2020. augusztus 9. vasárnap Emőd

Hírek - Növény

Az aszály is növeli az agrárkártyák iránti igényt

A TakarékBank tapasztalatai szerint a gazdák aszálykár okozta jövedelemcsökkenése is közrejátszik a likviditási helyzetet javító agrárkártyák iránti igény megugrásában.
 
 

Az idei 300-400 milliárd forintra tehető mértékű aszálykár hatásai látványosan jelentkeztek a megszorult gazdák likviditását segítő konstrukciók keresletében. A Takarékok által kibocsátott Gazdahitel-Gazdakártyák és Agrár Széchenyi Kártyák darabszáma idén szeptember végéig 2200-ra nőtt, a kihelyezett hitelösszeg az elmúlt év végihez képest pedig 10 százalékkal emelkedett, és az év egészére vetítve az igények alapján a bank várakozása szerint akár 20-25 százalékkal is növekedhet.

Az aszálykárral sújtott agrárvállalkozók megsegítésére többféle eszköz is rendelkezésre áll. A területalapú támogatások előlegének kifizetése december helyett már októberben megkezdődött. A támogatási előleg gyorsított kifizetése a szektor szereplői számára pozitív folyamatot indít el, ugyanakkor a már igénybe vett banki előfinanszírozás miatt ez a megoldás - a TakarékBank véleménye szerint is - főképpen a kamatmegtakarítás révén - segíti a gazdákat, az agrárvállalkozások pénzügyi stabilitásának erősítésével pedig közvetetten növeli a szektor hitelképességét is.

Elérhető a Magyar Fejlesztési Bank által refinanszírozott Agrár Forgóeszköz Vis Maior Hitelprogram is, amely az irányadó bankközi euró kamathoz kötött, de árfolyamkockázat nélküli forint alapú, legfeljebb évi 5,221 százalékos kamatozású hitellehetőség. A kedvezményes kamatozású hitel iránti érdeklődés intenzitását azonban leghamarabb jövő év elején lehet felmérni, ugyanis az első hitelkérelmek az előírt adminisztrációs teendők miatt csak ekkor érkezhetnek be.

Már idén is javíthatja azonban a károsult agrárgazdálkodók likviditási helyzetét az agrárkártyák – Gazdahitel-Gazdakártya, Agrár Széchenyi Kártya - révén igénybe vehető forgóeszköz-hitel. „Tapasztalataink szerint az aszály miatt okozott gazdálkodási problémák is szerepet játszhattak abban, hogy a TakarékBankkal együttműködő takarékszövetkezetek és hitelintézetek körében idén szeptemberig mintegy 10 százalékkal nőtt az előbbi két hitelkonstrukcióban igényelt kölcsönök állománya, vagyis az agrárforgóeszköz-hitelállomány, amelynek összege 11,8 milliárd forintról 13 milliárdra emelkedett” – mondta Egerszegi Ádám, a TakarékBank Takarékszövetkezeti Üzletágának igazgatója.

A kihelyezések növekedése a 2007 óta elérhető Gazdakártyával kihelyezett állomány szinten maradása mellett elsősorban az Agrár Széchenyi Kártya felfutásának köszönhető. A Takarékszövetkezeti Integráció 2012 elején indult el az Agrár Széchenyi Kártya forgalmazásával és az állomány folyamatosan emelkedett, szeptember végén már meghaladta az 1,2 milliárd forintot. „Mivel a beruházási hitelek nem nőttek ekkora ütemben, ez is megerősíti, hogy a rövid lejáratú hitelkihelyezés növekedése részben a károk enyhítését szolgálta” – becsülte Egerszegi Ádám.

A Takarékszövetkezeti Integráció hitelintézetei által kibocsátott Gazdakártya és Agrár Széchenyi Kártyák szeptember végi 2200-at meghaladó összes darabszáma év végéig a TakarékBank várakozása szerint tovább nő, a hitelállomány pedig a folyamatos érdeklődés alapján, éves szinten akár 15 százalékkal is bővülhet.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu