2018. június 18. hétfő Arnold, Levente

Hírek - Növény

Csapadék nélkül, meleg időben folytatódhatnak a mezőgazdasági munkák

Az elmúlt napokban csak kevés csapadék hullott, és az is főként az ország nyugati felén. A száraz időjárás folytatódik az előttünk álló héten is, a csendes, őszi idő a sokévi átlagnak megfelelő hőmérsékletekkel. Bár több időjárási front is érinti a Kárpát-medencét, ezekből főként a hét első felében lehet helyenként kisebb esőkre, záporokra számítani, de az egész országot érintő, nagyobb csapadék nem valószínű.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A mögöttünk álló héten az átlagosnál kevesebb volt a csapadék, a hét második felében a Dunántúlon illetve az ország legdélebbi részén 1-3 milliméter eső esett, de a nyugati országrészben helyenként még így is sáros a felső talajréteg. Keleten csak csapadéknyom körüli mennyiség hullott, ezért az Alföld jelentős területein a talaj felsőbb rétegei is szárazak illetve enyhén nedvesek. A mélyebb talajrétegek többnyire szárazabbak, a délnyugati országrészben a legnedvesebbek. A mélyszántás általában jó talajnedvességi körülmények között kezdődhet. A talaj hőmérséklete a hét eleji 11-12 fokos értékről a hét végére fokozatos melegedés mellett várhatóan 13-15 fokra emelkedik – írja a met.hu.

A meteorológiai portál legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképén jól látszik, hogy tovább csökkent hazánkban a zöld tömeg aránya. A szántóföldeken és a gyümölcsösökben egyaránt a betakarítás zajlik, elsősorban az erdővel borított középhegységeinkben nagy még a zöld tömeg aránya. Az NDVI két időlépcső között, vagyis 8 nap alatt bekövetkezett változásának térképe szerint a legnagyobb zöld tömeg csökkenés az Alföld és a Dunántúl keleti felén következett be. Az ősz beköszöntével megjelentek a térképen fehér foltok is a tartós felhőzet miatti adathiány következtében.

Az előttünk álló héten erősen és gyengén felhős területek és időszakok váltakoznak, nagy területre kiterjedő, zárt felhőzet nem lesz jellemző.

A hétvégén ködfoltok is megjelennek, de ezek feloszlása után többnyire napos, jó szüretelő időre lehet számítani. Számottevő mennyiségű csapadék nem lesz, főként a hét első felében fordulhatnak elő kisebb esők, záporok, de ezek összmennyisége a héten mindössze 0-2 milliméter között valószínű. A szél elsősorban az ország északkeleti felén lesz élénk a hét első felében, pénteken azonban sokfelé megerősödik, de a hétvégére már mérséklődik a légmozgás.

A hőmérséklet az október közepi átlagnak megfelelően, illetve a hét második felében pár fokkal a fölött alakul.

A kora délutáni órákban általában 15-20 fokig melegszik a levegő, hajnalban pedig 5-10 fokra lehet számítani. Talaj menti fagyok elsősorban északkeleten fordulhatnak elő a környezetüknél alacsonyabban fekvő, fagyzugos helyeken még kedden hajnalban, illetve kisebb valószínűséggel a hétvégén.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Hollósi Dávid
  igazgató
  Takarék Agrár Igazgatóság

  Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu