Az orosz Medve is odasóz a gabonapiacnak

agrarszektor.hu
Az ötéves átlaghoz mérten nem fenomenális az orosz búzatermés, de a tavalyi eredményeket idén ők is túlszárnyalják. A többi gabonaféle pedig - bár kisebb a jelentőségük a piacon - egészen meglepő eredményekkel örvendeztette meg az orosz gazdákat.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az európai termésbecslő rendszer, a MARS egyik októberi számában az orosz terméskilátásokkal foglalkozik. Eszerint az őszi búza átlaghozamai hasonlóan alakulnak, mint tavaly, az ötéves átlagtól azonban 3,6 százalékkal elmaradnak. Magyar viszonylatban egészen szerénynek számít a 3,5 tonnás termésátlag. A tavaszi búza, ami Oroszországban fontos kultúra, viszont helyi viszonylatban szép eredményt hozott, az 1,7 tonnás hozam az ötéves átlagot 7 százalékkal múlja felül. A várható össztermés 72,5 millió tonna körül alakul, ami jobb, mint tavaly volt, de sokkal rosszabb a 2 évvel ezelőttinél.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most!

A kukorica számára túl kevés volt a csapadék a tenyészidőszak nagy részében, de virágzás idején és a szemtelítődés elején éppen kedvező volt az időjárás, ami a szakértőket a becsült hozamok emelésére késztette. A MARS most 5,5 tonnával számol, ami 12 százalékkal haladná meg az ötéves átlagot. A kukorica Oroszszágban nem számít nagy kultúrának.

A tavaszi árpa virágzása és szemtelítődése idején a termőterület egy részén sokat esett az eső, ami a gombás betegségek megugrásával járt. A viszonylag hűvös időjárás nem kedvezett a növény fejlődésének sem. A betakarítás a csapadékos időjárás miatt túlságosan elhúzódott, ami fokozta a veszteségeket. Szerencsére az Ural vidéki és szibériai területeken nem tapasztalatak időjárási anomáliát, így a hűvesebb térségekben jól sikerült az aratás. Az őszi árpa hozamai (4,2 t/ha) 2,3 százalékkal, a tavaszié (2,3 t/ha) 4,7 százalékkal haladták meg az ötéves átlagot.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?