2021. április 17. szombat Rudolf

Hírek - Növény

Csapadék nélkül, meleg időben folytatódhatnak a mezőgazdasági munkák

Az elmúlt napokban csak kevés csapadék hullott, és az is főként az ország nyugati felén. A száraz időjárás folytatódik az előttünk álló héten is, a csendes, őszi idő a sokévi átlagnak megfelelő hőmérsékletekkel. Bár több időjárási front is érinti a Kárpát-medencét, ezekből főként a hét első felében lehet helyenként kisebb esőkre, záporokra számítani, de az egész országot érintő, nagyobb csapadék nem valószínű.
 
 

A mögöttünk álló héten az átlagosnál kevesebb volt a csapadék, a hét második felében a Dunántúlon illetve az ország legdélebbi részén 1-3 milliméter eső esett, de a nyugati országrészben helyenként még így is sáros a felső talajréteg. Keleten csak csapadéknyom körüli mennyiség hullott, ezért az Alföld jelentős területein a talaj felsőbb rétegei is szárazak illetve enyhén nedvesek. A mélyebb talajrétegek többnyire szárazabbak, a délnyugati országrészben a legnedvesebbek. A mélyszántás általában jó talajnedvességi körülmények között kezdődhet. A talaj hőmérséklete a hét eleji 11-12 fokos értékről a hét végére fokozatos melegedés mellett várhatóan 13-15 fokra emelkedik – írja a met.hu.

A meteorológiai portál legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképén jól látszik, hogy tovább csökkent hazánkban a zöld tömeg aránya. A szántóföldeken és a gyümölcsösökben egyaránt a betakarítás zajlik, elsősorban az erdővel borított középhegységeinkben nagy még a zöld tömeg aránya. Az NDVI két időlépcső között, vagyis 8 nap alatt bekövetkezett változásának térképe szerint a legnagyobb zöld tömeg csökkenés az Alföld és a Dunántúl keleti felén következett be. Az ősz beköszöntével megjelentek a térképen fehér foltok is a tartós felhőzet miatti adathiány következtében.

Az előttünk álló héten erősen és gyengén felhős területek és időszakok váltakoznak, nagy területre kiterjedő, zárt felhőzet nem lesz jellemző.

A hétvégén ködfoltok is megjelennek, de ezek feloszlása után többnyire napos, jó szüretelő időre lehet számítani. Számottevő mennyiségű csapadék nem lesz, főként a hét első felében fordulhatnak elő kisebb esők, záporok, de ezek összmennyisége a héten mindössze 0-2 milliméter között valószínű. A szél elsősorban az ország északkeleti felén lesz élénk a hét első felében, pénteken azonban sokfelé megerősödik, de a hétvégére már mérséklődik a légmozgás.

A hőmérséklet az október közepi átlagnak megfelelően, illetve a hét második felében pár fokkal a fölött alakul.

A kora délutáni órákban általában 15-20 fokig melegszik a levegő, hajnalban pedig 5-10 fokra lehet számítani. Talaj menti fagyok elsősorban északkeleten fordulhatnak elő a környezetüknél alacsonyabban fekvő, fagyzugos helyeken még kedden hajnalban, illetve kisebb valószínűséggel a hétvégén.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu