Búzakörkép: Borsod megyében tragikus a helyzet

Agrárszektor
Már most látható, hogy legalább 15 százalékos terméskiesésre kell majd számítani az őszi kalászosok, vagyis az őszi búza és árpa esetében - mondta múlt héten az InfoRádióban Halmos Gábor, a Concordia Közraktár Zrt. vezérigazgatója. Az agrárszektor.hu 60-400 hektáros területtel rendelkező termelőket kérdezett arról, hogy ők maguk milyennek látják a búza esélyeit. Az ország középső és keleti felére koncentráltunk.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az már a korábbi körkérdéseinkből is kiderült, hogy az ország nyugati felén még semmi sincs veszve, egy jó közepes terméseredmény minden további nélkül összejöhet idén is. Az ország keleti fele azonban hosszú idő óta csak az utóbbi napokban látott esőt, így itt lényegesen rosszabbak a kilátások. Lássuk sorban!


Veszprém megyében, Apácatorna térségében a megkérdezett gazdaságban 60 hektáron termesztenek búzát idén. A környék szerencséje, hogy már ősszel is kaptak 180 mm csapadékot, ami feltöltötte a talajt nedvességgel. A tőszám és a bokrosodás mértéke is megfelelő volt, a tavaszi tápanyag is beoldódott, így a most szárba szökkenőállományból még akár egy jó termés is lehet - állítja a gazdálkodó.  Hozzáteszi: "Eddig egy probléma merült fel: erős volt a lisztharmatfertőzés, ami ellen védekezni kellett. Most a vetésfehérítővel vívjuk a szokásos csatánkat." Az állomány fejlettsége időarányosan megfelelő. Ha a hétvégén is lesz csapadék, akkor sikerülhet a szokásos 6-6,5 tonnás átlag is, véli a termelő, aki alapvetően osztrák és francia genetikával dolgozik.

Tolna megyében, Őcsény térségében sokkal kevesebb esőről számol be a gazda. Itt az elmúlt napokban is inkább csak a szél fújt, csapadék nemigen érkezett.  "Kapott már az állomány lombtrágyát, gomba- és rovarölőt is. Most még jó közepes a búza állapota, az egészsége is megfelelő, de ha továbbra is csak a borús eget látom az eső helyett, akkor rosszra fordulhat a helyzet." Ebben a gazdaságban jó években 7 tonnát, rosszakban 5 tonnát terem a búza. Idén az utóbbira van több esély.


Csongrád megyében már hasban van a kalász, sőt, itt-ott bomlik is kifelé, viszont épp hogy csak térdig ér a búza - panaszkodik a megkérdezett gazdálkodó. "Most esett 8-10 mm, de ez édeskevés. Nagyon gyenge volt a bokrosodás is. Az a szerencsém, hogy az őszi aszályban eleve sűrűbbre vetettem a táblákat, ez valamit kompenzál. Ezek a szegedi búzák  normál évjáratban 5-6 tonnát teremnek. Idén inkább csak 4 tonnát remélek tőlük..." Az állomány egyébként itt is egészséges, vetésfehérítővel is alig találkozni. .

Békés megyében, Szarvas térségében egy olyan termelőt értünk el, aki saját 400 hektárja mellett még 1500 hektáron szaktanácsolja is a búzatermesztést. Azt mondja, a régióban átlagosan 1-1,5 tonnával lesz kisebb a termés a tavalyinál, a hozamok pedig a föld és a talajmunka minőségétől függően 2 és 8 tonna között szórhatnak. Saját táblái jó minőségű földeken fekszenek, ahol intenzív gazdálkodást folytat francia és martonvásári fajtákkal.

Egy biztos: alacsonyak az állományok, kevés lesz a szalma. Már láttam néhány kikalászolt árpát, amin a mostani eső már semmit nem javít. A búzán viszont még segíthet.

Ahol jó volt a talajmunka és kötött a föld, ott még akár 7-8 tonnás hozamok is lehetnek. De messze nem ez a jellemző."

Jász-Nagykun-Szolnok megyében az esők hatására sokat javult az állomány állapota a tiszaderzsi gazdálkodó szerint. "Már-már a kitárcsázáson járt az eszem, amikor megjött az eső. Felélénkültek az állományok, most már hiszek benne, hogy akár az 5 tonna is összejöhet. Csak az a baj, hogy nálam máskor hasonlóan intenzív gondoskodás melett 7-8 tonna a normális eredmény." A gazdálkodó elmondja, hogy a szárazságban folyékony nitrogénműtrágyával igyekezett fedezni a francia búzák tápanyagigényét, de a rosszul bokrosodott, térdig érő állomány már a pusztulás határára sodródott az elmúlt hónapokban. Szerencsére még messze nem kalászolnak, így az eső még használhat nekik.

Ha a szemek szépen kitelnének, az még javíthatna a terméseredményen"

- foglalja össze a 350 hektáros búzaterülettel rendelkező gazda.


Borsod megyében nagyon rossz a helyzet. A borsodsziráki gazdaság 345 hektáron termeli ezt a növényt, martonvásári nemesítésű fajtákkal dolgoznak. Normál évjáratban 6-6,5 tonnás átlagokat szoktak produkálni, most azonban 4 tonnás eredményre számítanak.

A 30 százalékosnál nagyobb terméskiesést már jeleztük a biztosítónak és az Államkincstárnak is.

A bokrosodásnál eldőlt minden. Hat szál helyett 3-4 ered egy tőről, de nem ritka hogy egy szál magában áll a búza. Az egészségi állapota egyébként jó. +Áprilisban kaptunk 52 mm csapadékot. Ha májusban is folytatódik az esősebb időjárás, akkor hektolitersúlyban még képes valamit kompenzálni az állomány" - vázolja a legoptimistább kimenetet a termelő. A helyzet annyira rossz volt ősszel, hogy az őszi árpa csak februárban kelt ki, ráadásul levélbetegségek is nyúzták. A repce is fejletlen, kevés elágazódással, de a mostani hűvös idő kicsit segíthet még rajta.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13