Öntsünk (hazai) tejet a pohárba - a tejfogyasztás előnyei

Öntsünk (hazai) tejet a pohárba - a tejfogyasztás előnyei

Takarék Agrár24
Az interneten számos olyan bejegyzést találhatunk, amely a tejfogyasztás mellőzésére ösztönöz, köszönhetően például különböző divatdiétáknak, fogyasztási trendeknek, állatjóléti nézeteknek és még sorolhatnánk. Érdemes azonban röviden áttekinteni, hogy mit veszíthet az, aki teljesen lemond a tejfogyasztásról, vagyis melyek a tejfogyasztás előnyei?

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Első körben érdemes tisztázni, hogy egyáltalán mit tekinthetünk (tehén)tejnek - a hivatalos megfogalmazás szerint, ami 1924 óta változatlanul helytálló: "A tej a tehéntől (juhtól, kecskétől) megszakítás nélküli fejéssel nyert, édes állapotban lévő, termék, amelynek alkotórészeiből semmit el nem vontak, sem idegen anyagot hozzá nem adtak." Ez a definíció a termelői nyerstejre vonatkozik és kis módosításokkal ma is megtalálható az Élelmiszerkönyvben. A feldolgozott - hőkezelt, csökkentett zsírtartalmú - tejekre más előírás vonatkozik, de a hasznos tápanyagok és vitaminok mennyisége csaknem változatlan marad.

A hazai lakosság átlagos tejfogyasztása tejegyenértékben számítva 165 kg/fő/év, amely az EU átlagának (250 kg/fő/év) kétharmadát sem éri el. A WHO ajánlása alapján napi legalább 0,5 l tejet (akár tehén-, akár juh vagy kecsketejet), vagy azzal egyenértékű tejterméket kell fogyasztanunk ahhoz, hogy a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozást fenntartsuk. A napi ajánlást akár 1 pohár tej, 1 pohár joghurttal és kb. 2 dkg sajt fogyasztásával is elérhetjük, azaz tudatos táplálkozás mellett könnyen teljesíthető a napi ajánlott mennyiség. Az Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP 2014) adatai alapján ugyanakkor a hazai lakosság 84 százalékának a napi tej- és tejtermékfogyasztása nem éri el az ajánlott értéket.

A tejben pedig számos vitamin található kiválóan hasznosuló formában, mint például A-, B-, B2-, B6-, B11-, B12-, C-, D-, E- és K-vitamin és β-karotin.

A tej nagy mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat is, szintén jól hasznosuló formában. A benne található sokféle ásványi anyag közül talán a 4 legfontosabb: kalcium, kálium, magnézium és szelén. A 2014-es OTÁP felmérés alapján a hazai lakosság táplálkozása kalcium hiányos, azaz a napi bevitel nem éri el az ajánlott mennyiséget, miközben 0,5 l tej már fedezheti a napi kalciumszükséglet 2/3-át. Ráadásul a tejben található kalcium épül be legkönnyebben a szervezetbe.

A savanyított tejtermékek - mint például a joghurt, tejföl, kefír - pedig tele vannak az emberi szervezet számára hasznos tejsavbaktériumokkal (pre- és probiotikumok).

A kedvező élettani hatásaiknak köszönhetően tehát a tejtermékek az egészségmegőrzésben és betegségmegelőzésben is fontos élelmiszerek. A manapság egyre inkább nagyobb figyelmet kapó laktózérzékenység - azaz tejcukor érzékenység - sem jelenthet akadályt. Ma már a tejtermékek széles köre elérhető csökkentett laktóz tartalommal is. A tejfogyasztás népszerűsítésére számos hazai program indult, mint például az iskolatej program vagy a tejszív kampányok. A táplálkozásunkba érdemes tehát minél szélesebb körben beilleszteni a tej- és tejtermékek fogyasztását, ha pedig választunk, lehetőség szerint részesítsük előnyben a hazai termékeket.

Írta: Magyar Attila - Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 13. 13:31