapján 2021-re alapvetően stagnáló árakra számítok mind az európai, mind a hazai árak tekintetében - az előrejelzések bizonytalanságát ugyanakkor jelentősen növeli a koronavírus miatt folyamatosan változó piaci környezet.

Írta: Magyar Attila - Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 13. 13:31