Francia farmer: Lactalis csoport - családi cégből a világ vezető sajtgyártója

Francia farmer: Lactalis csoport - családi cégből a világ vezető sajtgyártója

Takarék Agrár24
Jelen bejegyzésünkben a francia Lactalis csoportot mutatjuk be, hogyan lett az 1933-as alapítás óta - a még mindig családi tulajdonban lévő cégcsoport - mára a világ vezető sajtgyártója.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Lactalis csoportot 1933 októberében - azaz 87 évvel ezelőtt - alapította André Besnier Franciaországban. Kezdetben csak néhány fajta penészes camembert készült az épület falai között, kézi gyártással. Fia, Michel 1955-ben vette át a cég irányítását, az ő nevéhez fűződik már a President márka létrehozása 1968-ban. Az 1970-es években kezdődött a cégcsoport expanziós tevékenysége, először francia földön, amelyet az 1990-es évektől erőteljes nemzetközi terjeszkedés követett - először Európában, majd az USA-ban, Közel-Keleten és Észak-Afrikában. A nemzetközi terjeszkedés következtében a családi cégcsoport 1999-ben vette fel a Lactalis nevet. 2000-ben a cégcsoport irányítását a harmadik generáció, Emmanuel Besnier vette át, aki tovább folytatta az édesapja által megkezdett erőteljes nemzetközi terjeszkedést. 2006-ban Nestlé-vel közös érdekeltséget alapítottak az európai joghurt és desszert jellegű termék európai piacára.

Az egyik legnagyobb felvásárlásuk 2011-re tehető az olasz Parmalat többségi tulajdonának megszerzésével. A Parmalat megszerzése jól kiegészítette a cégcsoport expanziós tevékenységét, mivel olyan piacokon tudott növekedni (Kanada, Ausztrália, Afrika és Dél-Amerika), amelyeken korábban érdemi jelenléttel nem rendelkezett. A Lactalis csoport 1990-as évektől bekövetkezett jelentős növekedését jól szemlélteti az alábbi ábra:

forrás: parmalat.hu

A cégcsoport akvizíciós tevékenysége a Rabobank adatai alapján az elmúlt években sem hagyott alább, 2013 óta összesen 41 tranzakciót zártak le, amelyek földrajzilag elsősorban a Közel-Kelethez, Afrikához, Észak- és Dél-Amerikához kapcsolódtak.

A Lactalis csoport a világ vezető sajtgyártója és a folyadék tej európai piacán is vezető szerepet tölt be. A csoport ma már 250 termelő üzemmel rendelkezik a világ 50 országában, alkalmazottainak a száma eléri a 80.000-t és forgalma pedig 18,5 milliárd EUR-t (összehasonlításként a teljes magyar tejfeldolgozási ágazat árbevétele nem éri el az 1 milliárd EUR-t, alkalmazottainak a száma pedig a 7.000 főt). Árbevétel tekintetében a sajtértékesítés a legjelentősebb 34%-kal, amelyet a folyadéktej követ 25%-kal. A Lactalis csoport Magyarországon 2015 óta van jelen a Kuntej - hazai piacon közepes szereplőnek tekinthető - felvásárlásával, de emellett a Parmalat, illetve President márkák termékei is elérhetők a magyar boltok polcain.

A családi tulajdon miatt a cégcsoportról korlátozottan érhetőek el információk, de néhány stratégiai gondolatot érdemes kiemelni, amelyek hozzájárulhattak a cégcsoport sikeres működéséhez:

  • kezdetek óta kiemelt figyelmet fordítanak a minőségi termelésre és ehhez kapcsolódóan a minőségi nyerstej alapanyag felhasználásra - tejtermelőknek minőségi sztenderdek felállítása, folyamatos minőségi kontroll
  • tudatos növekedési és akvizíciós stratégiával bírnak
  • folyamatos a termékfejlesztés, az innováció és a márka fejlesztés
  • klasszikus tejtermék gyártás helyett magasabb hozzáadott értékű termékek előállítását helyezik a fókuszba

Felhasznált források: parmalat.hu, lactalis.fr, Rabobank Global Dairy TOP 20, IUF Dairy Division - The Lactalis Group

Írta: Magyar Attila, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?