2020. április 4. szombat Izidor

Hírek - Növény

Csekély vigasz: a szlovákokat nálunk is jobban sújtotta az aszály

Ötödével lesz kevesebb idén a gabonafélék terméshozama a sok éves átlaghoz képest Szlovákiában. A búzánál 4,6 tonna hektáronkénti hozamra számítanak a tavalyi 5,6 tonnához képest.
 
 

A korábbi éveknél alacsonyabb terméshozam várható a gabonaféléknél Szlovákiában az idén. A gyenge termésátlagokért északi szomszédunknál is egyértelműen a szárazság okolható, a már télen kezdődött és az egész tavaszt végigkísérő csapadékhiány – derül ki a takarmány-előállítók szövetségének előzetes adataiból.

Mi a sikeres agrár-vállaltvezetők titka? Mi vár a magyar mezőgazdaságra 2020 után? Mikor várhatóak a támogatási döntések? Mit hoz az aratás 2017-ben? Merre tart a Közös Agrárpolitika? Kiváló kapcsolatépítési lehetőségekre és elsőrangú szakmai programra számíthat idén is Kelet-Magyarország legnagyobb agrárfórumán. Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon még ma!

Szlovákiában az idén 531 ezer hektárnyi vetőterületen termeltek alap gabonaféléket, vagyis búzát és árpát, a szövetség ezekből együttvéve mintegy 2,41 millió tonnát kitevő terméssel számol. Ebből 4,6 tonna hektáronkénti hozam mellett 1,7 millió tonna körüli mennyiség lehet a búza, és mintegy félmillió tonna az árpa, 4,2 tonna hektáronkénti hozam mellett.

A búza és az árpa átlagos terméshozama az idén hektáronként 4,5 tonna körül alakulhat, csaknem ötödével lenne gyengébb, mint tavaly, amikor a hektáronkénti átlaguk 5,6 tonna körül volt. A terméshozamokat tekintve ugyanakkor nagy eltérések tapasztalhatóak az egyes régiókban, sőt lokálisan is, és ugyancsak jelentősek a különbségek a gabona minőségében – mondta el az MTI-nek a szlovák agrárkamara elnökségi tagja, Pém Bálint.

A több éves átlaghoz képest átlagosan 20–30 százalékos terméshozam-csökkenésről lehet beszélni a gabonaféléknél, de egyes terményeknél a hozamkiesés ennél is magasabb lesz. A kenyérgabona minősége kitűnő, ellenben a sörárpa minősége sok helyütt nem ideális, mivel az elvártnál alacsonyabb a hektolitersúlya.

A szlovákiai termelők az idén 6,5 tonna hektáronkénti terméshozam mellett egymillió tonna körüli kukoricaterméssel számolnak. Repcéből a nem véglegesített adatok szerint 3 tonnás hektáronkénti hozam mellett 454 ezer tonnára lehet számítani, napraforgóból 2,5 tonnás hektáronkénti átlag mellett 214 ezer tonnára, szójából pedig a becslések szerint 116 ezer tonnát takarítanak be, ami 2,6 tonnás hektáronkénti termésátlagot jelent.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu