AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE
Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.
Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.
Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.
Az Európai Bizottság adatai alapján készített lenti ábrán szürke pontokkal szerepelnek az egyes tagállamok nyerstej árai 2004-től napjainkig, míg kék vonallal kiemelve az uniós átlagárat, zöld vonallal pedig a hazai árat ábrázoltuk. Az uniós országok közül két kiugróan magas nyerstej ár két kis országban - Máltán és Cipruson - fordul elő, mellettük az uniós átlagárnál szintén magasabb árak jellemzően az északi országokban (Svédország, Dánia, Finnország), Franciaországban, Ausztriában és Olaszországban. Az ábra alapján elmondható, hogy a magyar nyerstej ár továbbra is uniós szinten az egyik legalacsonyabbak közé tartozik. A hazainál alacsonyabb árak a balti államokban, azaz a lett, a litván és az észt piacokon tapasztalhatók.
A helyzet az elmúlt 10 évben sem változott nagyságrendileg. Átlagosnak tekinthető a kilogrammonkénti kb. 4 eurocentes (kb. 13-14 Ft/kg) különbség az uniós átlagárhoz képest. A régiós - lengyel, román, szlovák és szlovén - versenytársakhoz képest az elmúlt 10 évben a helyzetünk jellemzően romlott, az árkülönbözet a régiós országok javára növekvő tendenciát mutat.
A nyerstej árakat vizsgálva azonban lényeges kiemelni, hogy a hazai tej beltartalma uniós szinten az egyik leggyengébb - az uniós átlag 3,4% körüli fehérje és 4,1% körüli zsírtartalom, miközben a hazai átlag 3,25% körüli fehérje és 3,65% körüli zsírtartalom. A beltartalom tekintetében a fentebb említett régiós országok is jobbak, mint a hazai tej. Ennek okai megérnének egy külön bejegyzést, de fontos itt megemlíteni, hogy közel sem arról van szó, hogy a hazai termelők gyengébbek lennének, egyszerűen a mindenkori keresleti viszonyokhoz alkalmazkodnak.
A másik lényeges tényező, hogy a hazánkban előállított nyerstej kevesebb mint 80%-a kerül feldolgozásra, miközben az uniós átlag közelíti a 95%-ot - az ennek következtében kialakuló belpiaci tejfelesleg szintén okozhatja az alacsonyabb hazai árszintet. Az elmúlt időszakban végrehajtott hazai tejipari beruházások révén azonban növekedhet a hazai tejfeldolgozás volumene, amellyel akár javulhat a hazai nyerstej árszínvonala is, közelítve az uniós átlaghoz.
Írta: Magyar Attila - Takarékbank Agrárcentrum