2020. június 6. szombat Norbert, Cintia

Hírek - Növény

Dúl a vegyszerháború: már egymillió aláírást gyűjtöttek össze

Öt hónap alatt összegyűlt a glifozát nevű növényvédőszer-hatóanyag végleges betiltását követelő egymillió aláírás. Az Európai Bizottságnak (EB) három hónapon belül döntenie kell arról, hogy az ügy mellé áll, vagy megvétózza azt. A betiltás az amerikai Monsantó számára lenne a legkedvezőtlenebb.
 
 

Június közepére meglett a szükséges egymillió aláírás annál a petíciónál, amely a növényvédő szerekben használt glifozát hatóanyag végleges betiltását követeli az uniós tagállamokban. Az EB január 10-én regisztrálta ezt az európai polgári kezdeményezést (ECI), a szignókat pedig január 25-től lehetett gyűjteni. Március végére félmillió aláírás gyűlt össze, az indulástól számított 5 hónapon belül pedig meglett az egymillió is. Az EU végrehajtó szervének három hónapon belül kötelező napirendre tűznie a kérdést.

Az előírás szerint egy éven belül legalább hét tagállam egymillió uniós állampolgárának a támogatására volt szükség a petíció kapcsán. A küszöböt máris 45 ezerrel lépték túl, és a kezdeményezők szerint most már a kétmillió aláírás a cél, hogy még nagyobb súlyt adjanak az ügynek.

A kezdeményezés mind a 28 EU-tagállamból kapott támogatókat, és az európai polgári kezdeményezés intézményének 2012-es bevezetése óta ez számít a legnépszerűbb beadványnak. Pártolói közt ott van a Greenpeace, a Növényvédőszer Akcióhálózat (PAN) és a jobb Európáért küzdő WeMove.EU polgári mozgalom is.

Eleinte úgy tűnt, a petíció kezdeményezői nyitott kapukat döngetnek, bár az Európai Bizottság tavaly nyáron - saját hatáskörében eljárva - 2017 végéig meghosszabbította a glifozát használati engedélyét. A WHO alá tartozó Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) azonban 2015-ben a hatóanyagot felvette az emberi egészségre veszélyes, feltehetően rákkeltő szerek listájára, így nagyon komoly érvekre lett volna szükség a megvédéséhez és további engedélyezéséhez.

A tavasz során újabb fordulat következett be, mert az Európai Vegyianyag Ügynökség (ECHA) kockázatértékelési bizottságának (RAC) március 15-én közzétett értékelésében már az szerepel, hogy „a glifozát hatóanyag semmilyen mértékben sem minősíthető rákkeltőnek". A szakvélemény várhatóan pontot tesz a tudományos vitákra, az EB azonban még ennek ellenére is állást foglalhat a hatóanyag betiltása mellett.

Nehéz lesz erre kényszeríteni, hiszen az uniós végrehajtó szerv épp a közelmúltban fejezte ki azt a szándékát, hogy 10 évvel meghosszabbítaná a glifozát hatóanyag licenszét. A mostani petíció kezdeményezői ezért már július legelején el akarják juttatni hozzájuk az aláírásokat, hogy az EB-t véleménye megváltoztatására kényszerítsék. A glifozát ügye nem rutineljárás, a 10 év egyfajta tárgyalási kiindulópont, a döntés a tagállamoké lesz – próbálta eloszlatni az aggodalmakat Anca Paduraru, a bizottság egészségügyi, élelmiszer-biztonsági és energiapolitikai ügyekért felelős szóvivője.

A rendelet egyértelműen az amerikai Monsanto biotechnológiai vállalatot érintené a legérzékenyebben, amely az 1970-es években kezdte el árusítani a Roundup márkanevű, glifozát hatóanyagú totális gyomirtó szerét. Ennek szabadalma 2000-ben lejárt, és onnantól fogva többen is árulni kezdték különböző kereskedelmi néven és összetétellel. Az EU-ban betiltandó hatóanyag mára 25 százalékos részesedést szerzett magának a világpiacon, Magyarországon (a Nébih adatai szerint) 1423 tonnát használtak fel belőle 2015-ben.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu